Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

vjanos

Uraim, elektronikai segítséget kérek.

Egy egyszerű locsolócomputert próbálok összehozni. Az alapja egy MSP430-as mikrokontroller, a vezérlő programot már kb megírtam rá. Ha minden igaz ez a chip 3.3V-t és kb 2mA-t ad ki a lábain.

Mágnesszelepeket szeretnék vele kapcsolgatni, amik 24V DC mellett 600-700 mA-t vesznek fel.
Összesen 13 szelepről van szó, egy időben max kettő lenne aktív.

A mikrokontroller és a szelepek közé a kapcsolgatáshoz elsőre ULN2003AN  darlington IC-t gondoltam rakni, ebből két db elég is lett volna az összes körhöz. De sajna ez csak 500mA-ig van hitelesítve. Tesztelés közben ki is nyírtam egy fél perc után az egyik csatornáját... :S

Mint már kiderülhetett, nem vagyok egy elektronikai zseni, szeretném minél kevesebb alkatrészből, minél kompaktabban megoldani a dolgot.

Tehát a kérdés az lenne, hogy a meglevő ULN2003-amat mivel lehetne még megtoldani, hogy bírja a nagyobb áramfelvételt?  
13 relét nem szívesen kötnék utána....

Vagy van vmi hasonló darlington IC, ami közvetlenül a mikrokontrollerrel meghajtva biztonságosan tudna kapcsolni 24V-ot és 700mA-t?

svejk

A 3,3 V-hoz eleve rossz választás az ULN2003 oda ULN2001 kellett volna soros előtéttel.
Léteznek tranzisztormezők nagyobb árammal is, de jobb az ilyeneket különálló tranyókra bízni.

vjanos

Ez volt kéznél :S  
De a 3.3V már a logikai 1 asszem, gyakorlatban kapcsolgatja az IC-t.

Tudsz valami konkrét különálló tranyót ajánlani?

svejk

Nyelőként sem tud többet a proci kimenete?

svejk

Ha ragaszkodsz a mostani ULN-hez, akkor meg kell fejelni egy tarnyóval.
A következő kérdés, hogy gond-e ha fázist fordít a végfok?

vjanos

Ilyen keresztkérdésekre nem vagyok felkészülve :)

http://www.ti.com/lit/ds/slas735j/slas735j.pdf" TARGET=_fnew>Itt az adatlapja, ebből kiderül?

G2553 a pontos tipusa.

vjanos

Öööö , a fázisfordítást úgy érted, hogy feszültségre bontaná a mágneskapcsolót?

svejk

Látom, 6 mA mindkét irányban, de az összes kimenet egyidejű árama nem lehet több 48 mA-nél.

Maradjon most már az ULN2003, az legalább véd a kimenti visszahatásoktól is.

svejk

Neked most a proci H szintje esetén húznak a tekercsek.
Meg tudod úgy írni a progit, hogy az L szint legyen az aktív?

vjanos

Igen, ez nem gond.

Kristály Árpád

János!

Szép dolog a hobby...de ilyen programozható kütyü 10,12.000-Ft Gardéna.... ráadásul tudja érzékelni egy szonda, ha esik az eső ....9-Voltos elemmel...  simán elmegy...egy szezont...Ez saját tapasztalatom!

Üdv.: Árpád

svejk

Az is kérdés, hogy a relék be vannak-e már ültetve a Nyák-ba, vagy még variálható a közös pontjuk?

vjanos

De nem 13 külön körre...
Oda olyan ötszöröse a tarifa :/

vjanos

Még nincs relé :)
És nyák sincs :D

Egyelőre bedugdosós próbapanelen vacakolok, utána meg valszinüleg beforrasztós pöttyös próbanyák lesz...

svejk

Pl. így is lehet.
Nekem sok FET-em van :))  
Jó lehet az IRFZ34, vagy bármilyen N csatornás teljesítmény FET.
Ragozni is lehetne a kapcsolást, az alsó ellenállásokat 15V-os Zenerre cserélni, stb., de minek...
A 10-es Common lábat sem kell feltétlen a  +24V-ra kötni.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Vjanos.jpg" border=0>