Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

bicme92us

Üdv vbodi, Üdv mindenkinek!
 A rajzon az r1 ,r2 ellenállás milyen értékü?

Szalai György

R1=200M R2=100M ahogy én látom a rajzon. Jó nagy érték, de mivel ez egy munkapont beállító feszültségosztó, szerintem ugyan olyan jó 100K 200K-val is, tehát a két ellenállás egymáshoz képesti aránya számit.

bicme92us

Köszönöm, és is igy láttam és egyetértek Veled.
Nagyjából ezt a kapcsolást logikai ceruzaként megépítettem. (RT. valamelyik évfolyamában van a rajz.)
A mach3 leírás 150-160 o. környékén található THC elektronikát megépítette e valaki? Én igen, de szerintem a rajz hibás, vagy valamelyik  alkatrész értéke el van írva.Még nem volt időm a hiba keresésével foglalkozni.Részben működik, de nem lehet szabályozni.

bicme92us

Válaszolok magamnak. A rajz nekem nem jött össze, de sikerült az alkatrészek  jelentős megváltoztatása után (kihagyás, érték megváltoztatása, pótlólag beépítés után)működést elérni! És a MACH tudja vezérelni a vágófej magasság vezérlését! A plazmavágófej által kiadott feszültség által vezérelve képes volt a MACH3 a null ponttól 30 mm.! eltérést szabályozni, +ba majd a zéróig, egy deformálódott lemezt végigvágni.

Egyújabbgépépítő

Szia rekalaca. Engem nagyon érdekelne mire jutottál a plazmavágó magasságállítással.

bicme92us

Szia.
Nos amit leírtam. A mach3 leírásban közölt kapcsolási rajzot megépítettem, valószinü,? hogy azzal a géppel amihez illesztette működött?
Nem tudom. Ammennyiben a a plazmavágó rendelkezik olyan lehetőséggel,hogy a plazma állapotáról információt közöl, (Feszültség)akkor érdemes vele foglalkozni. Nos a kérdésedre válaszolva a deformált lemez esetén, amit leírtam a vágófej követte a lemez felületét aminek a deformáltsága y+ 300mm és a lemezből (3mm)a próbavágást simán levágta. Előrebocsájtom, mint a hozzászólásból is kiderül, hogy próbálkozások, de ezek jóval több mint kecsegtetőek.

Egyújabbgépépítő

Honnan vetted az arányos feszültséget?

bicme92us

Bocs, amit leírtam, x,y síknak tekinthető, tehát a z,+30mm ami értelmesebben hangzik.

bicme92us

A plazmavágó, ammennyiben rendelkezik ilyen képességgel, kiad 1 feszültséget a plazma állapotáról (minőségéről). ebből leosztható a , miaz a feszültség amit mi feltudunk dolgozni.
gépkönyv

Egyújabbgépépítő

Köszi. Ha nem titok, mit változtattál a kapcsoláson?

bicme92us

Ha elolvasod a THC vezérlő erre vonatkozó részét akkor a szerző minden jogot fenntart magának, ill. megengedi, ha a mach liszencét megvásároltad, utánnaépitsd. Nekem ez a feltétel megvan, de ebből adódóan nem publikus csak azoknak akiknek a liszenc megvan.
Csak jelezni szerettem volna, hogy a MACH ezt is tudja. Viszont, mivel ezt a vezérlést szeretném megoldani, minden infó sokat segit.
E-mailban keress, ill. megkereslek!!!

ifarkas

Szia rekalaca
Megépítettem én is a Mach3 leírásban közölt kapcsolást(természetesen van licenszem), de nem sokra jutottam.
Ha neked sikerült összehozni, hogy működőképes lett, engem is érdekelne.
Küldtem mail-t.

bicme92us

szevasz ifarkas
Természetesen szivesen segitek, ha tudok.A licenszet azért voltam kénytelen írni, mert ebbe a (-itt a jelző helye-) világba nem tudni, hogy mibe kötnek bele az illetékes elvtársak.  
Működik is meg nem is. Egyik vágás tökéletes, mint írtam képes lekövetni z=kb 30 mm. eltérést is ,(ami szerintem durva), majd minden átmenet nélkül szó szerint meghüjül. Nagy a hálózati zavar,(fémipari mühely).  
Kezd összeálni az elképzelésem, és igyekeznem is kell, más rajz lesz. Most rajzolom a nyákot a másik gépemen.  
UI.:Az e-mail címem megváltozott. rekasi1laszlo@t-online.hu, ill ami regisztrált itt a fórumon is megváltozott: rekasil@nyrkk.hu, de szerintem aliasként megkaptam, de ma nem voltam a dógozóba.
Küldjél infót  mi nem megy, megy e egyáltalán.

ifarkas

Próbapanelon megépítettem az LM339-el a kapcsolást de egyáltalán nem működótt, majd ezután összehoztam  egy TCA965 ablak-komparátor IC-vel a teljes THC elektronikát, ez már működőképes, de hasonló a problémám mint amit írtál:"majd minden átmenet nélkül szó szerint meghüjül".
Arra gondolk, hogy le kellene válsztani (optocsatolóval?...) a feszültségosztó után az erősáramú résztől.

bicme92us

Neked mi az a feszültség ami a plazma jó állapotához (értékéhez) szükséges? Hát igen nekem se müködött, nekem elindult, de mint látom kreativ vagy az elektronikában, az ablakkomparátor a lényege.
A bemenetét nem tudod sztem leválasztani, mert én próbáltam analóg műszerrel átlagolni (nem ugrál) de beterhelt. Amit irtam az e-mailedre  
válaszolva a leválasztásban egyetértünk.-  
holnap lesz élesben.
Szerintem az a bajunk, hogy nem olvassuk, gondoljuk át a leírást, a konstruktőr a rugós megoldásával küszöbölte ki az inditási problémákat.
Ugyanigy ez az infó neked is egyújabbgépépítő.