Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

jani300

Most már elárulhatná valaki miről is van szó .      
Azt hittem a relés automatika hazai pálya ,de nem igazán értem a problémát . De azért csak fogok tudni aludni :) A 400V-os tekercs max ott kell ahol nincs nulla .

ggdr57dg

Még néhányszor átolvastam a #14043 hozzászólást, de csak az van a fejemben, ami elsőre. Mágneskapcsoló + nyomógomb, öntartással. Ezt a kört szakítja meg a vészkapcsoló 1 darab érintkezője.
Az újraindítás csak a nyomógombbal lehetséges, az meg indifferens a megoldás szempontjából, hogy 230-as, vagy 400 voltos a mágneskapcsoló behúzó tekercse. A lehetőségek (van nulla, vagy nincs) eldöntik.

És igen, a plusz 1 kapcsoló (nyomógomb) kell, az újra indulás miatt.

Rabb Ferenc

De az utolsó mondat pont erről szól, hogy ne legyen további kapcsoló/nyomógomb, csak egy plusz vészkapcsoló.  

Erre javasoltam a #14044-ben a mágneskapcsolós-segédrelés megoldást. Ekkor a vészkapcsoló megynyomásakor a mágneskapcsoló kiejt, és leáll a "gép". (vagy mittudoménmiaz???)  

A segédrelé viszont húzva marad, és megakadályozza a mágneskapcsoló azonnali behúzását ha a vészkapcsolót visszanyomják. Ezzel elkerülhető, hogy egy meggondolatlan mozdulattól újrainduljon a "gép" és feltekerje a kezelőt. Indítani csak a (már meglévő) főkapcsoló kikapcsolása és szándákos visszakapcsolása után lehet. Dehát részleteket, és a konkrét alkalmazást én sem ismerem, csak egy "bolondbiztos" megoldást javasoltam. Mert a védelmi berendezélseknek mindig "bolondbiztosnak" kell lennie...

ggdr57dg

Teljesen igazad van, de számomra a nyomógomb egyszerűbb és logikusabb. Az nem biztos, hogy olcsóbb, de még az is lehet.

Mondom: számomra. És pont az utolsó mondat miatt emeltem ki, hogy a nyomógomb kell.

A lényeg, hogy (bár megoldódott a probléma) legalább 2-3 konkrét megoldás is felszínre került, ami - hozzá kevésbé értő - kollégáknak hasznos lehet a későbbiekben is.

Mondjuk a konkrét megoldásra is kíváncsi lennék.

Rabb Ferenc

Ebben kétségtelen, hogy Neked van igazad. Csak ezután már nem úgy kellene indítani és megállítani a ketyerét, mint eddig. A megszokás pedig nagy úr!

jani300

Felvetetted a gép  akaratlan újraindításának kérdését feszültségkimaradás esetén , munkavédelmi szempontból . Ha ez megoldott kell a gépben lennie  mágneskapcsolónak vagy nullfeszkioldónak és akkor elég ezt a kört megszakítani a vészgombbal . Ha nem megoldott akkor ki kéne építeni . Persze kevés az infó a konkrét tanácsokhoz .

ggdr57dg

A megszokás bizony igaz, de mennyire. Még ma is jön velem szemben az egyirányú utcában autó, amit kb. 1 éve egyirányúsítottak...

De nem akarok eltérni a tárgytól, és abban Jánosnak (jani300) igazat kell adni, ha nem megoldott az akaratlan újra indítás elleni védelem, akkor ki kell építeni. Bárhogyan.
Feltételezem, arra a gépre, amire vészkapcsoló kell, ez szükséges.

000000000

Ha relében gondolkodunk.
Szerintem elég egy olyan mágneskapcsoló, aminek van egy segédérintkező párja is. Ami a behúzótekercs áramát kapcsolja. a kapcsoló alaphelyzetben nyitva van. Kötünk vele párhuzamosan egy nyomógombot. Ha a gombot megnyomtuk, akkor a relé behúz és zárja a segédérintkezőket. Ezáltal a relé behúzva marad mindaddig, amíg a vele sorba kötött "piros gombot" meg nem nyomtuk. vagy nem volt pl áramkimaradás. Mert akkor a relé "elejt". Legközelebb a "zöld gombbal" tudjuk visszakapcsolni. (persze, ha "visszajött" az áram)

jani300

Szia !
Akkor ez most majdnem ugyanaz mint az öntartó kapcsolás ? (:)) )

ggdr57dg

Ha a nyomógomb színét is nézzük, nem majdnem, hanem egészen :-)

000000000

Nem tudom, hogy mi a neve, de biztosan alkalmazzák. Legalább is az elvét.
Lehet akár kisfeszültséggel és működtetni, ha olyan természetű a munkahely és vég az árszünet utáni "véletlen" bekapcsolástól.

000000000

Nem "vég" hanem véd.

jani300

Akkor már a nevét is tudod !

Rabb Ferenc

Még mindig az a fránya utolsó mondat a lényeg. Ugyanazzal a kapcsolóval, ugyanúgy lehessen indítani és megállítani mint eddig. Csak legyen egy vészgonb is. Se piros, se zöld se egyéb plusz kapcsoló, gomb, tekerentyű és huzantyú ne legyen mert az eltér az eddig megszokottól.  

Na ennyit ebéd előtt...

Rabb Ferenc

Mondom "vészgomb" !!!