Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Eleve ez egy himi humi eszköz ami kb a saccográf szerepét tölti be.
A jelalakot látni fogod, esetleg ha van valami etalon amihez hitelesíteni tudod a programot akkor valamennyire pontos is lesz a mért eredmény.
Ahogy a mellékelt képen is láthatod a feszültség tüskék 25 Volt körül vannak.
Tehát egy 1:50 feszültségosztó lenne neked az ideális és így a két védő dióda se fog működésbe lépni. ( R1 9.8MOhm R2 200kOhm )
Mivel a diódák a 0.6volt feletti feszültségeket vágni fogják így érdemes a 0.5 volt környékén maradni, ezért is a 1:50 osztás.  
Gondolom ez egy benzines motor és ezért az árnyékolásról se feledkezz meg!
A gyújtásról sok zavart össze fog szedni különben.

000000000

Nem a "szikra"gyujtást kel mérni ,hanem az előtte lévő alkatrészt ami adja a jelet " befecskendezési jeleket".
szóval az 50es osztó ,az úgy ahogy,de megfelelne,az 5 és 12v os alkatrészek mérésére is??

000000000

A #12279 hozzászólásodban tettél fel egy képet, ezt szeretnéd mérni ?  
Mert azon nem látok 5 Voltos kitérést.  
De te is láthatod hogy 5V/div, magyarán egy kocka 5 voltot jelent.
Értetem hogy nem a gyújtást szeretnéd mérni, ezért is mondtam hogy árnyékolásra figyelj !  
De majd megtapasztalod hogy miért is említettem ezt mikor minden zavar össze fog szedni.
5 Voltnál 1:50 osztásnál a bemeneten 0.1 Volt jelenik meg ( 5V/div-nél 1 kocka )
De mint mondtam ez hangkártyás szkóp csak egy olcsójános megoldás és nem várj tőle egy mérőminőségű eszközt.
Ha csak nem egy 40,000Ft-os kártyád van mint nekem is, de ezt tuti nem használom ilyen gányolásra.      
Mellesleg nem tudom min megy a vakaródzás, mert 2 darab műszerellenállás ha drága helyen veszel akkor is 100 Ft darabja a két darab dióda meg szintén filléres cucc.
Amúgy meg a programon múlik a legtöbb, mert először úgy is kalibrálnod kéne.
Egy a lényeg hogy közvetlen NE köss 1 voltnál nagyobb jelet a hangkártya bemenetére!  

000000000

Kezdem érteni.
Vannak elenállásaim, nem gond,,
Csak a működést, a mérést nem értem eddig..
Nem kell nekem 1000% os pontosság a mérésnél,csak valamiképpen ellenőriznem kellene a jel alakot amit már linkeltem...
Eddig ha jól értem a fez osztón múlik a méréshatár...
Néztem egy videót hasonlótról...a valóságban a 2 csipeszt csak a szigetelésre teszik  a gyújtókébelre,,,vagyis nincs is igazi kontaktus,mégis van jel alak a szkópon..???::

000000000

http://www.electronic-engineering.ch/radiocontrol/circuits/osziconn/connect.jpg" border=0>

mxjj54gxi

Van jelalak, még pedig azért, mert a kábel műanyagszigetelése meg a belső ér és a külső csipesz együtt hárman kiadnak egy kondenzátort!
A gyujtójel nagyon gyors lefolyású impulzus, és a gyors jelek kapacitív úton is tudnak terjedni, így bejutnak a szkópba simán.

bjam28

Szilárdtest relével szeretnék ki-be kapcsolni egy kefés motort (850W Kress marómotor) Azt mondták a hozzáértők, hogy a szilárdtest relét meg kell védeni a nagyon nagy tüskéktől, mert zárlatot okozhatnak a relében. Valami RC tag kéne állítólag, de milyen? Egyszerűbb megoldást keresnék...  

http://www.galco.com/buy/Evox-Rifa-Electronics/PMR2026-.1/470" TARGET=_fnew>Ilyenem van (Rifa PMR 2026). Jó lenne ez?
Ha nem akkor  

Rabb Ferenc

Szilárdtest relével lehet kefés motort be-ki kapcsolni, de nem a KRESS marómotort! Ez ugyanis már tartalmaz egy triakos fordulatszám szabályozót. Két triakos eszközt viszont már nem szabad sorba kötni.  

A relé nullátmenetnél kapcsol be. A triak adottságai következtében szüksége van egy bizonyos tartóáramra, hogy bekapcsolva is maradjon. Ha ez nincs meg, akkor kikapcsol. És biztosan nem lesz meg a szükséges tartóáram, mert a KRESS szabályozója még teljes fordulatra állítva is valószínű egy kicsit később kezdene csak bekapcsolni. De eddigre a szilárdtest relé már kikapcsolt. Ez a helyzet csökkentett fordulat beállításakor még inkább fennáll.

Használj mezei relét, de a behúzótekercsét gondosan zavarmentesítsd, mert megőrjíti a vezérlőt. DC tekercsnél egy antiparalell dióda, váltakozóáramú behúzótekercsnél pedig pl a belinket kondit (vagy hasonlót) kösd párhuzamosan a tekeccsel

bjam28

Köszönöm a tanácsodat. Van "mezei" relé, DC tekerccsel. Viszont mi lenne az antiparallel dióda ami ide jó?

Rabb Ferenc

Bármi, aminek az zárófeszültsége nagyobb a tekercset működtető DC villanynál, és legalább 1A körüli áramot elvisel.  

Pl bármelyik 3 Ft-os 1N4001-től 1N4007-ig. Vagy ami a fiókban kallódik...

bjam28

Köszönöm a segítséget![#wave]

tjanicsek

Nincs valakinek egy Metabo AC 30 típusú akksitöltője? 18v-os, gépekhez adják. Nekem tönkrement és nem látom az alkatrészeken a feliratot.

fpd0kbd4

Üdv. Tibi7402

Köszönöm hogy a kérdésemre reagáltál. A szerkezeted referenciája nem nyugtatott meg ezért  utána jártam a kérdésnek.Több helyen is az az infó hogy kvázi szinuszos szünetmentest,indukciós fogyasztóhoz nem ajánlott használni.Vannak bizonyos motorok amelyek el sem indulnak ezzel.Én nem vállalom be.  Talán a tiéd is ezért sípol?

svejk

A keringetőszivattyúk általában nagyon igénytelenek. Majdnem biztos, hogy még négyszögfeszültségről is eljárnának.

fpd0kbd4

Köszi a bátorítást élesben nem vállalom be,de ha hozzájutok egy halálraítélthez csinálok egy túlélő tesztet.