Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Csaby

Mindent lehet!
Szükséged lesz egy bontó és egy záró érintkezős nyomógombra valamint egy két morzés relére.
Az áramkör egyszerű, a pozitívot átviszed a bontóérintkezős (Ki) (kikapcsolás előnyben részesítése) , majd a záróérintkezős nyomógombon, a túloldalt összekötöd a relé munkatekercsével. A munkatekercs másik pólusa fix negatív. A relé egyik, alaphelyzetben nyitott érintkezőjével kisöntölöd az alaphelyzetben nyitott (Be) nyomógombot. A másik érintkezővel azt vezérelsz amit csak akarsz.
Van más verzió is, ez csak az egyik verzió.

000000000

Nem mondom, hogy teljesen világos,... elolvasom még egyszer-kétszer:-)
Sajnos elektronikával vannak problémáim... a "kisöntölöd"-nél elvéreztem:-)[#zavart2]

000000000

Sys_m

Sziasztok!  

Valakinek van tapasztalata Rigol DS1052E szkóppal kapcsolatban???

http://www.zsibvasar.hu/estatic/c2i/1809/1809896.jpg" border=0>

http://www.zsibvasar.hu/?op=art&aid=3830886" TARGET=_fnew>Link >>

Elég jó áron van, ha okosításon esik át...

Sys_m

Rabb Ferenc

Persze, hogy lehet. Csak arra vigyázz, hogy a relét csak egy funkcióra használd. Ne alkalmazd az egyik érintkezőjét az "öntartás" megvalósítására, a többit pedig a hálózat kapcsolására. Arra egy külön relé vagy mágneskapcsoló kell.
http://kepfeltoltes.hu/100921/Rel__www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

4um5b65d

Mi az oka, hogy nem lehet a többi kontaktot felhasználni a hálózati kapcsolásra ?
Működni, működik az biztos.
Nem ismernék megint valami alapszabályt ?[#falbav][#csodalk]
Talán valami érintésvédelmi akadálya van ?
Letörik a "kontaktbogyó", vagy eltörik az érintkező karja ?

Rabb Ferenc

Természetesen működőképes. De a relé vezérlőköre általában kisfeszültségű (és gyakran egyenáramú). Műszaki prostitúció, és érintésvédelmileg is szabálytalan az egyik kontaktusra a hálózatot, a másikra pedig egy biztonsági trafóval leválasztott villanyt kötni.  

Persze 230V AC relé esetén semmi gond. Csak akkor meg a nyomógomboknak és a kábelezésnek kell elviselni ezt a feszültséget. Nem lehet pl egy kisfeszültségű csengőnyomó.

Szalai György

Én most egy egyszerűbb és energiatakarékosabb megoldást választottam az árvízvédelmi szivattyúm automatikus kapcsolgatására. Nincsen benntartás, nincsen benntartási áramfelvétel sem.
Átváltás van.
Polarizált relét használok, annak két tekercse van, három lábra kivezetve, mert az egyik lábon két tekercs vége van közösítve.
Tehát a közösre -12V, az egyik tekercs végére egy pillanatra (Akár nyomógombról.) +12V és a relé bekapcsol, úgy marad.
Azután a közösön mindég marad a -12V, de a +12V átkerül a másik tekercsre egy pillanatra, az meg kikapcsolja a relét. A relé 230V 25A váltóérintkezője kapcsolja a búvárszivattyút.

(Azért kellett így megoldanom, mert a felső vízállás érzékelő indítja a szivattyút, de csak az alsó érzékelő kapcsolja ki. Hogy érzékelő hiba esetén se kaphasson a relé mindkét irányból egyszerre behúzó áramot, mindkét + ágba sorosan kötöttem egy 1000uF elektrolit kondenzátort, ami csak az első pár pillanatban engedi a relé tekercsére az egyen áramot, azután feltöltődve megnő a belső ellenállása és már csak jelentéktelen áramot enged folyni a relé tekercsén. Hogy ez a kondenzátor időnként mégis kiürüljön és lehetővé tegyen egy újabb relé indítást, ezért párhuzamosan kötöttem a kondenzátorral egy 2,2kOhmos ellenállást. Ez kb. 5 másodperc alatt süti ki annyira a kondenzátort, hogy lehetővé váljon egy újabb relé kapcsolás.)

Arany János

Sziasztok!
Ismét segítségre lenne szükségem!
Szeretnék elkészíteni egy panelt, ami SMD alkatrészekkel készült. Ezeket cserélném "hagyományos"-ra, de elakadtam az "R1206" nevű "rcl" könyvtárban található (Eagle) alkatrésznél. Mit tehetnék a helyére?

me3ua0a6

Ellenállás.
Görgess egy kicsit följebb a könyvtárban, és találsz párat benne.

Arany János

Igen! Már néztem. De nem írtak rá semmilyen adatot!

s7manbs8

Akkor talán mérd meg. :)

SquirrelTech

Megy vezeték a 1206 lábai között?

Arany János

Kinyomtattam, megmértem! Vonalzóval, papiron 3mm hosszú, 1,5mm széles! Kb.:))
De azthiszem rájöttem mi ez! Lehet, hogy csak egy egyszerű "átkötés" az LM358-as 3-as lábához.
http://jelengar.wordpress.com/2009/05/13/cheap-simple-tiny48-stepper-motor-driver/" TARGET=_fnew>Ezt szeretném megcsinálni!

Arany János

Igen! Megy!
Ezért gondoltam a #7160-ra!