Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Ahaaaa, már rájöttem, hogy mi a gubanc.

Az oldal kereső ablakába írtam be a 75113-at. Ki is dobja a képet, de ha az URL-t copy-paste-zom ide a fórumra akkor már nem jó a dolog.

Devecz Miklós

Úgy látszik belegyalogoltam a léptetőmotorjaim lelki világába.  
Előfordulhatott, hogy két motoromat is sikerült megsütnöm. Miként történt ezt nem akarom részletezni.
Kérdés:
Mezei módszerekkel, amper, volt illetve ellenállás méréssel ki lehet-e mérni, hogy mennyire sérült ill. sérült-e egyáltalán a motor. Kb. fél percig volt terhelés alatt, amig a baj történhetett. Nem merem rákötni a vezérlőre, mert most volt javításon (az is elszállt), és nem akarom megismételmi ezt a sorozatot.

43pbwjg8s

Sziasztok!
Sajnos a régi függvénytáblában csak nagy vezetékkeresztmetszetekre van megadva a terhelhetőség. :(

Nem tud valaki olyan táblázatot valahol, ahol meg van adva a kisebb keresztmetszetű vezetékek terhelhetősége? Akár több vezetékanyagra is.

Ha jól tudom ez nem csak az én kérdésem/kérésem. :)

SquirrelTech

Ha meg van adott keresztmetszetre a terhelhetőség, abból ki tudod számolni a fajlagos terhelhetőséget, ebből tovább tudnál számolni kisebb (ill. tetszőleges) keresztmetszetre. Vagy okkal nem így csinálod? :)

43pbwjg8s

Okkal mert hülye vagyok. :)
Sokkal egyszerűbb ha Te most sokat keresel nekem és után ki tudjuk függeszteni a táblázatot itthon a falra. :)

A másik, hogy ez a tábla elég hiányos, csak egyféle anyaggal foglalkozik.
Nem tudom pl, hogy a sordott és nem sodrott azonos anyagúak esetében pl van-e különbség (nekem mondjuk nem logikus, de az semmit nem jelent....... )?

Szóval ha lenne egy ilyen tábla valahol az jó lenne sokaknak talán.

De mrá csak azért is megyek és keresgélek tovább! beeee! :)

43pbwjg8s

Mondjuk ez nem azokra az alkalmazásokra van mint amit én keresek, de lehet érdekes valakinek:
http://nimbus.elte.hu/excel/demok/Villamos_szamitasok.xls" TARGET=_fnew>vilamos számítások

Rabb Ferenc

Google > vezetékek terhelhetősége > ENTER > http://villanyszereles.freebase.hu/images/veter.htm" TARGET=_fnew>első találat

Csak a vezetét anyaga és keresztmetszete számít. (na meg a csomagolása) Az, hogy sodrott vagy tömör ér - lényegtelen. A néhány mA-es áramoknál meg úgysem a terhelhetőség a lényeg, hanem a szerelhetőség. 0,1 mm-es huzalt nem egy gyönyörűség forrasztgatni, csőbe húzni, csatlakoztatani valamihez úgy, hogy el ne szakadjon.

43pbwjg8s

Én a "Vezeték keresztmetszet terhelhetőség"-gel keresgéltem és csak az ipari/építőipari táblát találtam. :(
De úgy látom ez is az.
Nem érdekes....
Számolgatok akkor.

43pbwjg8s

Még Sasinál is kinn van. :)

43pbwjg8s

Na Tomi!
Akkor csak megkérdezem mert én itt nézegetem a dolgot.
Hogy is számolod a fajlagos terhelhetőséget? Segíts kérlek!

43pbwjg8s

A jelenlegi meglévő adatok szerint ugye:

http://kepfeltoltes.hu/100819/fajl_terh_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Rabb Ferenc

A villanyt piszokul nem érdekli, hogy ő most építőipari vagy CNC-ipari dróton megy. A három kategóriába szinte minden felhasználási mód belefér.

Tulajdonképpen mihez keresel mit?

43pbwjg8s

5A= ? mm^2 mimimum?
Ennyi az összes kérdésem. :)
De másnak is volt ilyen kérdése ilyen kis áramoknál a háttérben. Ezért voltam bátor és a nevében is feltettem a kérdést.

Szalai György

Talán kivéve a tekercs jellegű felhasználást. Mert a megengedhető áramsűrűség az mindég a megengedhető hőmérséklet függvénye. Ha nem hűl, akkor hamar lesz megengedhetetlenül meleg. Ha meleg a környezet, akkor is. Szóval: elektromos kemence lesz, vagy hűtőházi világítás? Trafótekercs, vagy CNC motortáp?