Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Lomexnél van olyan azt hiszem. ( 74LVC1G17)

000000000

hát igen va dögivel de nem vagyok pesti ezért ujabb rendelés + 2e min netto vásrlás lene....[#wow3]:(

s7manbs8

Vannak Pestiek itt, gondolom valaki tud neked küldeni ilyesmit, vagy mást ami kell. Sir Nyeteg szokott azt hiszem boltba mászkálni. Vagy milyen más alkatrészed van esetleg, műveleti erősítő, komparátor pl. azokkal lehet Schmitt triggert csinálni.

s7manbs8

s7manbs8

Ebben van tranzisztorokkal is vagy 5 ellenállás, 2 tranyó kell hozzá, meg 5V-tal megy.

000000000

Az optoérzékelő anódját és a CD4093 14-es lábát +5 V-ra kötöd. Az optoérz. katódja megy az IC 1, 2 lábához, és egy 4.7K és egy 1 nF kondihoz. a kondi és ellenállás másik vége megy az IC 7-es lábához, ez a 0 Volt pont. Az IC 3-as lábával(kapu kimenet) egy 10 K bázis ellenállással pl. egy BC 182 (vagy bármi hasonló NPN) tranziszort tudsz meghajtani, a kollektor pont 2.2 K felhúzó ellenállással +5 V-re megy, emitter 0 V pont. A kollektor pontot összekötöd a megfelelő printer port IN bemenettel (pl. 13, 12, ...., tüske), amit majd figyel a Mach-od.
Bocs de egyszerűbb volt leírni, mint rajzolgatni.

lari

Szia Tibor!

Áthozom a kérdésem, ill a válaszod ide.
"Szia! Van egy használaton kívüli 230V / 2-3 kW-os hősugárzód vagy vasalód a problémád megoldásához? Akkor majd folytatom mit csinálj, de át kellene menni az elektronika topikban, ott folytassuk, mert Vbodi saját topikját tartsuk tiszteletben.  
Válasz 'lari' üzenetére (#1682  

lari

Tehát ez volt az eredeti kérdés:  
"Miért lehet az, hogy induktív jellegű fogyasztóknál lekapcsol egy fi-relé?  
A készülékek amelyeket csatlakoztattam, mind kettősszigetelésűek, és mind induktív fogyasztók.  
Nevezetesen. 1000w-os toroid, kézi sarokköszörű (2000W) Nagynyomású mosó, Inverteres hegesztő.  
Érdekesség még az, hogy nem feltétlen minden bekapcsolásnál old le a Fi-relé, hanem amikor akar...  
Egyébként a Fi-relé 25/100ma-os régebbi tipusú, de megpróbáltam már egy újat is, ami 40A/ 30ma-os, már villámimpulzus elleni védelemmel is rendelkezik és lüktető egyenáramra is használható.  
A jelenség ezzel is ugyanaz.  

lari

Nos ha szükséges akkor be tudok szerezni egy régi vasalót.
Mi lenne vele a teendő?

000000000

Egy lehetséges megoldás a következő:
A vasalót (vagy bármi más csak Ohmos jellegű nagy P-jű eszközt) sorba kötöd a nagy teljesítményű induktív fogyasztóddal, a vasalóhoz pedig párhuzamosan kötsz egy kapcsolót. Indítás előtt a vasalónál lévő kapcsoló legyen nyitott állapotban. A főkapcsolóval elindítod a rendszert, majd 1....3 másodperc múlva a vasalónál lévő kapcsolót is rövidrezárod.  
Ezzel egy szakszerű "lágyindítást" tudsz megvalósítani, később pedig ha gyakran használod egy egyszerű késleltető időzítő áramkörrel és egy relével kiválthatod a vasaló kapcsolódat, így nem kell manuálisan átkapcsolni az indítás után.

A fő problémád elméleti részétől megkímélnélek, gondolom nem izgat annyira az LR körök tranziens elmélete.:)

s5f8tmfv3

...és ha ez beválik akkor http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/toroid_lagyinditas_oldal2.html" TARGET=_fnew>itt egy automatizált megoldás.

lari

Köszönöm, amint tudom kipróbálom!

000000000

köszönöm tibor ilyesmire gondoltam!
kapcsolás tervezésbe még bizonytalan vagyok az az ami készre van rajzolva azt megvalositom pcb is enyire megy de amit leirtál azt is ösze fogom rakni!:)

000000000

köszönöm a doksit átt nyálazom hogyis mükszik ez a Schmitt trigger kapcsi!

000000000

Sziasztok!

Egy gépem bekapcsolását szeretném megoldani nyomógombról.
Gomb megnyom, relé behúz...  
Egy m,ásik nyomógomb kapcsolna ki.
Lehet ilyet?
Hogyan?