Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Rinaldo

Szia György,
5 fázisú motorokat már csak külön rendelésre gyárt a gyártó, én így tudom de akadhat még belőlük itt-ott.Áttértek a 2 és 3 fázisúra az ok vélhetően a túlsok rezonancia pont illetve az előállítási  költségek.Itt bővebben a 3 f-ről.

Szalai György

Köszönöm megnéztem.
Sajnos az állórész-forgórész geometriáról itt nincs kép, de gondolom fogazott, mint 2f léptető esetén.
AC servo-nál meg sima?

Rinaldo

A léptető motorok (2-3-5f) működéséből adódóan az állórész-forgórész kiképzése azonos.Ahogy Te írod fogazott.Az AC szervó meg sima (szerintem)megint csak a működéséből és hajtás módjából adódóan.

ebalint

Rinaldo

Szia Bálint,
AZ 5f motorokról írtak esetében a BL-ra gondoltam.
Volt valamikor VRDM 5-ös sorozat most van a 3-as.

Motoros

Sziasztok
Már felmerült többször hogy jó lenne egy amolyan PC nélküli léptető motor vezérlő.
Nem tudom hogy létezik e valami jó megoldás---mindenre jó egyetemes mindentudó biztos nincs, de valami okost csak ki kéne már találni,  mert szerintem lenne rá igény.
Pl most két alkalmazáshoz is kéne valami ilyesmi.
1.: Darabológéphez tetszőlegesen  gyorsan beállítható ütköző, amit léptetőmotor által hajtott menetes orsó mozgat.  
Lehessen a nullát felvenni ami a vágó tárcsa helyén nem lehet--ezért mindig a mérthez valami tetszőleges konstanst tudjon hozzáadni.
Az sem ártana ha több hosszat el lehetne tárolni és azt sorrendben előhívni ( klf méretű darabok vágása) Sajnos ide valami kijelző és klaviatúra csak szükséges.

2.: Egy léptető motor álltal hajtott osztófej elektronikája--ez már valamivel egyszerűbb---
megadott fokot lépjen le és kész.
Nincs e esetleg valami kész ajánlásotok?

000000000

Szerintem nem érdemes ilyesmivel foglalkozni,
egy lehetséges megoldás, hogy egy ~1000 Ft
értékű 486-os laptop a gép mellett mindent
megold egy egyszerű kiszolgáló progival.
Ha gondolod, a programozásban segítek.
Ez így 100-szor jobb, olcsóbb, és rugalmasabb
lesz, mint a cél vezérlő HW.

Kristály Árpád

Hallihó Motoros!

Szerintem jelszó: PLC....
Csak az a baj, hogy be kéne íratkozni egy tanfolyramra.....Persze ha az emberfia látja az értelmét?

Üdv.: Árpi

j3rx6bsjd

Hali!

Már félig készen van.Valószínű csak dobozolni kell meg tesztelni és örülni neki.
Nekem is hasonló dolgok miatt volt szükségem rá.
Mindent tudni fog amit írtál,ugyanis lemzolló hátsó ütközőjéhez készül.

bmejdz9nu

Teljesen igazad van Misi!
Van egy csomó olyan (egyszerű) alkalmazási lehetőség és feladat ahol nem kell (nem is szabad) PC-t alkalmazni!
Ezt a "piaci rést" nem is értem miért nem fedezte fel senki...
Az az egyetlen vezérlőt találtam amit belinkeltem...
Tudom van a PLC is... erről küldött "a meg nem nevezhető Cég" ismertetőt... de meghaladja a képességeimet...  
vagyis nem akarok én pl. bonyolultan megoldani egyszerű dolgokat... és tanulni ezt... :)
Amikor a feladat oly egyszerű... csak léptetni kellene... x-et... netán valaminek a jelzésére...
Egy kijelző (led?) is már bőven több mint elég lenne...

e3h0cv4ph

Szia, egy ilyennek én is neki akarok állni, tervbe van a dolog, (de látom megelőztek), na mindegy, majd meglátom.

ebalint

2 fäzis, kontra 5 fäzis

http://www.orientalmotor.com/MotionControl101/2phase-v-5phase-intro.htm" TARGET=_fnew>2 f vs. 5 f

talän érdekel vkit.

üdv.

ebalint