Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

pisti73

A válaszgombot nem nyomtam meg, szóval Szalai Györgynek válaszoltam...

svejk

"Megengedhető 12V alá menni? "

Sokkal nem fogsz tudni alámenni, mert terheletlenül, vagy kis terhelésnél ki-be fog kapcsolgatni a táp.

88ww5s6y

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy Ti hogyan földelitek a CNC vezérlő dobozát? A hálózati 230-Volt földje a doboz földje, vagy a vezérlő tápegységének a földje a doboz földje, vagy nem földelitek? Toroid trafóval van szerelve a legtöbb CNC tápegység, tehát hálózati föld nem kell. Ha pedig a dobozra a motor vezérlő GND-je kerül, akkor meg hogyan fog működni az LPT OPTO leválasztó kártya? Ma vettem észre, hogy a számítógép külső fémháza össze van kötve a számítógép GND-vel. Tehát a fém műszer dobozunkra rá csatlakoztatjuk, akkor van egy leválasztó kártyánk, mely nincs galvanikusan leválasztva, mert a két készüléket összekötő kábel külső fém lemeze közösíti a földeket.  
Remélem érthetően írtam. Akkor most mi a megoldás? Föld függetlenítsem a műszerdobozomat, és a PC-ről jövő fám ház lesz a műszer dobozom földje? A PC-ben eleve ősze van kötve a hálózati föld, a gyengeáramú föld résszel. Mivel most építettem egy új műszerdobozt ez a hiba megszívatott, mert lépésvesztést okoz. Régebben nem volt ilyen gondom, mert a régi műszerdobozom hátlapját műanyag lapba martam, tehát ott tökéletes volt a leválasztás. Mit nem tudok jól, vagy mit nem vettem figyelembe? Kérlek segítsetek!

Szalai György

„Ti hogyan földelitek a CNC vezérlő dobozát?”
Vegyük most azt az egyszerű esetet, hogy a készülékházad vezető anyagú, (fém) a toroid trafód nem biztonsági leválasztásra minősített típusú, és a készülékházon belüli szerelés nem kettős szigetelt kialakítású. Elkerítésére vagy elburkolására nincsen mód és közvetlenül a hálózati feszültségről, külső biztonsági leválasztó trafóról sem szeretnéd működtetni. Ezért érintésvédelemnek a „Védőföldelés” érintésvédelmi módot választottad.
Ebben az esetben a készülékház érintésvédelmi üzemi földelése természetesen a hálózati 230V földje, mert hiba esetén, kis impedancián le kell vezetnie a testzárlati áramot anélkül, hogy a megengedettnél nagyobb érintési feszültség keletkezne.
Ezen keresztül záródnak az alap harmonikus zérus sorrendű és a szivárgó áramok, meg a nagyfrekvenciás áramok, amiket az RFI szűrőkön keresztül csatolt kapcsolóüzemű elektronikák okoznak. Némelyik esetben ez a jelátviteli berendezések feszültségreferenciája is.

„Toroid trafóval van szerelve a legtöbb CNC tápegység, tehát hálózati föld nem kell.”
A trafó toroid formája önmagában nem teszi felejthetővé a hálózati föld használatát.  

„a két készüléket összekötő kábel külső fém lemeze közösíti a földeket.”
Ez egy baj, mert (ha jól értem) földhurkot okoz. Meg kell szüntetni. A földelés és árnyékolás csak sugaras topológia mentén működik zavartalanul.

„a PC-ről jövő fám ház lesz a műszer dobozom földje?”
Veszélyes! A párhuzamos port Db25 csatlakozó nem képes a testzárlati áramot megbízhatóan, megfelelő kis impedancián levezetni. A gyártó nem minősíti, és nem ajánlja erre.
A készülékház érintésvédelmi üzemi földelésének a hálózati csatlakozón keresztül kell érkeznie. Az van arra kitalálva. Ha a jelvezeték árnyékolása okoz földhurkot, akkor azt ott kell megszüntetni, nem a hálózati földelést.

88ww5s6y

Szia!
Köszönöm a válaszod! Akkor jól csináltam a készülékem dobozolását, mert a hálózati védőföldet használtam a dobozom földelésére. A PC GND-je sajnos mindenhogy össze van kötve a hálózati földel PC-n belül. Ohm mérővel kimérve. Érdekelne, hogy ezt mások hogyan oldják meg, mert fémdobozt alkalmazva és le földelve mindenképpen földhurok alakul ki. A neten láttam pár bedobozolt vezérlőt, de ott is a db25-ös csatlakozó csak simán fel volt csavarral rögzítve a fém műszerdobozhoz. Lehet azok olyan PC-t használtak, melynek nem volt összekötve a GND-és a hálózati föld? Ha valaki meg tudná Ohm mérővel mérni, hogy nála össze van kötve a GND és a készülékház? Nekem egy új gépem van, de azon össze van.

Dakota25

No még egyszer, Szalai Györgyhöz csatlakozva:
Rém szövevényes kérdéskört boncolsz. Ugyanakkor nagyon egyszerű is a kérdés (egy része).
Legalább két témáról beszélünk.
Egyrészt az érintésvédelemről, másrészt a zavarvédelemről.
Egyszerű, mert az érintésvédelem mindenekfeletti fontosságú, nem csorbulhat semmiképp.
Bonyolult, mert a zavarvédelem rém sokrétű probléma, és úgy kell megoldani, hogy érintésvédelmi szempontok ne sérüljenek!
- földelt, kettős szigetelésű, leválasztott, elkerített vagy törpefeszültség - kb. ennyi lehetőség van, illetve ezek keveredése, de az nem vidám. A felhasznált elemek miatt ez esetben jórészt csak a földelt megoldás marad.
1. Minden (megbontás nélkül) megérinthető fémrészt földelni kell, megfelelő keresztmetszeten! - a 230-as hálózat védőföldjéhez. Földelési szempontból nem kötelező a sugaras topológia, de üdvös. ( a pc eleve földelt rendszerű, egy notebook pl. nem)
2. Zavarvédelem: kifelé és befelé egyaránt!
-sugaras topológia az indukált feszültségek, hibaáramok elvezetésére, földhurok kialakítása nélkül, az érintésvédelmi rendszer maximális tiszteletben tartásával.
A gépedre szerintem innen betűk alapján senki nem tud konkrét javaslatot adni, legfeljebb egyes elemeire. Látni kell. Minden rendszerben egyedileg kell ezt megtervezni. Az elvek adottak. Hajrá!

guliver83

Egyre érdekesebb ez a dobozolás és földelés kérdés.
Adott egy alu doboz, ami két részre el van osztva az alsó részében van a PC és a felső részében a CNC meghajtó dolgai.
A PC alaplap eleve le van földelve és az alu doboz szintén.
A PC ből az LPT-n kimenő jel és a földelés megy tovább az LPT leválasztó kártya felé, de az LPT kártya már nem érintkezik az alu dobozzal.
A motor meghajtóknak a vezetékeit az alu dobozról árnyékolnám.

Remélem nem írtam sok hülyeséget és elég érhetően leírtam.

Szalai György

A PC párhuzamos csatlakozóján belül a jelek feszültség referenciája, (jelföldeje) szerencsére nem a külső fém ház, hanem a Db25 csatlakozó 18-25 GND szegmensei. A fém ház tehát csak a sugárzott zavartatás elleni árnyékolást végzi.
Ha a párhuzamos kábel mindkét végén, érintésvédelmi szempontból önállóan földelt készülék csatlakozik, akkor a párhuzamos kábel árnyékolását szerintem tisztább csak a kábel jelbemeneti (PC) végén összekötni a földeléssel.

88ww5s6y

Köszönöm a tanácsokat!
Megoldottam  a problémát közben. Lefejtettem az LPT port kábel végén levő földelő lemezkét. Most már le van választva az LPT. A PC felén meghagytam a lemezt a zavarok elkerülése végett.

4ybj8h3c8

Üdv

Van valakinek tapasztalata az L297-L298 párossal kapcsolatban?
Korrektül meghajtja a motorokat, de nagyon zizeg mindegyik motor.

000000000

3 fő gondod lehet vele:
- csak egész vagy féllépéses üzemmódja van.
- az L297 féllépéses üzemmódja nem egyenlő közű lépéseket ad az egyszerű áramgenerátora miatt.
- az L298 maximum adata 2A, 50 V, és ez kevés lehet már egy mai korszerű tekercselésű 1 Nm-es motorhoz is.

4ybj8h3c8

1. Egész és féllépés módban is zizeg.  
2. Ezt megnézem, féllépés módban valóban jobban zörög.
3. 37 V DC-t kap, erre még rámérek, lehet, hogy kevés a szűrés. A motorok 15 évesek, elég régiek.

etc77f5nr

Régi motorok nekem is nagyon zizegtek TB6560-al az új motoroknak semmi hangja. Először azt hittem, hogy a vezérlő a hibás.

4ybj8h3c8

Köszi. Elgondolkodom rajta, de most egyenlőre működjön végre a gép, jó lenne végre hasznosítani is, nem csak építgetni.
Ezek szerint a zizegés csak (fül)esztétikai probléma. Tesztelem így, aztán kiderül, mit bír.

fa_kukac

Sziasztok! Nem akarom és nem is tudnám Polgárdi Balázs kenyerét elvenni, de régóta agyaltam egy elektronikán, amivel a billentyűzetet emulálva tudok alapvető mozgatásokat és egyéb dolgokat vezérelni Mach3-ban, és nem a párhuzamos porton. A Balázs sok portos panelja ezt már áthidalja, de ezt már régen kezdtem, és most valamilyen szintem működik is. Arra gondoltam, hogy egy billentyűzetet szétkapok, kimérem a mátrixot ami a gombokra mén, és ezeket optoval kapcsoltatom, és az optokat Pic -el meghajtom. Az alappanel be is indult, PS2-es csatival a gépen, és tudom a tengelyeket és a fő funkciókat is vezérelni leválasztottan, a billentyűzet megmaradt, mert az USB. Két billentyűzetet biztosan elfogad 1szerre.  Most írom a progit a PIC-be, (18F6490) hogy a főpanellel 3-4 vezetékkel sorosan tudjak kommunikálni, vezetékesen mindenképp, ezt nem szeretném rádiósra mert itt azért sok a zavar. Ki mit gondol erről? Ha érdeklődés van, szívesen tolok fel képeket, és átadom a panel rajzot és a progit is, ha valaki kéri. Azt viszont nem szeretném ha valaki 1 hónap múlva árulná mint saját portékáját! Szép 7végét!