Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Azért kérdezem mert az üveg külső felületét nem égeti meg a lézer egy bizonyos mélységnél  éget 1 db pontot,ezt hogy csinálják?

000000000

vegyünk egy üvegkockár anak van minimum 3 sikja amibe a kordináta pontot az az a megmunkálando pontokat bele akarom helyezni a kettö lézer sugár találkozását az üveg kocka kordináta rendszerébe  el lehet helyezni a lézersugarak találkozását csak sok pontbol van öszekötve igy leszek a ponthalmazokbol kialakult 3sd figura ahogy szemel látod!

000000000

szia!
persze lényeg az azonos hulámhosz fénynél is mind hangnál az azonos hulámhossz és rezgészám ha egyforma amlitudoval rendelkezik akor erösitik egymást ez tudod az elentétes fázisban terjet fény is kioltja egymást!
Általába az az nagy inpulzusu lézereket használnak ilyesmire ami nagyon rövid idö alat nagy power tud ledni az az YAG.....RUBIN..stb lézerek!
It nagyon fontos az idözités a megmunkálo pontnál azonos legyen a kettö lézer érjezési ideje és a fény amlitujoa hogy megfelelen erösitjék egymást teljesitmény szempontbol hogy hatékony legyen a megmunkálás!
teljesitményröl ezekröl a lézerekröl lehet találni szak irodalmat a neten az az lézerek és anyagok megmunkélési teljesitményröl de több száz kilozsulos inpulzusokrol van szo! Nem pointer kategoria![#csodalk][#fogmosas]

000000000

Nos ha jól értem a két lézer nyaláb egyik a másik nélkül nem éget nincs meg a megfelelő power,de ha találkoznak egy kijelölt pontnál ,egyik erősíti a másikat és a találkozási pontnál létre jön a power ami éget.
Olyan kérdésem lenne , melyik jobb a nitrogén lézer vagy a co2 ?

000000000

sajnos egy nyalább nem elég ketövel egy kordináta pontot lehet behatárolni ugy mid egy célkereszre gondolj de ez megmunkálás szempontbol is lényeges !
egy nyalább csak áthaladna egy teljesen áteresztö anyagon ami nagy tisztaságu plul ha szenyezödés van az anyagban a sugár utjába akor ott megtörténik az anyag megmunkálás kisebb részen csak nem pontos kordináta szerin! egy az az az egy sugár egy A és egy B pont közöti egyenes de azon hol van ahol történhet a kivánt megmunkálás egy másik egyenes keresztezésével ugyebár ami áthalad A és B pont közöt merölegesem!
mivel a lézeeknél a hulámhosz meghatároza milyen anyag tipusra lehet felhasználni megmunkálási szempontbol az legyen gravirozás vagy vágás!
A co2 lézernek magas a hulámhossza 10000nm~ igy legtöbb megmunkálásra alkalmas!
A nitrogénlézer 100...400nm közöt is lehet ez gázkeverék fügö ez joval kisseb tartományt von maga után megmunkálási szempontbol az az korlátozot!:)

rbbhbyvfs

Ennél sokkal egyszerübben működik, olyan lézer sugarat használnak, ami viszonylag nagy átmérőjű amikor belép az üvegbe, viszont a fókuszpontja az üveg belsejéba esik. Úgy képzeld el mint egy kúpot. Ahol a fókuszpont van, ott lesz a legnagyobb az energiasűrűség, ott fog nyomot hagyni. Nd:YAG impulzus lézert használnak általában.

000000000

Na igen erre gondoltam hogy a fókusz pont az üveg kocka belejébe esik.És hogyan változtatja a fokusz pontot? A fokuszáló lencse elképzelhető hogy egy Z tengelyre felszerelve működik és igy lesz a kocka belsejében létrehozva a 3D-s fénykép?!Jól gondolom?

rbbhbyvfs

Gondolom a fókusz lencse a lézerhez van rögzitve, beállitani sem egyszerű...
A tárgyat meg lehet 3 dimenzióban mozgatni, ennyi... persze leirva sokkal egyszerübb mint a gyakorlatban :)

43pbwjg8s

"....2.Láttam ezeket a 3D gravírozókat akik üveg kocka belsejébe fényképet égetnek , ott mi állítja be a lézer mélységét hogy pont azon a helyen égessen kis pontot?A program szabályozza..."

Ha igy lenne, nem lenne gond a hologramm kivetítés megoldása. :)
Tudnád adott pontban gerjeszteni a teret. :)

Az INTEL kezdett most el foglalkozni ezzel a témával, de beismerték, hogy jelenleg elképzelésük sincs a megoldásról.

Ugy van ahogy írták a többiek:
két lézer találkozásánál van a munkapont.

000000000

bár látam párhelyen ilyen gépet ami fénkép alapján tudot üveghasába gravirozni magyar viszonylatba de csak 2.5D ig!
Az érdekes része ikább a teljes 3ds gép ami ezt tudja is az az 3ds scaneléstöl a megmunkálásig 40000 euroért bárkinek lehet ilyen gépe ezt elkel felejteni házi körülményekre kivitelezhetöségre egy ilyen lézer gravizózo gépet az biztos!!![#ijedt]

43pbwjg8s

én beszéltem egy emberkével, aki forgalmaz ilyen tárgyakat.
Ő inkább felmegy az egyik plázába (mi van a nyugatinál?) és ott megcsináltatja, vagy típusos tételeket vesz és árul.
Ott 3D-s van és a szkennelés is működik.

A srác azt mondta, hogy 12.5 milla a gép. Lehet részletre is, de nem merte bevállalni, mert ugy érzi nem tudná kitermelni a részleteket.

000000000

Maga egy olyan lézer, ami lényegesen túlnő a pointer kategórián már milliós tétel.
Ez mégy csak OEM verzió, tehát sem táp, sem vezérlés, sem mozgatás. Csak annyit tud, hogy bambuszt, akrilt, estleg pár mm-es fát átvág 50W teljesítménnyel, az 2000 US $ magasságában kezdődik. Fém vágása pedig kW-oknál kezdődik.

000000000

Ahogy látam ezt a tehnikával oldják meg a gyors 3ds scanelést
http://www.3d3solutions.com/products/flexscan3d/" TARGET=_fnew>flexscan
ez az érdekesebbb része nem pedig fotorok egy 2.5d gravirt megcsinálni!
persze cad szoftverböl is megoldhatok a 3ds modelek bevitele de egy egyedi minkára ea 3ds bevitelt is meg kell oldani pl egy emberi fejet amiböl elkészülnek ezek a munkák azonal!

000000000

tudom![#nevetes2]

c2nsu773m

Az az igazság hogy tapasztalat szerint nincs akkora hőteljesítmény ,ez nem igazán egy vízforraló!!!
Érzésem szerint lehet hogy érdemes lenne vele foglalkozni!
Nézegettem az akvárium hűtőket is ,kicsi és kompakt!