Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

doil

Sziasztok !
Nem tud valaki 1 jó kis kapcsolási rajzot LCD monitor és laptop fénycsőhöz de valami egyszerű megoldás nem gond ha nem vezérelt és csak fojamatossan világít :)

s7manbs8

Az a baj, hogy még ha feszültséget kapok is a fázis tolás miatt nem jó az eredmény mert menet közben kéne integrálni a szorzatukat, jaja. Venni olyat nem veszek, mert akkor az ingyen előállított lámpa sokba kerülne... :):)

Rabb Ferenc

A mérési eredmény jó lesz, mert mint Svejk írta: valós teljesítményt mér. Tehát azt, amit a fogyasztásmérő (villanyóra) is mér, és ami alapján fizeted a villanyszámlát.  

Egyébként pedig marad a hurrá-optimista hit, miszerint ez jobb, szebb, olcsóbb, fényesebben világít, kevesebbet fogyszt stb stb. De ha semmi sem igaz az előbbiekből - akkor is a miénk. (Pelikán elvtárs után szabadon)

s7manbs8

Nem a Svejk által mondott eszközre mondtam, hogy nem jó, hanem a sima műszerrel mértre. :):) Egyénként a hurrá optimistáknak áll  a világ. :)

Azt nem tudom a Svejk név miért nem tetszik a helyesírás ellenőrzőnek. :):)

000000000

Mert helytelenűl nagy s-el írtad.

s7manbs8

Ebből is látszik milyen nagyra tartom. :)

sasi

http://entervill.eu/elektronikus-elotet/" TARGET=_fnew>Elektronikus fénycsőelőtét, érdemes átolvasni.

Két asztali lámpában használok évek óta kiöregedett kompakt fénycső elektronikát, az egyik 18 W-os cső, 20 W-s meghajtással, a másik 11 W-os, hibátlanul, jó fényerővel üzemelnek.
Egy hibája van, fél méter távolságban már zavarja az mp3 rádióját, de ezt elnézem neki…

s7manbs8

Rajzot nem közölnek ? :)

s7manbs8

Az L298 léptető meghajtó IC kimeneteire milyen diódát érdemes tenni, jó oda a sima 1N4007 vagy valami gyorsabb kell, van egy olyan érzésem, hogy nagyobb feszültségről hajtva, ami a határon mozog sima diódával bakis lehet, mert nem elég gyorsan vezeti le a túlfeszültséget, ez csak megérzés, meg tudjátok erősíteni az elméletemet ?

35kpazcgr

Gyors kapcsolódióda kell, olyan, aminek 50-75 ns a kapcsolási ideje. Pl: UF5404 (3 A, 200 V).

http://www.soselectronic.hu/?str=371&artnum=42613" TARGET=_fnew>SOS-Electronic

s7manbs8

Szerinted ilyen miatt kimehet az IC, vagy maga a dióda, mert mintha a dióda ment volna ki, már cseréltem IC-t meg L297-et és még mindig ugyanaz a hiba, mivel más alkatrész nem okozhatja, vagy elkerülte még valami a figyelmemet. Köszi a  tapasztalatodat.

s7manbs8

A jelenség olyan, hogy az L298 OUT1 OUT2 kimenetein 4.5 V jelenik meg csak, a vezérlésre is ott marad, pedig nem az IC a rossz, mert cseréltem azt is, tegnap kissé lefárasztott a dolog. Vagy még a vezérlés vezeték szakadt volna meg a panelen, még azt is megnézem.

s7manbs8

Még azt hiszem megnézem oszcilloszkóppal is, hogy 1N4007 használatakor milyen jelalak jelenik meg, már csak kíváncsi vagyok rá. Hiszem, ha látom alapon. :)

may47wb

Nekem maradt 24db http://www.hqelektronik.hu/info/hu/byv27_200.html" TARGET=_fnew>BYV27/200 amit L297/298-hoz használtam.
Ha valamennyit fizetsz érte elküldöm, vagy akár odaadom majdmeghálálomért is.

s7manbs8

Most nézem, hogy egy gyári panelben pl. ilyet használnak, ez egy dupla L298-cal megoldott, gondolom 3.5A körüli végfok panel.  

Diódái ilyenek. BRUS510, ez is "50 Ns. ULTRA-FAST RECOVERY 4 To 6 AMPERES SINGLE-PHASE, FULL-WAVE BRIDGES Bridge Rectifiers" ilyen tehát nem lassú dióda. A diódáról lehet szó, majd valamikor később esetleg, ha még meglesz, vagy valamit cserébe mit kívánnál, hátha van nekem olyanom.