Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Már megint sajnos ezzel kell foglakoznom... rosszul tudod, az enyém... gondolom nem olvastad át a Fórum használatát!

000000000

bmejdz9nu

Én meg arra lennék kiváncsi, hogy az 5 fázisú motor és annak vezérlése miért jobb mivel tud többet mint egy mikrosteppes...
Ezek az 5 fázisú motorokat, miért és hol használják?
Elég rita... Elég nehéz beszerezni... Ha jól tudom.
Na és ez a bonyolult(nak tűnő) vezérlés? Szóval nem értem ... [#fejvakaras] vagyis hüle vagyok hozzá...

x4rhew5r3

Dobj egy mailt, és megbeszéljük...

4mjnxdwuu

ott használják ahol profibb cucc kell..[#awink]
Alapból a fél lépés 0,36*[#wow1]

bmejdz9nu

Persze ezt gondoltam... de kell nekünk ilyen finom és pontosabb lépésközök? ... mint a microsteppnél van...
Bonyolultsága, ára szervó lehet...

4mjnxdwuu

Hali, nem tudom melyik topicban, de a mikrostepp "lefikázódott" egyébként ha lassú menet kell szerintem olcsóbb mint a szervó / csak egy-két alkatrész / ha nem akarsz száguldani vele/

4mjnxdwuu

nem mindenkinek kell egyébként bazi nagy pontosság, én pl csak a szebb járás miatt akarok mikrosteppet, ne rázza már szét a cuccot, (hamár összeraktam)

bmejdz9nu

Hát igen... a microsteppel az van amit írsz... de azért jó... A "lefikázás" a forgatóhoz való használhatatlansága volt...
Kb. 80% pontossságú a lépések között de legalább van :)

Egyújabbgépépítő

A talin próbáltam bemutatni a "hangolható" vezérlőt. A lépéseket hozzá lehet állitani a motorhoz.

Egyújabbgépépítő

A talin próbáltam bemutatni a "hangolható" vezérlőt. A lépéseket a motorhoz lehet állítani.

bmejdz9nu

Tedd meg itt is! Sajnos nem láttam...
Microstepp áram korrekció?

Egyújabbgépépítő

Mivel a DAC értékeket szabadon tudom változtatni, ki lehet mérni milyen értékekket kell használni azonos mechanikai elforduláshoz. Ráadásul egészen "elvadult" lépésszámokat is létre lehet hozni. Pl 10 50

Szalai György

Na ez jó lesz.
Átértékeli a piacot.
Előkerülnek a porosodó 5f léptetők.
Végre jók lesznek valamire. Jobbak mint a 2f. (Szerintem)

De mi az, hogy háromfázisú léptetőmotor?
Létezik ez egyáltalán? Látott már valaki?
Ha a forgórész mágnes, az állórész meg három fázistekercsű, akkor az nem AC servo?

000000000

A motorok típusát nem a fázisszámuk határozza
meg, hanem a működési elvük, fizikai
paraméterük. Így létezik 2-10 fázisú AC szervo
és step motor egyaránt. Az 5 és 3 fázisú
stepmotor egyébként valóban egy komolyabb
minőségi kategória, mint a kétfázisú társai.
Ettől sajna még léptetők maradnak az összes
hátrányukkal.