Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

A Vishay sok kisebb-nagyobb elektronikai céget csoportosított össze új név alatt.
Tény, hogy sok újdonsággal rukkolt elő.

Mondjuk ha MOSFET, akkor International Rectifier, azaz IRxxx

Nekem igazából talán csak az ST a nem szimpi, talán fiatal koromban többet végeztem ki belőlük :), persze akkor még őket sem így hívták.
Persze ettől függetlenül használom az alkatrészeit.

000000000

svejk

Tegnap nem akartam a szót szaporítani, de most az Adok-Veszekben levő Omron biztonsági reléknél is van manuális és automatikus reset-elésű.

A C és D végűeknek külön RESET gomb kell, az A és B végűek automatikusan visszaállnak ha felhúzzuk a vészstop gombot.

http://www.ia.omron.com/data_pdf/data_sheet/g9sb_ds_csm1282.pdf" TARGET=_fnew>Lásd a pdf-et!

Akkor most hogy is van ez?
Munkavédelem szempontjából milyen gépkritériumok határozzák meg mikor melyiket kell használni?

Dakota25

Üdv Mindenkinek!
TOS SV18RD tirisztoros, hanyattlökő-tirisztoros (időnként beragadó)fék áramkörét váltanám ki IGBT-s megoldással. Van valakinek gyakorlati tapasztalata a kérdéskörben?
A finomságok mindig az apró részletekben vannak, hátha nem kéne kikutatnom őket!

mxjj54gxi

ELfelejtettem, de van erre valami hárombetűs jelzésű szabvány, ami meghatározza az egyes védelmi fokozatokat, és hogy hol mit kell alkalmazni.
A múltkor nézegettünk ilyen reléket (Telemechanique), és ott jött elő.
Meg az is, hogy ezek a relék, amik rendelkeznek ezen szabványos engedélyekkel, olyan drágák, mint a cseppentett arany. 100 ezres környékén mozogtak az általunk nézett darabok.
A csapat szabványfelelőse - Sasi - biztos tudná, hova-mit, csak mostanában ignorál bennünket :(

svejk

Azt hiszem dereng valami a #14098-ban linkelt Omron PDF-et tanulmányozva.

Valószínű az auto RESET-esek (A és B jelűek) ajtókhoz valók.
Ugye ha becsukjuk az ajtót akkor elvileg már biztonságban vagyunk, tehát akár automatikusan indulhat a gép.

Ellenben a RESET gombot igénylők (C és D jelűek) vészstop gombokhoz valók, azaz amit Rab Rerenc írt, hogy a vészstop gomb felhúzásakor ne tudjon a gép automatikusan indulni, hanem csak akkor ha még megnyomjuk külön a RESET gombot is.

Remélem jól kapizsgálom.  
Vannak gyártók amelyek reléi mindkét funkciót tudják.

Minden esetre szívesen olvasnék egy kis termékismertetőt egy hozzáértő embertől, akár csak egy gyártó termékcsaládját bemutatva.

svejk

30 ezertől kezdődnek az egyszerűbbek.

svejk

Itt a http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CDUQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.kvalix.hu%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F02%2Fsr2.pdf&ei=bP5HUoX8Dcel4AS_koH4DA&usg=AFQjCNG0VmMD2cJlE5DEP4PGlXnEJ78mVQ&sig2=sDIJcNm-XmBpEy8wxP_zmQ&bvm=bv.53217764,d.bGE&cad=rja" TARGET=_fnew>Kvalix kft magyar nyelvű útmutatója az általuk forgalmazott egyik típusról, nevezetesen az MSI SR-2-ről.

Csak érdekesség, hogy a cég az általunk jól ismert Klavio kft szomszédja. :))

mxjj54gxi

"Ellenben a RESET gombot igénylők (C és D jelűek) vészstop gombokhoz valók, azaz amit Rab Rerenc írt, hogy a vészstop gomb felhúzásakor ne tudjon a gép automatikusan indulni"

Te, én ezt ott sem értettem!
Egy rakat vészgombos vezérlést csináltam mostanában, reset gomb nélkül, de egyik se tud újraindulni a vészgomb kioldásakor, mert a vészgombtól leejtett a mágneskapcsoló, és a készüléket a zöld nyomógombjával újra be kell kapcsolni.
Most akkor a bekapcsológombot nevezzem RESET gombnak?
Nem értem.
Van három gomb:  
- zöld: be
- piros: ki
-vészgomb: szintén ki, csak könnyebb rácsapni, és lehet belőle akárhány.
Most lehet ennél egyszerűbb? Mert hogy bonyibb igen, az okés, de egyszerűbb?

Rabb Ferenc

A vitaindító #14043-ban van két mondat: >> A főkapcsoló hagyományos le-föl kapcsoló és nem szeretnék bele tenni újat. Mivel oldanátok meg a vészkapcsoló bekötését? <<

Tehát nincs piros meg zöld megy egyéb gomb és kapcsoló, csak ez. Ehhez kellett aplikálni egy vészgombot, amire tettem is javaslatot. Aztán Svejk megszakértette, és tett egy-két jogos észrevételt az elgondolásommal kapcsolatban. Többek közt ezért sem tettem eddig ide a skiccemet.  

Amit leírtál az tökéletesen igaz, csak nem újat kell építeni, hanem egy régit változatlan elemekkel átdúlni vészgombosra. Na innen szép nyerni! De nem lehetetlen...

mxjj54gxi

Igazad van, elkerülte a figyelmemet a főkapcsolóra vonatkozó kitétel!
Elnézést.

svejk

ra8nsmk6w

000000000

Ne keverjük a szezont a fazonnal !!!
Ipari gépeken a főkapcsoló a hálózati betáplálást kell hogy megszakítsa és ennek zárhatónak is kell lennie !
A zöld, piros / vészgomb totál más tészta.
Ezek a gép indítására / leállítására vészleállítására szolgálnak , de NEM LEHET FŐKAPCSOLÓ !
Tegyük már helyre a fogalmakat az emberek fejében.

svejk

Emberek!
Ebben az éjszakai irányfényben http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/miez.jpg" TARGET=_fnew>milyen nevű "állatka" lakozik?
Hat lába van, de nem rovar :))

Valami kékesfehér fénye lehetett, de most már elég halovány, nem gyújt be rendesen.
Ez is valami elfeledett alkatrész újra felfedezése?