Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

e3h0cv4ph

Én segítenék az elektronikád összehozásában.
Irj privátba, hogy miről elnne szó, én szombathelyi vagyok nem tudom, hogy a távolság mennyire lesz akadály.
Üdv: TT

000000000

Na akkor akit érdekel: http://freeportal.hu/bagoj/" TARGET=_fnew>itt.
Nem akarom itt foglalni vele már a helyet.

000000000

Sziasztok

Kellene egy kis segítség, a cnc-m-be 24 v-os NPN alaphelyzetben nyitott induktív végálláskapcsolókat építettem be. A problémám az, hogy a vezérlőm alaphelyzetben zártat igényel.  
Tehát kellene egy kapcsolás amivel meg tudom fordítani. Állítólag nagyon egyszerűen pár tranzisztorral és ellenállással meg lehet oldani, de nekem nem sikerült.

Előse is köszzi
Árpi

000000000

Köszi Tyutyi, csak az a gond, hogy én ezekhez a dolgokhoz elég sötét vagyok, és csak abból értek, hogy ha le van írva, hogy milyen ic-nek melyik lábát az indukciós kapcsolónak melyik lábára forrasszam.  
Á

e3h0cv4ph

Klassz az áramkör.
Lenne egy-két kérdésem.  
Az IC-nek semmilyen hűtése nincs? Mondjuk 2 x 2A és 30Vnál nem melegszik túl?  
Mennyibe kerül ez az IC és beszerezhető?
Az IC-áramszabályzást nem végez? Csak a tekercseket ki-be kapcsolgatja?
Köszi: TT

000000000

Szia Sejtek :)

Mivel az indukciós közeledés érzékelőd 24V ról megy és gondolom, hogy 5V-os áramkörhöz akarod illeszteni, ezért tegyél be egy zéner diódát sorba a kijövő jellel, értéke 19V-os legyen, ezen 19V fog esni, amikor a kijövő jel logikai "1"-es, vagyis 24V. Így 5V-os TTL jelet kapsz. Ezt a jelet vezesd rá az előbbiekben belinkelt kapcsolásban az NPN tranzisztor bázisára és a negált jelet letudod venni a tranzisztor collectoráról, a felhúzó ellenállás alatt.  

Ha nem világos, amit írtam, kérlek szólj, akkor megpróbálom lerajzolni...

e3h0cv4ph

No no.
Azért én egy ellenállást (kb: 10K) tennék a tranzisztor bázisa elé, mert azért direktbe ráküldeni 5V azért nem kéne (feltéve ha az emitter testen van)!!

000000000

Sza Tatai!

Az ic-nek hűtőpad-je van alul, hozzáforrasztva jo nagy föld felülethez. Én 2A fölött használom 24V-al és egy gagyi pc ventillátor fúj a 3 vezérlőre kb 10 centiről, és olyan 50 fokosak. (160 fokig ok.)
Az ic darabja 1400Ft kb. én anno az All-Side Kft.-től vettem, de csak csomagolási egységenként van ami 50 darab. Természetesen végez áramszabályozást, sőt 8-ados mikorléptetésre képes.

000000000

Tatai, teljesen igazad van,természetesnek vettem ezért ki is maradt a leírásból :) Köszi a korrekciót.

Bagoj, azért a 160° annyira nincs rendben, olyan 80-90° -nál a kristályok elkezdenek rendeződni, estleg a réz és ón leolvad, leválik a NYÁKról, stb. én nem ajánlanám, hogy 80 fok felé menjél.
A Ret.hu-n vannak pici bordák, amik SMD IC-khez vannak tervezve. Nézz körül :)

000000000

167 fok a gyári hővédelem. Persze ez marhasok és nem egészséges, de azért a réz meg az ón nem kéne, hogy leolvadjon. És a hűtőfelület elég, mondom h 50 fokos. :)

000000000

OK rendben van.  

Nézd meg a RET -en a pici SMD-s bordákat, szerintem jól használhatók a te kapcsolásodban is.

4mjnxdwuu

Hali, kivülről biztos nem annyit mérnél lekapcsoláskor, a 167 fok biztos, hogy maghőmérséklet, az szerintem kívülről még 120 sincs. (bár pici a tok)

000000000

Tény, de tök fölös erről vitatkozni, meglepően hatékony a cucc. Lenagyobb amit mérni tudtam rajta az a tok tetején 98 fok volt, kb 2.5A árammal álló helyzetben. Persze ha 30 fokról van megküldve akkor ez még lehet magasabb. De szerintem a nagy réz hűtőfelület alul/felül + ventillátor elég. A hűtőborda pedig azért sen dob sokat rajta, mivel kicsit a felület és a tok hőellenállása lényegesen nagyobb mint a hőleadó pad-é ami alulról forrasztva van és átviázva rendesen.

000000000

Hát te tudod, én azért eszkábálnék rá valami passzív hűtőelemet is.