Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

rbbhbyvfs

Igen, igazad van, ezt nem figyeltem....
Szóval a terheléshez kell illeszteni a trafót és a triacot is.

000000000

Üdv.
Mi lenne, ha a pctáp 5v oldalát ellenálással
terhelnétek és a 12v oldalán egy szem.gépkocsi
aksit beiktatnátok. Szerintem menne a dolog.

mfrfj8vv3

Sziasztok,

Találtam ilyeneket , 150, 210 VA-esek, 4-5000 forintért.  
Azt írja szabályozhatóak is...
http://www.forlight.hu/trafo/pages/page_02.htm" TARGET=_fnew> Szabályozható 220V/12V trafók
Talán megéri. Ma este kipróbáltam egy erősebb pc tápot is (10 amperest), teljesen jól hajtja ezt a drága drótot úgy hogy nem lépi át a max. terhelést.
Vagy ez marad egyelőre vagy esetleg megnézek még közelebbről egy ilyen szabályozható trafót ...

000000000

Nekem teljesen jól bevált az a trafó, amit még a kisvasutamhoz kaptam (hú de régen volt).
http://n2.vatera.hu/photos/bf/0b/4b2_1_big.jpg" border=0>
Az ellenálláshuzalt egy fotó szárítóból bányásztam ki, de szerintem hasonló huzal lehet kenyérpirítóban is stb.

mfrfj8vv3

Hello,

Érdekes, pedig ezek a modelltápok is csak pár wattot tudnak... Asszem nemcsak drágán, de rosszul is választottam huzalt ...  
Dobos Antal és Sasi is 0.5 -ös huzalt használnak, gondolom a vékonyabb drótot jóval kisebb teljesítménnyel is fel lehet fűteni... Sebaj, ez megoldható.  
No. Kicsit elkanyarodtunk miattam a habvágás téma felé az elektronikától, ezért nem is ragozom tovább a témát ebben a topicban, nehogy kikapjak.  
Utolsóként egy link egy eladó gyöngyszemről, asszem minden műhelyben megbecsült darab lehetne, ahogy látom az árakat a neten, talán drágának se lehet mondani...hátha érdekel valakit.
http://www.expressz.hu/gepszerszam/gepek/kiegeszito/showAdvert,7195780,484,1.html" TARGET=_fnew> Brutál akkutöltő ill. tápegység

000000000

Ha érdekel, holnapra igyekszem megmérni a huzal átmérőjét, ellenállását, meg mekkora áramra van szüksége.

mfrfj8vv3

Szervusz,

Ha megméred, megköszönöm... Az legalább egy konkrét adat, újabb jó viszonyítási alap.

000000000

Mérési eredmények:
Huzal átmérő: 0.28 mm
Ellenállása (hidegen): 22 ohm/m
A fehér hab vágásához kb. 1.2 A kell, 1.5 A -rel már a kék extrudált habot is szépen lehet vágni. Még annyit hozzáfűznék, hogy méréseim és számolásaim alapján melegen felszökik a huzal ellenállása kb 28-30 ohm/m -re. Ennyi adatból ki lehet mindent számolni, mekkora kapocsfeszültségre és teljesítményre van szükség.

mfrfj8vv3

Köszönöm !
Tegnap jártam az OBI - ban, volt náluk 0.6-os sima acéldrót valami 490 forintért 17 méter, gondoltam megnézem mit csinál ...
Láss csodát, tizedre megegyezik az ellenállása az un. ellenálláshuzaloméval , pontosan ugyanúgy viselkedik is mint az...háát legközelebb biztosan nem adok 4500-öt 10 méter ilyenért ... talán iparosoknak megéri mert mondjuk tartósabb vagy ilyesmi, de  egy ilyen kis kísérletezőnek mint én....

Szalai György

Azért biztosan nem csak a boltos haszna lehet, hogy az a huzal annyiba kerül.
A fajlagos ellenállás csak egy dolog, de ezen kívül ott a hőstabilitás, kémiai és mechanikus. Mert ugye ez mind számit. A hideg vasdrót is hamar oxidálódik, hát még a meleg. Nem szakterületem a kémia, de tuti hogy az izzó vasdrót nem éli túl a tiszavirágzást és ha feszegeted, rugalmatlanul nyúlik. Egy jó fűtőszál, ami elbír különösebb oxidáció nélkül komoly hőmérsékleteket hosszú időn keresztül, pláne még mechanikai feszítést is, hát az más kategória mint a virágkötöző vasdrót.

mfrfj8vv3

Szervusz,

Persze, valószínűleg igazad van. Zárás előtt mentem, mondtam mire használnám, a csóka előkapta hogy ezt szokták arra használni.  
Mit tudhatta ő hogy nem vagyok iparos csak egy láma... :-)
Egyébként fizetés után beszéltünk még pár szót, mondta hogy 24 V-ról szokták ezt használni. Akkor rá is kérdeztem hogy 0.5 ös is van-e , mondta hogy igen, de az 7500 ba kerül . Így maradtam ennél, gondoltam pár tized ide vagy oda... :-)  
Már látom hogy marhára nem mindegy. Sebaj, menni fog a dolog így is azért. Amúgy ma szétbontottam egy régi mosógép fűtőszálat, kiszedtem belőle pár méter 0.4 mm körüli anyagot. Kicsit hullámos maradt,de eddig amúgy ez volt a legjobb, már 5 volton is elment, szépen vágott és a feszültésgtől függően csak pár ampert vett fel. Erősebben megizzítva még vékony plexidarabot is elvágtam vele pár centi hosszan. Büdös volt mint fene, de szép lett a vágás...

Egy ontopic kérdést is feltennék... Mondták többen, hogy a kapcsolóüzemű táp olykor veszélyes is lehet. Arra gondoltam, hogy a kimenő vezetékekbe beteszek 12 V-os 10 A-s autóbiztosítékokat. Ha átüt, akkor gondolom ezek pikk pakk ki fognak menni és nem lesz gond ... Jól gondolom ?  

(Egyelőre maradok ennél a fajta tápnál, nem ruházok most trafóba ilyesmibe, hiszen lehet hogy egy hónap múlva már nem is fog érdekelni a habvágás...sokszor csak addig érdekel valami amíg nem sikerül, akkor aztán keresek valami más bütykölni valót ...)  

mfrfj8vv3

Szervusz,

Persze, valószínűleg igazad van. Zárás előtt mentem, mondtam mire használnám, a csóka előkapta hogy ezt szokták arra használni.  
Mit tudhatta ő hogy nem vagyok iparos csak egy láma... :-)
Egyébként fizetés után beszéltünk még pár szót, mondta hogy 24 V-ról szokták ezt használni. Akkor rá is kérdeztem hogy 0.5 ös is van-e , mondta hogy igen, de az 7500 ba kerül . Így maradtam ennél, gondoltam pár tized ide vagy oda... :-)  
Már látom hogy marhára nem mindegy. Sebaj, menni fog a dolog így is azért. Amúgy ma szétbontottam egy régi mosógép fűtőszálat, kiszedtem belőle pár méter 0.4 mm körüli anyagot. Kicsit hullámos maradt,de eddig amúgy ez volt a legjobb, már 5 volton is elment, szépen vágott és a feszültésgtől függően csak pár ampert vett fel. Erősebben megizzítva még vékony plexidarabot is elvágtam vele pár centi hosszan. Büdös volt mint fene, de szép lett a vágás...

Egy ontopic kérdést is feltennék... Mondták többen, hogy a kapcsolóüzemű táp olykor veszélyes is lehet. Arra gondoltam, hogy a kimenő vezetékekbe beteszek 12 V-os 10 A-s autóbiztosítékokat. Ha átüt, akkor gondolom ezek pikk pakk ki fognak menni és nem lesz gond ... Jól gondolom ?  

(Egyelőre maradok ennél a fajta tápnál, nem ruházok most trafóba ilyesmibe, hiszen lehet hogy egy hónap múlva már nem is fog érdekelni a habvágás...sokszor csak addig érdekel valami amíg nem sikerül, akkor aztán keresek valami más bütykölni valót ...)  

dg8n4i8x

Vágószál jó áron:
Ipari és szolgáltató kft
2013 Pomáz  Beniczky u.35
06-26-325-425; 325-128
Pontos árat nem tudok de arra emlékszem, hogy elég olcsó volt, akár 10dkg-ot is lehet rendelni postán elküldik. Amúgy fóliahegesztőket gyártanak meg ilyesmi...

HJózsi

Tegnap vettem a Conrad-nál, jó hogy valaki nemrég belinkelte :
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMVZNVVZWV0hCUVVrVldNdz09&pid=VkZaU1JtUXdOWEZhTTNCUVVrVkZlUT09" TARGET=_fnew>conrad.hu

A piros lámpától nem kell megijedni, nem a bolt készletét mutatja (mondta az eladó )...
10m ez kb 10 évre elég lesz nekem ... :)

http://image01.conrad.com/m/4000_4999/4200/4290/4290/429007_BB_00_FB.eps.jpg" border=0>

HJózsi

Kiemelkedően nagy a fajlagos ellenállása, revétől és korróziótól mentes, gyengén ferromágneses. Huzal átmérője 0,5 mm, szigeteletlen. Ellenállása 5,65 ohm/m.Felhasználási példák: sztiropor vágó, nagyértékű ellenállások készítése, különféle fűtőhuzalok, stb. Legmagasabb üzemi hőmérséklet levegőben ellenálláshuzalként való alkalmazásnál 600°C, fűtőhuzalként 1150°C.

Műszaki adatok
Fajlagos ellenállás 20°C-on 1,11 ohm²/m (±5%), 300°C-on 1,16 ohm²/m (±5%); olvadási hőmérséklet 1390°C; húzószilárdság min. 600 N/mm². 10 m-es tekercsben szállítjuk.