Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

RogerCo

A mach3 ha E-stop-ot kapott, azt a képernyőn levő gombbal lehet deaktiválni, így szerintem egy impulzus elég. De igen én is azt várom, hogy aki már csinált/látott ilyet jelezze.

5z7aew5x

Na a vésztop működésének megismerése egy 20°-os garavírtűmbe került. Nyomtam egy vésztoppot. Átmentem MDI-be. megállítottam az orsót. Felemeltem a Z-t. Megcsináltam amit kellett, és visszavittem a kurzorsort a program elejére, hogy kezdje elölről. Ciklus start. Erre elugrott oda ahol abbahagyta, úgy hogy a főorsót el sem indította. Szerencsére elég gyors voltam és csak a maró hegyét cseszte el. Úgyhogy vészstoppos programmegszakításkor MDI-ben mindenképpen M30!!
Ezután el lehet indítani elölről.[#falbav][#fejvakaras]

RogerCo

Ha az alábbi kapcsolást rendesen egyenirányítanám, akkor nem lenne az optocsatolón pulzáló jel igaz ? De akkor milyen ellenállás értékekkel kel dolgozni? Hogy az opto Led-je ne adja ki a füst jelet ?:)

xfg6v697j

http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/86/869985a00614a8303ca6036a7727b7e7.gif" border=0>

xfg6v697j

s7manbs8

Van itt egy kis veszteség is, ilyen kevés leddel ... a graetzen is esik 1V érdemes több ledet használni szerintem sorban pl.

RogerCo

Köszönöm.
Az egyenirányított részen a 100uF kondi az milyen kondi ? Kerámia, vagy elektrolit? és van-e feszültség értéke ?

s7manbs8

Mikor használjuk, a LED et nem szabad kihagyni, mert akkor a kondit tölti felfele és pukk, nem árt oda egy Zener dióda ami ettől megvédi.

s7manbs8

Azért van az, hogy jobban megcsinálva mindjárt nem annyi, amennyi.

xg2w6ib9x

A 100 mikro, az elektrolit kell, hogy legyen.
Kerámiában ilyen nagy érték nem igazán fordul elő.

RogerCo

Okés elektrolit. És hány voltos?
(bocs ha nagyon kezdő a kérdés)

s7manbs8

Ahogy  számoltam elég annak egy  10V-os kondi, a 220nF os kondi látszólagos ellenállása kb. 143kOhm 50Hz-en, az 1/(2*PI*f*C)=1/(6.28*50*220*10E-9)=10E9/69080=143kOhm alapján, így alul kb. 1k/143k + Led nyitó fesz jelenik meg melynek csúcsértéke 230V esetén olyan 322*0.007+2V= kb. 4.3V így egy 10V os kondi megteszi. Ha rosszul számoltam akkor elnézést.

000000000

Esetleg egy ötleted ,egy relé kapcsolás késleltető -höz nincs e véletlen?
megéépítetem ezt de csak 12v os relével http://bsselektronika.hu/index.php?w=MGOv8te7QZ" TARGET=_fnew>lágyinditó
de nem igazán úgy működik,,nálam egyből behúz ,és a kikapcsolást késlelteti..
egy egyszerű kapccsolás helyette? Csak anyi lenne a lényeg hogy a relé mikor feszt kap kb1s mulva húzzon be.

svejk

"megéépítetem ezt de csak 12v os relével "
No az baj...nem csoda hogy nem úgy működik ahogy szeretnéd.

000000000

1s az már nem lágyinditás lesz de ilyen rövid idöre akár elis hagyhato lene a kapcsolás nincs célja a nagy indukcios /áram lökés kivédésere a hálozat felé 1s idöre! :)