Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ezt precizeben is meg oldható lene csak egy tranzisztoral és nem lene diszipácio sem!
Az 50hz hulámot egy tranzisztor bázisa figyelné a szekunder oldalon ami nyitja az msd eneable optoit ha a trafon meg szünik az 50hz akor tranzisztor tilt az msdket enable optokon!:)

dcsaba

létezik ilyen relé... nálam 2000Ft/db. Bocs az önreklámért!

000000000

Köszi az infót.
De ez nem lágyindításnak kell,csak egy késleltető bekapcsolást szeretnék.Hogy minden bekapcsolásnál egy kis idő mulva huzon meg a relé.
Mert 2 relével szeretném, azaz 1 relé egyből behúz mikor megkapja a feszt, de a 2. relé csak  kicsit később húzon be,
Remélem így érthetőbb a feladat.

000000000

Kösz,,jó a reklám, nincs vele gond.
Csak anyi hogy 2 relés a feladat.egy kicsi elcsúsztatással.

s7manbs8

Azt is egy ilyen kondi töltéssel meg lehet csinálni, egy tranzisztorral Fettel egy ellenállás kondi és a tranzisztor kollektorára kötöd meg a táp közé a relét, a tranzisztor bázia meg GND közé a kondit, meg a kondi másik végére egy ellenállást hogy 1s legyen kb a kapcsolási idő azt meg az értékek beállításával. kiszámolni. No persze rajzolni is lehetne ...

s7manbs8

Így fejbe számolva az idő kb. R*C ha jól emlékszem, akkor 10kOhm ellenálláshoz egy 1/10000F os kondi kell kb. illetve kicsit nagyo9bb mert a tápig felmenve de már ugye a tranyú bekapcsol 0.7V körül tehát annak még vagy 10 szeresét vesszük, akkor 0.0001*10=1000uF lehet hülyén számoltam vagy mégse ? tehát 1000uF/6.3V kondi oda elég elvileg
. Na ezt mindjárt meg is nézem itt egy áramkörön ...

s7manbs8

Egy két ilyesmi ökörszabályt nem árt megjegyezni és akkor szakkönyv nélkül is könnyen boldogulunk kint a szántás közben is ... :)

s7manbs8

Ja csak ha hirtelen ki is kell neki kapcsolódni akkor még valamit tenni kell bele ..

s7manbs8

Rajzoltam egyet ...

http://kepfeltoltes.hu/120512/relay_delay_1s_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

svejk

látom megtetszett a múltkori gate kisütő áramkör. :)

Az általad említett RC szorzat azt határozza meg, hogy a tápfeszültség 0,63 szorosát mikor éri el a kondi feszültsége.

A rajzodon már 1-1,5 V-nál meghúz a relé, így a képlet nem igaz és feleslegesen nagy kondi kell.

Tételezzük fel hogy a tápfesz 12V.
Ha a D1 helyére (persze fordítva) egy 8,2V-os előfeszített Zenert raksz akkor már jobb a helyzet.
Bár ekkor az R1-R2 arányát is módosítani kell mert ebben a felállásban 12 V-os tápfesznél nem engedné a kondit 2,5-3V fölé tölteni.

svejk

Egyébként ha annyira gyorsan akarod kisütni a kondit, akkor a D3-at hagyd el és az R1 helyére tegyél egy diódát a katódjával "lefelé".

Ekkor nem lesz tápfeszfüggő a kisütő áramköröd, ráadásul az R1-R2 osztó nem befolyásolja a kondi töltését.

s7manbs8

Ott írtam is, hogy nem kell olyan nagy kondi, de ezt fejből rajzoltam nem néztem mi volt múltkor és internetet se használtam lopásra, de így lassan kialakul a végleges verzió, meg Fetet kéne odatenni és kicsi kondi, meg nagyobb ellenállással pl. a lényeg, hogy hátha valakinek hasznára lesz. :) Sörivás helyett inkább rajzolgattam ... :)

s7manbs8

Ja ha kész van meg akinek kell hétfőn jutányos áron el is tudom postázni ... x Ft/db áron ... haha ...

000000000

Mutatós a rajz.. ez a végső megoldás?Ez már megépíthető?
Nyomógombb nem kell mert a feszültség megléte kapcsolná a cuccot...
esetlegesen ezt kiegészítenéd +1 relével is?
és fő dolog még hogy feszültség osztóval kellene működnie 230v-ról>..mert a konektorokba akarnám beépíteni..és nincs helye trafónak..

000000000

jajaj
 kihagytam,,a+1 relének egyből bekell húznia amint van fesz..csak a 2es relét kellene késleltetni.