Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

xg2w6ib9x

Két dolog jutott még eszembe a problémáddal kapcsolatban.
- Ha három fázisod van (ami valószínű, ha iparos ember vagy), akkor próbáld meg a kompresszort a másik két fázisról is, így esetleg kiszűrhető hogy a kismegszakítótól ered-e a probléma.
- Ha csak egy fázisod van, akkor a 20A helyett hálózat fejlesztési hozzájárulás megfizetése nélkül kérhetsz nagyobb áramot. Ha jól tudom 32A-ig nem kell HFH-t fizetni.

xg2w6ib9x

Igen, ez így van, az én kompresszoromon is van ilyen.

000000000

Ez egy picit bonyolultabb téma, mert ha éppen nullátmenetkor kapcsolod be, akkor....?:)))

jani300

Azt mondod meg kellene próbálni egy szilárdtestrelével kapcsoltatni ? Hátha...

000000000

Én egy olyasmire gondoltam,mint amik a toroidokhoz vannak..azért kérdeztem hogy az elve lápján nem e működik ezeknél a motoroknál is..??

000000000

Ha ennyire határeset, hogy eddig jó volt, akár ez is megoldás lehet. Ha jól emlékszem mostanában árultak ilyesmiket itt az adok-veszek topikban jó áron.

hostya

akkor...? :))

Akkor hány nullátmenet kell ahhoz hogy felpörögjön a névleges fordulatszámra?
Lehet hogy rosszul kérdezem, de remélem érted.

jani300

Itt nem tudod lassan felépíteni a mágneses mezőt mert áram is kell . Egy egyszerű lehetőség van egy soros fojtó . De lehet idő után azt is át kell hidalni ha felpörög a motor . A főbizti cseréje a legegyszerűbb nagyobbra ha alkalmas rá a mérőszekrényed és a hálózatod .

000000000

Az már nem számít annyira, mert ha a T=0 pillanatban a feszültség is nulla, és utána szép szinuszos tranzienssel kell a rendszernek megbírkózni induláskor az más mint egy egységugrás U indítás.

jani300

Ebben igazad lehet , trafón segít motoron már nem biztos . Csak az áramlökést korlátozza a folyamatos terhelést nem .

xg2w6ib9x

Egy Schneider http://www.farnell.com/datasheets/1465167.pdf" TARGET=_fnew>katalógusban találtam egy típust ami 2,2 kW-ig jó és egy fázisú. ATS01N125FT

jani300

Ha a terhelést számolod a 2,2 kw-os motor terhelt árama 10 amper körül van veszteség nélkül . Hegesztővel meg még esetleg a lakással biztos hogy határon van a terhelés . Még van az a lehetőség hogy a kompresszornál helyi fázisjavítást alkalmazol az csökkenti a felvett áramot . Régi hegesztőkben volt beépített fázisjavító . Mai modern elektronikus gépre nem biztos hogy lehet használni .

hostya

Lehet hogy rosszul látom, de függetlenül attól hogy nullátmenetnél kapcsolom be a motort vagy sem, annak a motornak bekapcsolás után mindig a szép szinuszos hálózattal kell megbirkózni.
Szerintem a motor nem a bekapcsolás 'pillanatában' "veri le" a megszakítót, hanem a fellépő nagy áram miatt néhány msec után.  

000000000

A hálózati 50 Hz alapján egy szinusz félhullám 10 ms, ez már több mint néhány ms.
Nem érdemes ezt a témát most tovább ragoznunk, igazából tiszteletbe kellene tartani a hálózat teherbíró képességét, nem hinném, hogy egy gyári kompresszor ekkor ennyi zűrt csinálna bekapcsoláskor. Ha pedig mégis alulméretezett betápról van szó, akkor itt már sok megoldási ötlet felvetődött, majd Vasas eldönti, mi jó neki.

hostya

Szerintem se érdemes tovább ragozni a témát,mert valóban egy megfelelő hálózat kell egy ilyen motor indításához.
De a Te általad felhozott nullátmenetnél való bekapcsolás sem megoldás.