Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Köszi megnéztem, teljesen jó. Mindent tud, ami kellhet.

s7manbs8

No én az stk200-nál meg is maradtam, nekem többet nem kell, hogy tudjon egy égető.

000000000

http://www.kitsrus.com/pic.html" TARGET=_fnew>k182
ez volt amit elsönek használtam pic programozásnak a maga korában ez nagyon jo volt de nem fejleszteték tovább igy egyre kevesebb pic tipust ismert és ez probléma lett!
aztán egy ideig ment ami jo volt ICD...ICD2 debuger és programozo volt egybe erre rávert a pickit 1..2..3 és most ez futt a toplistán ami olcso és tudásilag megfelel a hobbysták zsebének!

000000000

hát az stk500 is jolene mert ott az usb de az is sima programozo csak ha debbugolni monitorozni kell AVRt ara kevés sajnos!

s7manbs8

Régebben mikor még külön eepromot kellett égetni, dugdosni az IC-ket ide-oda, az volt a szép világ.:)

x4rhew5r3

Akkor sem égettünk olyan sokat, mert csináltunk eprom emulátort, és csak a végén égettük...

s7manbs8

Sikerült a hagyományos fénycsövet beindítani egy kompakt fénycső elektronikával, első osztályú. Ebben az energiaválságos időkben csak nem mindegy mennyit fogyasztunk. :):)

Rabb Ferenc

Ez így egy nagyon jó marketing szöveg. DE! Mennyit fogyasztott eredetileg, mennyi volt a fényárama és mindezek hogyan változtak a csodaelektronika alkalmazásával.  

Bocsi, a kissé naturalista fogalmazásért, de és azt hiszem amit látok, és nem azt látom amit hiszek...

000000000

Egyébként azt nézed a kompakt csö is fénycsö csak öszehajtva persze hogy müködik az egyenes változatal is  de 40W fénycsö is begyujt és világit 20W kompacsö eletronika persze kisseb fényel!

s7manbs8

Most még egy reflektort kellene hajtani hogy a fény mind lefele jöjjön, arra gondoltam valami LINDAB lemez vagy más anyag, végelemmel, amibe nútot marni ami pont paraboloid vagy kör alak, a felületére meg alufóliát ragasztani pl.

Ugyanúgy világít, mint eredetileg a fojtóval, csak ez még kisebb veszteségű, a elektronika nem melegszik csak vagy 1 Wattot.  

Nem hinném, hogy sokat fogyasztana, meg se tudom mérni ilyen kicsi ampert nem mér, illetve meg tudnám valami kis előkén megnézem mennyi áram megy, a bementenél van egy 1 Ohm vagy 10 Ohm körüli ellenállás, na azon meg tudom mérni Váltó feszt azt átszámolom, meg is nézem mindjárt, hogy pontosan mennyi.

s7manbs8

Ez az elektronika pont egy 20W-os kompakté volt és egy csőt hajtok vele. Van ilyen elektronika ezrével dobálják bele a boltokba a gyűjtő helyen.
Szétszedésnél ügyelni kell, hogy a kompakt csőt ne törjük el, meg ne szívjuk be , mert higany tartalma miatt nem valami egészséges.

s7manbs8

A sima 10 Ohm-os ellenálláson 0.4V-ot mérek kb. AC feszültségben. De mivel ezt nem tudom hogy csinálja, mert kondit tölt, az alakja pedig nem tiszta szinusz, tehát nem tudom hogy integrál a műszer, mondjuk 50 Hz-es a jel.

De így kb. 10W-ot mutat most közben melegszik, lehet felmegy 0.5-re. kb. 2 perc alatt.

s7manbs8

Még hozzáteszem, hogy a cső igencsak olyan 18 W-os féle, nem új, tehát lehet csak már 70%-os, de ott körül jön ki az érték, ahol várható. A haveromnál tegnap megnéztük nála új cső van, és az fényesebb volt emiatt, látszott. Ez ilyan warm white színű NARVA LS 18 jelű valami.

s7manbs8

svejk

Ilyeneket kár is mérned, tessék venni egy fogyasztásmérőt a lidl, vagy plus-ban.
Tűrhető a pontosságuk és valós teljesítményt mérnek. Összehasonlításra legfőképpen alkalmas.