Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

rbbhbyvfs

Ki fogja beforrasztani ?  
4x4mm-es tok, 24 lábbal....

yuagaci9g

Kerdeztem a baratomat,
 -Nalatok hogy forrsszatok be ezt a tokot? En meg nem is latom!
  -O, nem gond, mondta, van SMD forrasztorobotunk, hozd el, megoldjuk.

Elvittem, mutatom, megyunk a robothoz...

-Hadd mutassam be ...Ildoko, A szoke haju ultetorobot... Szoval jot rohogtunk.[#taps][#wave]

me3ua0a6

Ma 13:00-körül készítettem, nem erre a projektre, másra, de szintén ilyen tokozás. Munkahelyemen ilyeneket javítunk nap mint nap. Gépek pontatlanabbak, mint mi :D

s7manbs8

Amúgy ez a kimart technikájú nyák a forrasztást mennyire segíti elő, a IC lábak közt nem akar a forraszanyag összefolyni rövidzárakat kialakítva ?

me3ua0a6

Igazából még nem próbáltam, ma készültek előszőr ilyen mélyen vagy kicsiben nyák.
Előző pár darab 0.1mm mélyen volt, de nem volt ilyen sűrűlábú alkatrész rajta.
Két infó a forrasztáshoz:
-jó folyasztószerrel az ón felületi feszültsége brutálisan növelhető :D
- az ón inkább a sarkokba rohan be (90fokos sarok). Ha lefolyna a mart résbe, nem hiszem, hogy a felette levő rézhez is szeretne hozzátapadni (270fokos sarok?). Házilag nem próbálnám meg a lenti nyákra felforrasztani az IC-t, De munkahelyemen ez semmi gondot nem jelent. Akár pákával is nekiesnénk :D

me3ua0a6

A legnagyobb gond az, hogy ha gyorsan akarok nyákot csinálni, akkor otthagyom azt a sok rezet. Ha elcsúszik az alkatrész, akkor máris rövidzár, és akár bármelyik másik alkatrésszel. Így nagyon figyelni kell erre!

000000000

Jó lett! Hány milles a legvékonyabb vezetősáv? Milyen folyatószert használtok?

svejk

Fél mm-enként egy láb...
Ha én nem is, de a barátom szerintem csípőből felforrasztja.
A TSSOP nem okoz neki semmi gondot.
(lásd A3986, az is 0,5 mm-es osztású, vagy az FTDI chip-ek)

s7manbs8

Amúgy is fel lehet itatni a felesleges cint utána. :)

me3ua0a6

0.3mm = 12mil? Folyasztószer: megnézem a tipusát, valami baromi drága trutyi, átlátszatlan fehér izé :D De hő hatására elpárologtatható, nem marad forrasztás után belőle semmi se.

s55jgf04a

Köszönöm azt hiszem megoldódik.

me3ua0a6

Folyasztószer: Ersa (Microbond)

svejk

43pbwjg8s

Csak csendben jegyzem meg:
Kipróbáltam:
Az a forrasztóón amit Tőled vettem nagyon tuti!
utólag is köszönöm!