Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

vadember

Elektromos rágcsálóriasztót vettem vagy 10 éve,mert abban a lakásban ahol akkor laktunk volt egér bőven. A Conrad-tól rendeltem, a hatásossága egyenértékű volt a cikkben említett szúnyogriasztókkal. A második nap már a készülék tetejére is rácsináltak -de nem félelmükben -.
Én a lapkás szúnyogirtót használom, kicsit ugyan budös de garantáltan leperegnek a dögök. Lefekvés előtt egy órára bedugom , annyi bőven elég.

s7manbs8

Nem kell fürödni egy hétig, és nem mennek rád a szúnyogok, plusz a csajok is békén hagynak, ha nagyon macsó lennél, vagy pont ellenkezőleg ?

3ihs2v23

Sziasztok! Egy 24 voltos DC, 3Wattos kis ventilátort szeretnék meghajtani. Ehhez egy kis trafót akarok használni amit Graetz híddal egyenirányítanék. Ide tegyek be puffer kondenzátort? Ha igen mekkorát? Jó lenne kondi nélkül, mert akkor maradna a 24V. Azt olvastam, ha puffer kondi van betéve akkor a csúcsfeszültség körüli érték lesz rajta. A Trafó 24V 800 mA os és egy 3W os és egy 2,3 W os ventilátort fog hajtani.

zotykó

Hello.
Szeretnék végállás kapcsolókat a gépembe tenni. Gondoltam építeni kellene egyet, amit kinéztem egyszer. Az nagyon tetszett, de sajnos nem tudom hova mentettem, vagy mi volt a pontos neve annak az alkatrésznek.

Az egész nem volt bonyolult. Egy TO-92-es alkatrész figyelte a távolságot. Nem tudom mi volt az, de biztos nem optikai érzékelő volt. Ha jól emlékszek akkor egy fémmel kellett hozzá közelíteni. Valaki az egyik fórumról meg építette a gépére és föl is tette a képeket. Ezt keresem, vagy ha tudtok ilyen TO-92-es alkatrészt amit ilyesmire használnak kérlek írjatok egy mail-t nekem.
Köszi.

Ha valaki tudja kérem írja meg nekem.

3ihs2v23

Mechanikai végállás kapcsoló nem jó? 170 Ft körül darabja.

ANTAL GÁBOR

Szerintem az egy unipoláris hall kapcsoló volt ( Pl TLE4905) de nem To 92 a tok. Kellett még egy kis mágnes is hogy kapcsoljon . Ha csak a fém jelenlétét detektálta akkor lehetett egy un indukciós közelítéskapcsoló is . Viszont én nem találkoztam To 92 es tokozással.( Még a mini is nagyobb ) Vannak reflexiós optikai érzékelők is amelyeket tokozhatják To 92 be is

Vetesi75

Ha nem teszel neki puffer kondenzátort, akkor is megkapja a 30V feletti csúcsfeszültséget, csak nem folyamatosan. Ha elektronikusan kommutáltatott DC-motor (BLDC) nem biztos, hogy elviseli majd a meghajtó áramköre. Hagyományos kefés motornál nem számít.

Vetesi75

Tudnátok tippeket adni dióda "hálózat" típusára, ami könnyen beszerezhető? DIL16 tokozásban 8db valami 1N4148 féleség, csak mechanikusan közös egység, egyik kivezetés sor anódok, másik kivezetés sor katódok.

svejk

Vetesi75

A BDP4148 kiváltására kellene valami. Nem találom a hazai kereskedelemben, bár az is lehet rossz helyen keresem.
Az ilyen: http://viewitem.eim.ebay.hu/10-Stck-DIODEN-ARRAY-BDP4148-1N4148--80-Dioden-in-DIP16/251035434745/item" TARGET=_fnew>BDP4148.
Ebben 8db 4148-as üvegdióda van, csak rá fröccsentették a műanyag tokot...
Sima 8x8 dióda mátrixhoz lenne, csak szendvics szerkezetben. Ezzel könnyebb lenne lyukra találni, mint az apróságokkal.

svejk

Ha csak pár darab kell forrasz fel egy DIP alakú nyákra 8 db SMD tokozásút. Két kis tüskesor és kész is.

3ihs2v23

Ez olyan kis DC motor ami számítógépben ventilátorral egybe van építve. Gondolom ez hagyományos kefés motor. A motor működésére, teljesítményére hogy fog hatni ez a trafóval és Graetz híddal előállított "ugráló" egyenáram? Puffer kondenzátort tegyek szerintetek?

svejk

Azok a ventillátorok BLDC motorok.

3ihs2v23

3ihs2v23

Milyen érték körüli pufferkondenzátor lenne a legmegfelelőbb egy 2-3W os kis BLDC ventiátor meghajtásnál, ha 230/17V os trafó áramát egyenirányítom Graetz híddal?