Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Véleményem szerint, anélkül, hogy belemerültem volna az adat keresésbe, ez a szerkezet valami kóbor ötlet szüleménye. Az-az nem gyári.  
Szerintem nem működőképes. De, ha tévednék, akkor sem, hobbi kategória. Ezt, ha valaki üzembe akarja állítani (már, ha lehet) minimum a hirdetett árának 40-60 szoros forint összeget kell csak anyagra költenie, + a munkája. Vagy többet. Rengeteg műszaki és elektronikus kérdés vár az erre, vállalkozóra. Az eredmény viszont kétséges.  
A fentiek miatt nem mennék részletekbe.

Persze, szívesen olvasnék más véleményét is, hagy okosodjunk.  
Esetleg, aki tud és van ideje, nézzen utána a netten.    

000000000

Ja, és az alább írt összegbe nincs benne a mozgató szerkezet ára, pl. CNC.  

6x509vxe

Ez az eszköz nagyon hasonlit arra amit én is árultam az egyik börzén.
Abban nem rubin,hanem yag-rúd volt.
Danibá,te is a kezedbe vetted,többször is.
Az is ipari darab volt,ez is annak néz ki.
Ha meg van oldva a vizhütés,ami szigoruan nagy tisztaságú desztillált viz lehet,akkor csak tápegység kell hozzá.
Azért kell nagyon tiszta viz,mert közvetlenül érintkezik a rúddal is,a villanócsővel is,és a szennyezödések ráégnének.
Én a tápegységgel nem birtam,sajnos nem a szakterületem.
Annyit tudok róla,hogy a cső kb.100V-os feszültségröl müködik,15-20 ampertöl indul.
Teljes kivezérlésnél akár 100-150A is folyhat rajta.Tehát hütés nélkül azonnal tönkremegy...
De kell még egy 5kV körüli kisáramú táp sorba vele,és a begyújtás egy 25-30kV-os impulzussal történik...
Szóval nem kis feladat...

000000000

Mivel annyira primitív a kialakítása ennek is, meg ami nálad volt a talin is, azért kételkedem a gyári mivoltába. Volt már kezembe több ilyen hobbista kezdemény, sőt időnként feltűnik külföldi licitálós oldalakon is hasonló. De, egyből se lett működő darab szerintem. Csak próbálkozások vannak.  
Azért nézegettem a tiedet is, mert rácsodálkoztam, hogy valaki ilyen primitív megoldással gondolta megoldani. Meg, gondolkodtam rajta, ha kellően alacsony áron ideadtad volna, kísérleteztem volna a yag rúddal.  
Mivel nekem van gyári komplett 200 Wattos Yag lézerem, ezért van összehasonlítási alapom. Annak a yag része messze másképp néz ki. A kialakítása mérföldekre jár ezekhez.  

Egyébként egyetértek az írásoddal. Az adataid is helytállónak gondolom, persze teljesítményfüggő. Hogy példát mondjak, az én 200 Wattosomnak kb. 8 KW az üzem közbeni fogyasztása. Plusz a hűtés 1,5-2 KW. Egy ilyet beüzemelni és üzemben tartani nagyon nagy falat. Megnézném, akinek sikerül.  
Csak rajta próbálkozzatok vele. Az után nekünk is könnyebb lessz.  

v9bpn59m

Látom megy a találgatás, és hezita.
A lézer gyári!.És tényleg új.

Egy orosz lézer heggesztő tartalék egysége.

Nálam van az egész gép,kivéve a hálozati trafós rész.Ami van két db kondenzátor bank 2x 1200uf 1000v  50uf kondikból.komplet víz hűtő egység. ahogy danibá mondta tiszta deszt víz kell bele+ egy kis varázspor amit tudok adni. van cirka 50db villanó cső.egy db hf azaz nagyfeszültségű kisütő egység.A mai nap folyamán megy a vaterára az egész, érdemes megnézni.

v9bpn59m

Jó reggelt mindenkinek.

Fent van a lézer, többi része a vaterán.

Heggesztő. http://www.vatera.hu/lezer_heggeszto_175906395.html

Kondenzátorok. http://www.vatera.hu/kondenzator_1200uf_1000v_175906520.html

Kisütő egység. http://www.vatera.hu/kisuto_egyseg_175906737.html

Hűtő egység.http://www.vatera.hu/item/mod/index.php?id=175906640

Ha tud valaki jó árat az egészre, magánban keressen.

Jó nézgelődést.

v9bpn59m

Azért, hogy hozzá fűzzem.Danibá "primitív kialakitása" hozzászólásához. Ez a gép 1960- ban készült. Abban az időben ez keményen hadititoknak minősült.Nálunk még a lézer létezése sem nagyon volt ismert!.És bizony ezek az amatőrök lézerrel hegesztgettek a maguk "primitív módján".

43pbwjg8s

Én 30e-ért elviszem az egészet!!! :)

43pbwjg8s

Egyébként komolyan:
Köszönöm az infót!
Csak hogy tudja az ember, hogy mit lehet egy ilyen eszközzel és hogyan.

6x509vxe

Én belenéztem ebbe az eszközbe,és lehet hogy kivülröl primitivnek néz ki,de belül az optikai rész elég komoly.
Egy nagy átméröjü üveg rud,két furattal.
Egy a kisülöcsönek,egy a lézeranyagnak.
Természetesen kivül-belül optikai felületüre polirozva,és a külsö palást aranyozva is...
Ha vkinek van ideje,és szaktudása a nagyáramu táphoz,annak a legolcsobb nagyteljesitményü lézerforrás lehet.
Nagy elönye,hogy a fény optikai szálon továbbitható,viszont a hatásfoka nem a legjobb...

000000000

Megvan még a tiéd is?
Tartom az akkor ígért árat.

6x509vxe

Már elkelt,még a tali után vmikor...

000000000

Kösz! Akkor a kisérletem elmarad.  

000000000

Sziasztok!

Érdekelne, hogy egy 40W-os CO2 lézernél milyen vastagságú üveg tompítja a sugarat, hogy a szemre már ne legyen káros?

Az is érdekelne, hogy a plexi ugyanolyan jó-e, es egy sima normal viseletű szemüveg (plexi (nem üveg), karcmentesített, mínuszos) segít-e valamit, vagy halottnak a csók?

Magyarországon tudtok védőszemüveget áruló boltot?
Valami ilyesmire gondolok: http://cascadelaser.com/lsep-ec2.html

Üdv,  
 Khiraly

c2nsu773m

Csak az üveg, amíg nem melegszik fel úgy, hogy eltörjön!
A plexit viszi, talán egy félpercig jó!