Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Ez nekem olyan,mint a csigafúró. Gyerekként és utána az iskolában csak jó fúró volt (még nem volt kínai),most mintha vicc lenne nagyon sok fúró,úgy viszi a hss fűrészlap,mint a vajat a legtöbbet. Sajnos a kondikra nehezebb ilyen tesztet találni (bár azt is jól viszi a fűrész[#nyes]).

000000000

Köszönöm!

bevásárolok...:-)
Köszi mindenkinek!

ggdr57dg

Egyet értünk. Fúróban is, kondiban is. Csak példa volt a link. Ám ha nem sütögeted meg (egy jól méretezett tápban talán nem) az olcsóbb kondikkal is lehet boldogulni. De tény, hogy vannak tartósabbak, ám az árképzés is egész számú szorzót alkalmaz a gyengébbekhez képest. Ez a szám lehet 2, 5, 10, 100 :-)

000000000

Szia,

Te is kapcsolóüzeműről hajtod? vagy a tápegység saját kondijáról van szó?
13971-el kapcsolatban valami javaslat (mástol is jó csak mert épp hezitálok hogy vegyek-e)?

Udv

000000000

Igen, kaocsolóüzemû a tàp...

Szalai György

Ahogy én látom:
Az átlagos célú kapcsitápokkal szemben a servo célú táp fontos tulajdonsága a rövid idejű túlterhelhetőség. Ezt az igényt az analóg tápoknak könnyebb kiszolgálni, az alkatrészeik nagyobb hőtehetetlensége miatt.
A szervo tápegység puffer kondenzátorának feladatai közé tartozik, hogy kiszolgálja a motorok gyorsuláskor felvett nagy teljesítmény igényét és eltárolja a fékezéskor visszatáplált energia minél nagyobb részét. Sok-sok munkaórán át helytálljon nedves, olajos, poros környezetben is.
Gyári analóg szervo tápba, a névleges állandó terhelhetőséghez képest, 2000-5000uF között pakolnak amperenként. A kondenzátor névleges feszültsége pedig úgy kétszerese a táp névleges feszültségének. (Egyenirányítóból is legalább 50A-es van egy jó 10A folyamatos áramú tápban.)  
A nagy kapocs áramok miatt a nyákba ültethető kondenzátor gyönge, a csavaros terminálú van erre méretezve.
Analóg tápban nem láttam 105C fokos kondikat csak 85C fokosakat, de abból hosszú élettartamút.
Az extrém alacsony ESR érték sem szempont, mint a kapcsitápokban.

000000000

Ez rendkívűl hasznos info!
Ugyanis én kapcstápról szervót szeretnék hajtani...
De most megfontolom az analóg tápot.

000000000

Sziasztok!
Teljes logikával meg oldható hasonló fázis sorrend mérés?
http://www.youtube.com/watch?v=h_WqLCLcjcE" TARGET=_fnew>

Non-contact phase and phase sequence testing

Sima kontakt nélküli fázis ceruzába csak ennyi van:
http://i44.tinypic.com/2rz2dxk.jpg" border=0>

s7manbs8

Én is most próbálgatok egy kapcs tápot, de nem nagy áramú motorokkal, csak ilyen kisebbféléket próbálok beüzemelni, majd megnézem oszcilloszkóppal is mik keletkeznek a kondikon meg ilyesmi persze ahhoz még idő kell, míg odáig eljutok.

Szalai György

A hálózati feszültség valamelyik fázisából (akár fémes kapcsolat nélkül) fázishelyzet mintát kell venned és azt a mintát tartanod kell.
Pl: pontos szinkronba állított szinusz oszcillátorral. Ez lesz az etalon.
Az után a későbbi mintavétel eredményéről meg kell állapítanod, hogy az etalonhoz képest szinkronban van, vagy siet, vagy késik.
Végül ki kell zárnod a tévesztés lehetőségeit. És kész is.
Az etalon mintát nyilván nem tudod végtelen ideig pontosan tartani, (a hálózat fázishelyzete is változik) tehát az összehasonlításnak, a tévesztés kizárása miatt limitideje van.
A limitidő rövidsége lehetetlenné teszi az összehasonlítást olyan helyzetekben, amikor a mintavétel és az összehasonlítás között jelentős időt igénylő helyváltoztatás szükséges.
(Át kell mászni, közlekedni, vagy bújni máshová.)
Nem találkoztam még olyan készülékkel, ami a mintát megfelelő ideig képes volna megbízhatóan tárolni. Volt pár ilyen műszer a kezemben, de mind megbízhatatlannak találtam. (Egy mérés nem mérés! De három mérés, három eredmény?)
Ezért a vezeték nélküli fázisazonosítás problémáját, a jobb gyártók, az etalon hullám minta folyamatos, rádiófrekvenciás kisugárzásával, nem a betárolásával érik el. Felakasztom az adót a vezetékre, pár kilométerrel arrébb meg kikeresem a fázis azonos vezetéket. Ez működik.

000000000

Szia!
Azt gondoltam nem egyszerü egyenkénti méréssel hasonlitgatni fázis sorrendet!
Nekem meg felelne ez a verzió is ha meg bizhatóak?
Bár az áruk igazán baráti!
http://www.ebay.com/itm/ETCR1000-Non-Contact-3-Phase-Rotation-Tester-Indicator-/330553200035?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4cf6818da3" TARGET=_fnew>ETCR1000 Non Contact 3 Phase Rotation Tester Indicator

Minden féleképen kontakt nélküli megoldást keresek!

Szalai György

Hát ez itt nem tűnik nagyon gazdaságos árnak. És kontakt nélkülinek sem.
http://www.octopusaruhaz.hu/(X(1)S(idwaypaiusob314hicm3tf4q))/p/22970/holdpeak-1000-haromfazisu-fazissorrend-es-forgasirany-tesztelo" TARGET=_fnew>http://www.octopusaruhaz.hu/(X(1)S(idwaypaiusob314hicm3tf4q))/p/22970/holdpeak-1000-haromfazisu-fazissorrend-es-forgasirany-tesztelo
És mi az, hogy „illetve a motorok megbontása nélkül megállapítható annak forgásiránya”
Még jó, hogy nem kell szétszednem egy villanymotort, hogy megállapítsam a forgásirányát!
Kit szédítenek ezek evvel a szöveggel?
Akkor most biztos, hogy nem kell fémesen csatlakoztatni, vagy csak kívülről szigetelt a csipesz?
És ha megfordítom a műszert, akkor a nyíl a másik irányba mutat. Akkor a motor is arra fog forogni, vagy mi?

2vkx6unz

A villanyszerelőktől - avnnak itt jópáran :) -  szeretnék egy kis segítséget kérni. Egy fűrdőszobában hova lehet konnektort és kapcsolót elhelyezni? Azt tudom, hogy régebben az MSz 1600 7. fejezete tartalmazta és most az MSZ HD 60364-7-701: 2007 tartalmazza, de ezek csak térítés ellenében elérhetőek. azt már tudom, hogy 0,1,2 sávra osztják a területet, de szeretném a vonatkozó szabványt vagy annak egy részét elolvasni... Előre is köszönöm.

000000000

Nem szédit senki szerencsére ilyenel hogy meg bontás nélküli mérés...
egy uj redszer kiépitésénél látom értelmét max énis vagy egy nagy kapcsolo szekrénybe turkálva..
igen olyan kontakt nélküli mind a lakatfogo modszer....

Szalai György

Na de a lakatfogón ugye csak akkor van értékelhető adat, ha a mért körben terhelőáram folyik. (Esetünkben akkor, ha forog a motor.)
Akkor meg már késő, eset után okoskodni a műszerrel.
Tehát még a motor elindítása előtt, (terhelőáram nélkül) kéne megmondania ennek a kütyünek, hogy majd ha elindul, akkor merre fog forogni a motor.
Megmondja ez?

Van erre a fázissorrend azonosításra tök egyszerű, valami két glimmlámpás-kondenzátoros, ősrégi megoldás!
Talán az ős szakik agyának rég fel nem tört gyepe alatt, ott van valahol mélyen elásva a módszer. [#nemtudom]