Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Lg 22x író dioda az 245mw 658nm és 340ma
szépen éget az is bár gravírozáshoz tényleg kevés.

000000000

szerintem max 15k körül meguszod az 1w infrát áramgenerátorral mindenestül

dcsaba

egyszerű, modulálható áramgenerátor rajza ott van a weboldalamon, kb 500 forintból jön ki, de abban már benne van a 200 forintos hűtőborda is.

nyiszi

Zsoltka légyszíves használd a válasz fület mert néha nem tudom kibogozni,hogy kinek válaszoltál.
Köszi. :)

000000000

000000000

dcsaba Az az áramgenerátor max ledekhez jó:-) a lézerdióda elég rövid életü lesz tőle:-D
Ha már áramgenerátor akkor ezt csináljátok meg mert legalább ez stabill és normálisan betudod állitani és ttl/analóg modulálható.
Ez egy kiprobált kapcsolás ezt még én is használtam sokáig.
http://www.szupepe.hu/kepek/dpss23.jpg" border=0>

dcsaba

Nem értem mi a gond azzal az áramgenerátorral. Eddig még mindenhova teljesen megfelelt, és az én diódám is erről megy.

000000000

Hogy állítasz pontos árramerőséget a diodáknak, mi szűri le a fűrész jeleket tüskéket? Modulácionál hogy éred azt el, hogy a dioda mindég a köszöb áramon maradjon, vagyis a dioda rohadtul nem szereti hogy kikapcsolgatják, Modulácio ugy müködik hogy a modulácios küszöb arra az értékre van állítva ahol a dioda elkezdene világitani és az a pont meg a max áram között lehet modulálni. és nem beszélve arrol hogy a diodák nagyon nem szeretik ha bekapcsolásnál egyből megkapják a max áramot.
röviden ennyi

000000000

pl az én lézeremben egy áramkör figyeli a dioa áramát és ugy szabájozza a peltier hütést is hozzá hogy ne legyen áram és hőingadozás.
Én mikor elkezdtem foglalkozni lézerekkel nagyon sok pénzem bánta sok diodát kinyirtam. De miota odafigyelek azóta egyet sem. Sajnos nagyon sok dioda kényes még arra is hogy kézzel megfogod és meghal. Ami még nagyon kritikus az a hűtés mindég kell hővezető paszta a diodákhoz!
A müanyag lencséket is kerülni kell mivel a lézer hőt ad le és ez a lencséken koncentrálodik igy még ha nem is ceszed észre de a müanyag lencse melegedés közben gázokat enged ki ami lerakodik a diodán igy élettartalmát igen leröviditi.

000000000

Ha ezeket szem előtt tartjátok akkor jó és hosszu életü lézereket tudtok csinállni.

dcsaba

Szerintem ezt egy kicsit túlmisztifikálod, de hát én még csak most kezdtem lézerrel foglalkozni. Az áramot az R1-gyel állíthatod be. Milyen fűrészjelről beszélsz? Meg milyen tüskékről? Én is tönkrevágtam most hamar jópár diódát, a tapasztalataimat leírtam ezzel kapcsolatban. De a jó hűtés nem a hővezetőpaszta mennyiségén múlik...
Abban igazad van, hogy a modulálható kapcsoláson nem szerepel az az ellenállás, ami a küszöbáram alá nem engedi a diódát. Ezt nem tudtam, hogy nem lehet ezalá menni, bár nem értem miért. Meg azt se, hogy ha neked max kimenő teljesítmény kell, hogy nem vezérelheted meg egyből a max árammal. Márcsak azért sem, mert vannak lézertápok, amik pl. 4MHz-cel modulálhatók, és azok másodpercenként 4milliószor kapcsolják rá és veszik el az áramot a diódáról...

000000000

mit használtál?
mambablack...pagolin(LD2000)....laserword?

000000000

nem lene rosz csak a fetet pwm kelene szabályozni az áramit mert igy csak füt hogy bizonyos részig van nyitva a fet már kiss áramnál is![#wow2]

000000000

Hi!
Mamba black-et használok

000000000

Nem azt mondtam hogy nem lehet max áramot adni a diodára! Hanem hogy küszöbön kell tartani és onnan mehet a max áram! de nulla voltrol modulálva nem szereti!