Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

uzemi kodni az magas nekem. De ettol fuggetlenul "szárazon" megmértem. A multin 2000esre állítva a köv. eredmények lettek:

1-2 = 207
1-3 = 207
2-3 = 207

Kosz svejk, hogy foglakozol velem. :)

svejk

Ez jó, tehát szimmetrikus, 3 fázisú tekercselésű a motorod.

Az üzemi kondi így néz ki, általában fehér vagy világos szürke.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR8kq32mp3BsBE_D5phkkjL0PP8RJlnbeDDVChiVgf69lYtJ_u6yg" border=0>

A villamossági boltban így kérd:
"Kérek 1 db 2uF-os üzemi kondit 1 fázisú motorhoz."

Aztán majd így kösd be:

Legelőször is a védőföldelést...
Az gondolom tiszta, hogy melyik az és hova kell kötni a dugvillába.

Utána az 1-2 pontra kötöd a 230V váltófeszültséget.
A 3. pontra a kondi egyik lábát, a kondi másik lábát pedig az 1-es vagy a 2-es pontra, attól függően, hogy melyik irányba karaod forgatni.

000000000

Hát svejk nagyon nagy vagy. Ennél egyszerubben le se írhattad volna. Elsore megértettem mindent. Esetleg a motorról írhatnál valamit, hogy milyen fajta, milyen árfolyamon egy ilyen motor? A padlásod tele van már az én köszönéseimmel. :D

svejk

Ha holnapig kilyakad az oldalad a kíváncsiságtól, akkor kösd az 1-2 pontokra a 230 V váltófeszültséget.

Persze, tudod, miután a védőfoldelést bekötötted....!!

Aztán forgasd meg a kimeneő tengelyt (jó nehéz lesz az áttétel miatt) és ahogy elengedted a tengelyt és a motort kapcsold a motorra a feszültséget.
Ha ügyes vagy, akkor felveszi a motor a fordulatot, de nem lehet közel sem annyira terhelni mint majd kondenzátorral.

svejk

Ha valakinek pont kell egy ilyen motor, akkor aranyat, de egyébként egy fabatkát sem ér.

Egyébként a motor majdnem biztosan:
2 pólusú,  
rövidrezárt forgórészű aszinkron motor,
3x230 V-os szimmetrikus tekercseléssel,
a kimenetén lassító hajtóművel.

svejk

Most látom az adattáblán, i=270 a lassítóáttétel, aligha tudod visszahajtani kézzel. :(

000000000

Hát nekem pont aranyat ér, ahogy mondod. Megvárom a holnapot a kondesz végett, és kiprobálom úgy. Lehet egy bamba kérdés, hogy az 1esre, vagy 2esre kötöm a nullát vagy a fázist az nem számít ugye?  
Például: 1esre a fázis, 2esre a nulla, fold az világos, majd kondi egyik lába 3as, másik vagy a fázis(1) vagy a nullára(2) az irány végett. Szál a kondinak nem számit, hogy fázisra, vagy 0án van a másik lába?

000000000

Nézegettem a kondikat. Vannak nagyobb ufos kondik is. Ezt mi alapján tudod, hogy ide 2ufos kell? Kérlek egy kicsit taníts engemet. Nem írom hogy kösz, mert a padlás... :)

000000000

UFO-s kondit ne tegyél bele mert elvisznek az X aktások  [#hehe]

000000000

Ne kötekedj Pál! :) Bár már te is hiányoztál nekem. [#love12]

svejk

Rája vagyon írva az adattáblájára, alulról a 3. sor.

svejk

Nem számít a fázis-nulla csere, hiszen kétféleképpen dughatod a konnektorba a dugót.
A lényeg hogy a földelés mindig jó helyen legyen.

000000000

svejk

Ha nincs a motoron felirat, vagy lekopott, akkor ökölszabályként általában bejön az, hogy kW-onként 70uF-os kondi kell.

Ha visszaszámolod a mostani 24W-os motorodra akkor az ökölszabály nem sokat téved.  
De estedben az adattábla legyen a mérvadó.

000000000