Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Zseniális ötlet a hídon uazó lézercső!!!
Így lényegesen egyszerűsödnek az optika beállításai a mechanikához.
Kicsi gépen ezt nem minden esetben lehet megoldani,egyszerűen nem fér el a cső a hídon.:((

sti33mvj7

Szóval ha jól értem mindenki le akar beszélni az épített cső és az épített tápról

Mi a különbség a kapható töltött cső és az ráomoltatott cső kőőzt más a gáz benne?? vagy van más is mi az a kunkori rész benne ??

azok a gépek amit ti csináltatok nagyon profi mind kinézetre mind az általatok leírt elektronikai háttér  én kicsit alacsonyabb költségvetéssel oldanám meg ha lehet  

000000000

Igen, ekkora méretben úgy gondolom ez az egyszerűbben megvalósítható megoldás. Azért így is nagy munka volt beállítani a tükröket. A mefelelő vágási minőség eléréséhez napokig foglalkoztunk a beállítással.
Nekem is szimpatikus a saját építésű lézercső, persze ha több száz vattot el lehetne érni esetleg több csővel. 1 cső esetén a lézergáz ára riasztott el a projekttől, 1 nagy palackra mondott az ismerős gázcseretelepes kb. 90e Ft-ot. Számításaim szerint ezt a gázt, ha rendesen használnánk a gépet, 1 hét alatt elfüstölnénk, ami picit megnövelné az üzemeltetés költségeit.

000000000

szia!
ha talász zárt csöves amit átfolyosra átudsz alakitani akor megéri megcsinálni az átalakitást!
ha magad rakod ösze a csövet lehet drágább lesz mármint az ilyen tükrök nem olcsoak amik már teljesitmény lézerhez jok bár ebayon van elvetve el adok ilyensk is elfogathato áron ujan egy kész vagyon!
hát itt érdekesebb már házi körulmények közöt a teljesitménybe legyártani a nagyfesz tápot mert ide nem elég egy sorkimenös teljesitmény ide kakao is kel 20..30kV ra 50..100W nyi ez e kihivása az othoni épitésbe inkább!

c2nsu773m

Én akartam előszőr bemutatni az X gerendára szerelt lézercsövet ,de Robi megelőzött.
Nemsokára felteszek képeket az új gépemről!
Előzetesben csak annyit hogy 2400 x 1600 a munkatér.

Szalai György

Az © Antal Sándor #1412 bejegyzés linkjén ott az egyszerű tápegység rajz, alkatrész listával együtt. Szerintem annyira egyszerű, hogy nagyfeszültségű ismeretek birtokában nem jelent gondot a megépítése.
Az alkatrészek beszerzését látom nehezebbnek, de több kisebb feszültségűből is összerakhatóak.
Ha egy efféle egyszerű táp megteszi, akkor én nem beszélnélek le az építéséről. Inkább segítenék.
(Van egy felesleges 1700W-os argon lézer tápom, de ahogy nézem, az Ar csőnek egész más igényei vannak.)

000000000

szia!
azon az argon tápon nem folyamatos a nagy feszültség mer a csö folyamatos feszültsége az dc 110...200v közöt van!
1..2s kell a argon csönek a begyujtáshoz 5..10kV aztán már elindul a csöben a laser emiszio a telje felfütésig!
A co2 lasernek folyamatos 20..30kv kel amin a csö teljes kapacitásal müködik !
20..30kv a szigetelés macerás már megfelelö kereszmetszetel kel tekerni mert itt lesz teljesitmény is!
a lakozot cu huzal maximum 1500v átütés képes igy ha selyemszála peforált huzalal megcsinálva
a nyagyfeszöltség részét akor is mügytábal átitatva kelene kialakitani a rétegek közöti szigetelést de ez 50..50% hogy sikeres lesz ez a megoldás!
Általába nem hiába hogy az ilyen tápegységek néha drágábak mind maga a csö amit hajtanak vele !
maga az eletronika része a tápegységnek nem bonyolult inkább a tekercs kivitelezése a kihivás!

Szalai György

Igen, az Ar más tápot kér, mint a CO.
Én ezt a nagyfeszültségű secunder tekercs kialakítást, plexi csévén, több tekercsblokkban képzelem el, egymás után sorolva a vason. Akár úszhatna transzformátor olajban is. Meg kell kerülni a magas menetsor feszültség problémát, mert jól megoldani házilag szerintem nem lehet. Akár nagyobb vas használatának árán is.
A másik problémát ezen a feszültségszinten a térerő növekedések okozzák, amik tönkreteszik (árfúrják) a szigetelést. Ezért célszerű mindent kerekíteni, kerülni a sarkos kialakításokat és önjavító szigetelőanyagot használni.

Ha a méret is számit, akkor szerintem csak profi impregnált gyári neontrafó jöhet szóba. Mint a linkelt .pdf-ben. Esetleg 20kV/100V-os feszültségváltó.

000000000

igen ere akartam rámutatni hogy nem megoldhato házi körülmények közöt 30kv ami le is ad 50...100w teljesitményt ezen a feszültségen!
szigetelés a legföbb gond!:)

Szalai György

000000000

vajon a tekercselés hogy van megoldva!?

Szalai György

Úgy, hogy pl. a MOL TO40A trafóolaj átütési feszültsége kb.180kV/cm. A levegőé meg kb.21kV/cm.
Tehát vagy kilencszer jobb szigetelő az olaj. Impregnálás nélkül is minden eldugott helyre betalál. Ha mégis átütne, akkor az ioncsatorna után nem marad maradandó roncsolódás, hanem öngyógyul. És hogy a bezárt, keringésre képtelen levegőtől menyivel jobb hő transzfer közeg…
Szerintem az olaj a megoldás, és az osztott csévetest.

000000000

MOL TO40A olajrol nincs valami ár rés!
nem olcso lehet ez már nem sima motor olaj kategoria!
gooogle nemsokat talál eröl az olaj fajtárol!

Szalai György

http://www.agrokerholding.hu/index.php?path=1494,1579,934&fr=&lim=20&tid=547" TARGET=_fnew>Ár.  http://www.benzinar.hu/repository/124244.pdf" TARGET=_fnew>Adatlap.  http://kekecmiller.hu/data/Szabvany/norms/msz-iec-60422.pdf" TARGET=_fnew>Az átütési feszültség vizsgálat az MSZ IEC 60422 szerint 2,5mm átütési távolsággal történik, tehát ezt négyszerezve kapjuk a kV/cm értéket.
Mennyi kéne neked belőle?

000000000

hátha egyszer lesz ilyen nagyfesz projekt egy az életbe ara szeretem kalkulálni csak !
valoszinü ezt csak álambácsi tudja megfizetni 11eft/L árat az országos áramelátásban lévö szerkezetekbe nem a kiss hobysta othonra!