Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Tamás:

A kérdést úgy értettem, hoyg a kémlelőnyilást a gépen mivel takarjam le, hogy ne legyen káros belenézni amíg a gép dolgozik.

Gondolom ha fél percig bírja a lézersugarat az attól még jó. (ha fél percnél tovább éri a lézersugár a kémlelőnyílást, akkor gondolom nagy gáz van a géppel...)

Üdv,  
 Khiraly

c2nsu773m

Valahogy így van!
De próbáld a tükrökön vezetni a nyalábot, akkor nem lesz gond!!! :)

nmnrsytc

Szia khiraly !

Lézervédő szemüveget 2-3 cég forgalmaz a Trotec-nél is tudsz venni ,én kértem régen árat CO2-re szemüvegre tőlük az 36E-áfa lett volna. Néha van a vaterán is eladó szemüveg de meg kell nézni a hullámhosszát: 10600nm ,hogy stimmeljen. Lézeres szervízes nekem azt mondta ,hogy a plexin és maklonon nem jö át a szórt CO2 lézer . Hát én inkább szereztem egy normális szemüvegeket mert ez nem játék főleg ha YAG-ot használnál.

Szalai György

Tisztelettel kérdezem a hozzáértőktől.
A lézernyomtatók lézeregységben, van egy számomra érthetetlen alkatrész.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/laserunit2.jpg" TARGET=_fnew>A kép bal közepén sárgával keretezett „üveg kocka” funkcióját, működését, nem értem.

Kivettem a helyéről és egy piros, már kollimált lézerrel keresztülvilágítottam. Semmi hatását nem látom.
Mi ez, és hogy működik? Mire vehetném hasznát?

2vkx6unz

Hasonló egységek hasonló helyén általában egy vonallencse helyezkedik el. Szerepe, hogy a pontszerűre húzott nyalábot egy kicsit módosítva a forgó tükör hatását kompenzálja. A nyomtatóban a fókusz a papírra van állítva, ezért a forgó tükrre nem pontszerű fény kell viszont a tükör ömnagában "nyitja", elleposítja a visszavert fényt. Tegyél be egy lézert az eredeti helyére és úgy fókuszáld, hogy a kilépő ponton legyen pont nem a tükrön.
Remélem érthető vagyok.

000000000

SZia!
hát valoszinü azt a kis eltérést nemfogod látni aba a kis átméröbe amivel átvilágitotál lézer pointerel!
mert ezt inkább a lézer dioda 10...20 fokos  kilépö nyalábjának párhuzamositására nyalább rendezésére van az ott a helyán a foton nem látszik anyira de eltidom képzeni amit nem látok hogy az az uveg kocka inkább üveg hasábokbol van össze ragasztva!
ez csak nagyrész infra tartományt is enged csak át az az sárgaának látszo dieletrikus rétegnek köszönhetöen!
hát felhasználni nem igen tudod házi körülményekre tekintetve polcra disznek megteszi mert bizonyos szögekböl nézegetve pirosas sárgás szint játszik!:)

Szalai György

Megvizsgáltam a kockát ezekből a szempontokból is. Ez aztán nem csinál semmit. A ferdén belépő sugarat is szépen átengedi, nem csak a merőlegeseket.
Közben felrémlett, hogy van nekem ebből két nagyobb is, olyan 2 x 2 x 3cm körüli. Úgy emlékszem két spektrométerből származnak. Előkerestem és megvizslattam azokat is. A szélükön körben úgy néznek ki, mintha két különböző rétegből volnának ragasztva. A ragasztás körvonala, az áthaladó fény irányra merőleges síkot jelöl, nem arra 45 fokot bezáró.
Tehát nem sugárosztó prizmának, hanem inkább akromát tömbnek néz ki.
Van értelme akromát tömbnek egy lézersugár útjában?

sasi

„Van értelme akromát tömbnek egy lézersugár útjában?”  
Nincs, hiszen a lézer egy hullámhosszon rezeg, így nem kell kompenzálni különböző törésmutatójú üveggel a kromatikus torzítást.

Spektrométerekben a diszperzió növelése érdekében két színbontó prizmát szoktak alkalmazni.

2vkx6unz

"Nincs, hiszen a lézer egy hullámhosszon rezeg"

elvileg igen, de valóságban nem. Egy távközlésben használt lézer sem egy hullámhosszon megy a névleges hullámhossztól mondjuk 1310nm-en 4nm eltérés van a -20dB-es pontoknál 1550nm-en 1nm a tipikus, nem távközlési eszköznél ezen a hullámhosszon 5-6nm.
Feltételezem, hogy itt nem ilyen minőségű lézert használnak, de ettől függetlenül én sem látom értelmét.

sti33mvj7

OFF
Szia mindenki  
szeretnék építeni egy nagyon egyszerű co2 lézert  
nincs valakinek valami jóó építési rajza vagy leírása a csőről és az elektronikáról

előre is kőszi  

Antal Sándor

PSoft

Szia!
Az Antal Sándor álltal ajánlott leírás,
http://www.hobbycnc.hu/Magyar.html?Cache-Control=no-cache" TARGET=_fnew>Pár képpel,és kisvideókkal illusztrálva.

Egyébbként,ha én építenék átfolyós rendszerű csövet,lehet,hogy elgondolkodnék egy "lemerült" fix töltésű cső átfolyóssá alakításának a lehetőségén.
Persze építeni mindíg könnyebb úgy,hogy fix,tutira bevált "fődarabokból" raksz össze egy rendszert.
Én ezt a lehetőséget választottam a haverral.
Pár kép,ha érdekel: http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/50W_CO2_laser/" TARGET=_fnew>50W-os CO-lézer

Igaz,hogy "médin-cshajna" a vezérlő is,meg a cső is,de az elvárásoknak megfelelően működik.[#wave]

PSoft

Pontosabban http://www.hobbycnc.hu/CNC/Laser/Laser.htm" TARGET=_fnew>ITT találod a leírást,és a kisvideókat.

c2nsu773m

Hát ez a vezérlő .... ebbe mijen rend van!!!!
És miket csináltatok ezzel a géppel?
Garai József mazohista ember lehet ha csövet épít :)!
Nem gondolkodott-e el valaki hogy több csövet hozzon össze?

frob

Ilyen bazi nagy egy 50W os cső?
ebay -en nézegettem jómultkoriban sokkal kisebbnek tüntek ezek ?!
Megírnád a fő méreteit?