Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Nem lenézés kép szántam! Ép elenkezöleg!!!
Bocs ha félre érthető voltam.

ki005gz70

tudom, nem is úgy vettem ! és köszi a gratot !! :))

000000000

Sima fordulatszám szabályzó (vezérlő inkább)!

3vv2btrhv

nb8v4eyzr

Helló HobbyCNC!
Saját tápegység tervezésébe fogtam, egy Profi2-es, 4 tengelyes vezérlés táplálására. Kiválasztottam a motorokat is, és a "Profi2M Motor Tuning" alapján számolgatok. Több kérdéssel fordulok hozzád:
1. A motorok alapján a tuningtényezőm 45V. Ezt ahogy írtad 32V-os toroid + egyenírányító + kondik. A kérdésem az lenne, hogy az egyenirányító viszi fel ennyire a feszt? Mert Graetz- féle egyenírányítónál a bemenő fesz 1.25x-ese jön ki. Mellesleg te milyen egyenirányítót használnál (vagy használsz)?
2. Természetesen szeretném védeni a rendszert biztosítékokkal. A báziskártyát mekkora biztosítékkal védjem? A tengelyvezérlőket hol érdemes védeni (Minden kártyának külön biztosíték vagy csak egy nagyobb az összesnek)?

nb8v4eyzr

Csak azért kérdezem hogy te milyen egyenirányítót használsz, mert ha Graetz- félét használnék, akkor 32x1.25=40V jönne ki, és nem 45V. Gondolom ez a szám (1.25) minden egyenirányítónál más.
Előre is köszi a választ.

000000000

Az egyenirányítás végén nem 1.25×, hanem 1.4142...× (gyök 2)! De egyébként a tuning fesz konkrét értéke nem olyan kritikus, hogy V-ra be kellene lőni (ha 40 vagy 50V az sem kritikus)!
Inkább kondikkal pakold meg, hogy minnél kevésbé ejtse majd a teherre!
Alapból 25A-es hidat használunk. A P2B kártyát nem kell betéttel védseni, mert a PCB-n van olvadó betét a 230V-os bemenete.
Ha meg tudod oldani (értelmesen) a tengelyvezérlők egyenkénti védelmét (M+ oldalit), akkor az a jobb megoldás!
Fontos a belső zavarvédelem biztosítása (de erről találsz bőven infót)!
Sok sikert!

nb8v4eyzr

Helló!
Köszi a sok segítséget, de még egy-két dolgot megkérdeznék ha nem gond.
Olvadó biztosítékból gondolom lomhát használjak, mintha ezt olvastam volna a fórumban valahol. Belső zavarvédelem alatt azt érted, hogy a kapcsolószekrény és az összes vezeték árnyékolt legyen? Mert azt én is úgy tervezem.
A másik két kérdésem a Profi 2 dobozolt változataira vonatkozik:
1. Amikor a barna vezeték, amely a kapcsoló felől jön vissza a nyákba akkor az egy biztosítékba megy bele. Ez a biztosíték gondolom az egész rendszert védi. Mekkora biztit rakjak ide? 1-2A-es?
2. A nyákon a kondenzátoroknál látható egy led, egy ellenállás meg még valami sárga nemtom mi. Ez a 3 dolog arra kell, hogy a kondenzátorokat kisüsse kikapcsolás után, vagy ha nem, akkor minek vannak ott? Ha meg tudnád mondani, hogy abból a sárga vacakból meg az ellenállásból mekkora kell, akkor hálás lennék.
Előre is köszönöm a válaszokat, és bocsi hogy ilyen tudatlan vagyok elektróbol, de inkább kérdezek minthogy füstöljön a cucc.

nb8v4eyzr

Ja igen! Az indításkor fellépő áramlökéssel mit tegyek. Annak idején Denkiki linelt be egy képet egy áramlökés határolóról. Azt lehet használni vagy valami komolyabb kell? Vagy egyáltalán nem fenyeget ilyen tipusú veszély?

000000000

Linkeld már be azt a "sárga izét" mert nem tudom mire gondolsz!
Lomha javasolt és úgy kell vállasztani, hogy a bekapcsolási lökés (toroid) ne nyomja ki! Nem tudom mekkora trafó és kindik lesznek rajta?!
1. = igen. Értéke nálunk 5A-es (500VA-es táp esetén). Tudni kell, hogy ez a betét csak tűzvédelmi szerepet lát el (nem védi meg egyik elektronikátsem, de az olvadó betétek eleve nem is képesek rá)!
2. A LED a kisütésen kívül konrol lámpa (táp ok) szerepet is ellát. A sárga izét még nem tudom mire gondolsz...

nb8v4eyzr

Helló!
Itt a link a sárga izéről:
http://kepfeltoltes.hu/view/071101/Profi2_OEM_0040-1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A toroidom mérete: 630VA 230V/32V. Legalább is ezt tervezem. Ezek miatt 20000uF kondi kell rá a leírásod alapján. Ennek tükrében mekkora a bekapcsolási löket, és mekkora legyen az lomha bizti?
Remélem érthetően írtam le mindent, és mégegyszer köszi a válaszokat.

e7c897sd8

Na végre megtaláltam a toroid lágyindító kapcsolásának leírását:

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/toroid_lagyinditas.html" TARGET=_fnew>Toroid lágyindító

Karácsony Sándor

Lágyindító lehet pl. triakos szabáyozó is .Régebben volt érintős fényerőszab. villanykapcsoló ,szerintem az is jó lenne.Én az egyszerű  potis "fázishasítós változatot "használom a primer körbe ,ha trafó feszültséget akarok csökkenteni.

000000000

Az egy 100nF-os kis kondi (szűrő).
A dióda hidat hűtőfelületre kell szereni (a képen szereplőt egy fém dobozba szerelték és annak a belső falár lett csavarozva az eggyenirányító).