Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

pontosan az 5v-ot a pc-röl kell venni.

De lehet egy 230v-os behuzótekercsű relé is.
Az is jó megoldás.

RogerCo

"De lehet egy 230v-os behuzótekercsű relé is.
Az is jó megoldás."
Csak nem olyan elegáns :)

Estére megpróbálok egy kapcsolási rajzot össze ütni és közzétenni, hátha találtok benne hibát. :)

ggdr57dg

Valahogy így (kiegészítve csewe rajzát)

http://web.kabelnet.hu/tibiweb/cont/opto2.jpg" border=0>

xfg6v697j

Még az jutott az eszeme,hogy lehet ,hogy ez a led villogni fog,mivel nincs tehetelensége mint egy izzónak.Ezért szükség lehet egy pufferkondira a tranyó emitter kollektora között.Vagy a ledel párhuzamosan.  

5z7aew5x

Bárhová rakod a puffert mindenképp elbambítja a kört, és még mindig nem fog jelzést adni mikorra a hajtások régen megálltak. [#ejnye1]
Annak idején mi úgy csináltuk életünk első szünetmentes tápjában, hogy egy kisfeszültségű trafó primert egyutasan egyenrángattunk és rávittük, egy 20msec időzítésű monostabilra (74LS121). Ha kimaradt a jel akkor a monostabil átbillent és átkapcsolta a cuccost. Persze a logikai áramkörök az aksikról táplálkoztak. A PC nagyjából 3-4 teljes periódus kimaradást bír ki.
A vészstoppot felesleges kiadni, ha elmegy a villany, mert a szerszámot úgy sem tudod kiemelni fogásból, a főorsó motor meg perdületének/inerciájának megfelelően úgy is leáll. Sokkal inkább azt kéne meggátolni, hogy ha elmegy az áram akár rövid időre is, és utána visszajön, a gép állva maradjon, mert így sokkal több kárt okozhat, ha "elcsúszott" paraméterekkel folytatja a munkát.[#vigyor2][#wave]

5z7aew5x

nem primert hanem szekundert... bocs

xfg6v697j

egyébként biztos,hogy a vezérlőről is meg lehetne 5v-al hajtani azt az optocsatolól.
Feltételezem a vezérlő nincs rákötve a szünetmentes tápra,így ha elszáll a hálózat,akkor ugyan az az eredmény.

RogerCo

A vezérlőm puffer kondijai 3Db 10.000 mF (micro Farad) -os 100V-os kondi van párhuzamosan kötve. kb fél percet tudnak a motorjaim egyszerre menni mire letiltanak az MSD-k, ha lekapcsolom a tápjukat. :)

RogerCo

Készítettem egy kapcsolási rajzot. Ami szinte biztos, hogy nem jó :(
Nekem ilyen opto csatolóim vannak most itthon :
CNY17

http://cnctar.hobbycnc.hu/RogerCo/2012_05_09/CNC_220_opto.jpg" border=0>

wzc80zbf7

Valaki használ itt DSO Nano kézi Oszcilloszkópot? Mi a vélemény róla? V1 és V2 miben különbözik? Mire elég egyébként?

pbalazs

Otako jókat mond a #10784-ben: azt kell először átgondolni, hogy mit is akarsz csinálni, amikor elmegy, és amikor visszajön a villany. Ez biztonságkritikus is lehet!
Mindenesetre ez az áramkör azt csinálja, hogy ha PAD1 > PAD2 (pozitív félhullám, 10ms), akkor PAD3 = 0V.
Ha PAD1 < PAD2 (negatív félhullám, 10ms), akkor PAD3 = 5V.
Azaz ha van villany, akkor ott lesz egy 50Hz-es négyszögjeled. Szerintem nem ezt akartad, ugye?

RogerCo

Hali, Igen erről beszéltem, hogy nem értek hozzá.
Én annyit szeretnék, ha megszűnik a hálózati 220V akkor a Match-ban nyomja meg az E-stop-ot, vagy a program stop-ot, az talán kíméletesebb.
És ha vissza jön az áram NE csináljon semmit, azaz a match ha leállt a program futása, vagy E-stop lett nyomva NE induljon el ujra, csak ha én elindítom.

mxjj54gxi

Jótanács: a microfaradot, ha nincs mű betűd, akkor u-val írd. uF.
az mF az milliFarad-ot jelent

RogerCo

Köszi.
Valahogy éreztem hogy nem jól néz ki. :)
Azért is írtam ki betűvel:
De igen igy már beugrott. 10.000uF[#wave][#worship]

pbalazs

A MACH3-at nem ismerem (még), így nem tudom, mit csinál, ha egyszer kap egy STOP parancsot, vagy mi kell, hogy újrainduljon.
Ettől függően kívülről elég lehet csak egy impulzus, hogy mostantól nincs villany, és álljon le, de lehet, hogy kell valami öntartó áramkör is, amit te indítasz, ha visszajött a villany.
Én arra tippelek, hogy csak egy STOP impulzus kell, és állva is marad, amíg a billentyűzetről újra nem indítod.
Ezt majd megmondják a többiek :)
De szerintem nem te vagy az első, aki ilyen funkciót akar, így biztos van már kész megoldás is.