Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Miki2

Köszönöm, próbálkozom
Üdv
Miki

5bzs27u7

Köszönet az ötletekért.

ki005gz70

Sziasztok !

Nem is köszöntem még meg a lehetőséget hogy részt vehettem a talin ! Végre olyan emberek között lehettem, akiktől elismerést kaptam ! Jól esett, és köszönöm !

Bizonyára rájöttetek már hogy próbálok mindent minél olcsóbban megoldani, és ez sokmindenre jó, mert tök új dolgok tudnak megszületni belőle ! :)

Cnc-vezérlő elektronika helyettesítésére találtam ki egy olyan megoldást, ami pár ezer Ft-ból megoldható (max 5000), és sok előnyös tulajdonsága is van !

Nézzétek meg !

http://mastergy.fw.hu

ki005gz70

step/dir vezérlő pc-ből:
http://mastergy.fw.hu" TARGET=_fnew>http://mastergy.fw.hu

000000000

Szia!
Ez nagyon-nagyon ígéretes és ötletes!!!
Én még hasonlót sem láttam. Hungaricum? Mastericum?

Írnál pár adatot, mit tud?
- Max léptetési frekvencia
- Egész vagy mikro stepp
- Bipoláris
- Max áram
- Max feszültség
- (stabilitás)

Köszi!

ki005gz70

Szia !

Hát ahogy jelenleg áll:
sebesség : nagyon nagyon számítógépfüggő ! 386-os gépen olyan 1000 lépés/s (függetlenül attól hány tengelyre érkezik jel)
-egész/mikro ---- állítható
-unipoláris
-max áram, max fesz...hát amennyit a fet-ek bírnak hűtéssel
-STABIL ! :)

3vv2btrhv

ez csak akkor fog elterjedni ha a szoftvert hozzá adod !!

eivmhrm04

Hát ez engem is nagyon érdekelne,ha lehetne valami részletesebbet.Már csak hogy a kevésbé zsenik is megtuják csinálni.[#worship][#worship][#worship][#worship][#worship]

000000000

Egy mikro-léptetési rendszerben (vagy akár csak egy fél/egész léptetésnél is) az áram stabilzálást (Chopper, PWM, stb), hogyan oldod meg egy külső PC-vel?
Mekkora a rendszer tuningtényezője (ha egyáltalán van)?

ebalint

Megnéztem!

Príma! A tükörgravírozásaid láttam a talin.

Ez a gép-gép ... Nagyon ötletes!

ebalint

ki005gz70

pwm áramkör lesz rajta, 3bites "mélyeségben" (8 lehetséges frekvencia) fogom vezérelni, annak arányában hogy mennyi idő telik el két léps között.
chopper ? az nem tudom mi :)
tuningényező ? adottak a funkciók, mindenki úgy állítja be a kezelőfelületen ahogy akarja

000000000

Akkor ha jól értem ez áram vezérlés és nem szabályzás.
A mikro-léptetésre kíváncsi leszek, mert ez így nem működhet.

ki005gz70

elnézést kérek ha úgy tünik hogy bárki érdekeit sértem ezzel a dologgal.bele sem gondoltam.
sok előnyös tulajdonsága mellett sok a hátránya is egy vezérlőelektronikával szemben. nem ennek leigázása a célom vagy ilyesmi. össze sem lehet hasonlítani a két dolgot.Elnézést is kérek !

Csak bemutatni akartam, hogy ilyen is van,életképes, működik, és beérem azzal hogy örül neki a fejem :)

ipari célra alig ha lenne alkalmas, hobby célra viszont szerintem tökéletes. megbízhatósága, és ára miatt.

az elektromos áram fizikájába nem igazán mélyedtem bele annyira hogy a kérdésre válaszolni tudjak.

mikro-lépés alatt azt értettem hogy max 2x-esére tudnám felbontani a lépést, két szomszédos tekercs egyidejű bekapcsolásával. ennyi. fesz-szabályzás pedig az elmozdulás függvényében történne.

D.Laci

Gratulálok!
Az ilyen embereket komálom, akik szint semit nem értenek hozzá de mégis alkotnak egy müködö dolgot!!!
3 tekercs kapcsolgatásával 4-ed lépéseket is eltudszérni, vagy PWM-el mikrót de az már szerintem egy PC-vel neces...
A dos-os progid ami volt(van) azt kelene áttirnod hogy G-codot kajáljon!!!

ki005gz70

hát azért az tulzás hogy "szinte semmi", csak ez a része nem érdekel. nem próbálok meg olyan megvalósítani amit olcsó eszközökből nem lehetséges, mivel csak szórakozásból teszem. pwm nagyon tetszik, majd lesz rajta. a többi tényező lényegtelen. bele lehet magyarázni hogy chopper, meg ilyenek, engem nem érdekel az néhány %-os teljesítménynövekedés