Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Motoros

Ez a CNC szerviz.hu nagyon jó. Nagyon komoly leírások vannak a 2-3-5 fázisú lt motorokról  
http://www.cncszerviz.hu/tudas_lepteto.php" TARGET=_fnew>ITT. De a szikraforgácsolásról meg egyebekről is van komoly leírás.
Az asztalosok is találnak maguknakvaló tervező progit.

e3h0cv4ph

"olyan embert mar joparat ismerek aki PIC-rol atallt az ATMegara de a forditottjarol meg nem hallotam senkitol. "

Ez azért van mert az AVR-ek később jelentek meg a piacon, és kétségtelenül jobbak. Tehát aki 10 évvel ezelőtt kezdett mikrokontrollerezni (mint én is) annak csak a PIC volt, Ők néhányan áttérnek a zAVR-ekre. De aki most kezdi annak eleve az AVR-eket javasolják. Ezért nincs fordított irányú áttérés.
Egyébként ha nézed az uj PIC-eket (fejlesztés terén ők sem alszanak) egyik másik versenytársa lehet az AVR-nek.

000000000

:-))

A www.mcselec.com BASIC-je a  
BASCOM-AVR nem igazan bonyibb mint a siemens logo...

Raadasul 4K kod-ig free.

De nagyon jo C fejleszeto kornyezetek  is vannak free es penzes verzioban is.
Sot van Pascal es Forth is!

Aki siemens logozni tud az kb. tud programozni is ! (az agya mar rajar a dologra).

A tobbi, a konkret nyelv alkalmazasa mar konnyen megy ....szerintem.

Mivel szerintem a programozasban az eszjaras kitanulasa a nehez ugy.....

x4rhew5r3

Rendben, keresni foglak...

e3h0cv4ph

Egyébként régebben én is csináltam 3-fázisú léptetőmotor vezérlést:
http://cnctar.hobbycnc.hu/tatai/WC2.JPG" border=0>

Na és a vezérelt hardver:    :)
http://cnctar.hobbycnc.hu/tatai/WC1.JPG" border=0>
És még mindig működik!  
Ha valakit érdekl, publikus az egész!!

4mjnxdwuu

Hali, valamit nem értek.
Mi a fenének hangszóró a WC öblítéshez, Vagy közben induló szól, meghúzáskor pedig " tá-dáám "

e3h0cv4ph

Ha sokáig vagyok ott akkor se kelljen nélkülöznöm a reggeli bumerángot.
A konyhai rádió 4 helységnen szól külön hagszórókkal (igaz a wc-ben csak egy van).

4mjnxdwuu

Kristály Árpád

bmejdz9nu

... amikor én megszülettem (több 40 éve)... már nálunk a WC elkektromos lehuzású volt...
Apám csinálta... mágneskapcsolóból... csengőgomb... Igazi High-Tech volt ez 40 éve!
Képzelhetitek amikor vendégek jöttek...  és nem találták a zsínórt... csak egy csengő gombot ami bele volt szerelve a csempékbe...  
Volt aki azt hitte segélyhivó gomb...  [#nyes]

000000000

Érdekelne. Szívesen megnézném bovebben...

e3h0cv4ph

A dokumentációk elelőkereséséhez és konvertálásához pár nap kell aztán felteszem. (meg még a PIC programot is elő kell keresnem, az is publikus)
Akkor a működés:
Az áramkör a lámpát a ventillátort és a wc lehúzó motort (3f-léptető) tudja vezérelni ill. a motor power - transzformátorát tudja ki-be kapcsolni. (amikor épp nem kell lehúzni (az esetek 99,9%) akkor a trafó ne legyen áram alatt, ne fogyasszon még 3..4W-ot sem ezért kikapcsolja egy relével).
Az áramkör lelke egy PIC 16F84-es mikrovezérlő be lehet rajt állítani az időt (mert nem egyformán viselkedik éjjel és nappal), sajna a téli nyári időszámítást nem tudja ezért évente kétszer át kell állítani az óráját, ami egyébként nem is könnyű folyamat hiszen ha figyeltétek egy gomb és egy led áll rendelkezésre (nem akartam kijelzőkkel telenyomni). Az időalapot a hálózati 50Hz nullaálmenete biztosítja így elég pontos az óra.
Van az ajtónál egy reed-relés nyitásérzékelő és amikor kinyitod az ajtaját felkapcsolja a villanyt és elindítja 10%-ra a ventillátort.
Ja a lámpa fényerejét és a venti sebességét tudja szabályozni (ennek jelentőssége van) tirisztoros meghajtásúak.
A kapcsoló (ebből csak egy van és bent a wc-ben) egy billentése a villany fel ill. le kapcsolását eredményezi (nem mindíg a felbillentésre kapcsol fel) ha duplaklikkelsz (fel-le egymás után 1mp-en belűl) akkor a venti indul el (teljes sebesség) ill. áll le.  
A wc öblitését a nyomólapba (GROHE) épített mikrokapcsoló indítja, a motor felcsévéli a lehúzózsinórt, megtartja majd visszatekeri. Ha röviden nyomod meg a nyomólapot akkor a tartály felét engedi le ha hosszan nyomod az összes víz lemegy.
Ha kijössz a wc-ből és semilyen gombot nem nyomsz meg akkor ha becsuktad az ajtót lekapcsolja a villanyt a ventit és lehúzza a wc-t. (hogy ez bekövetkezzen kb 40-50 mp-ig benn kell tartózkodnod, ha csak egy tekercs papírért léptél be és kijössz nincs lehúzás)
Ha valami oknál fogva égve maradna a lámpa (és a venti) akkor kb 15perc után szépen lassan fokozatosan elhalványítva kezdi lekapcsolni a villanyt (ha mégis bentvagy, kapcsolsz egyet).
A fényerőszabályzás miatt az égő élettartama megnő (nincs hideg max-ra kapcsolás).

Egyébként ha megszokod egész jó (a feleségem is tudja használni).
Jó, tudom nem vagyok teljesen normális (bár látom nem vagyok egyedül). Üdv:TT

000000000

Koszi! Tetszik a dolog, csak az a 15perc nem kevés egy kicsit?  [#wink] Én a WC-be járok pihenni, kikapcsolni... [#taps]

Bicska

Te is méltó vagy a fórumhoz:):), idegen "körökben" is elmeséled ezt?..csak nehogy kényszerzubbony legyen a vége...egyébként[#worship][#worship][#worship][#eljen]

000000000

Hát Te sem vagy egy kispályás...[#vigyor3]