Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

2dbfy8y

Szerintem Svejk-nek dobjál egy mailt!
Talán ő tud segíteni!

zotykó

Igen a szkóppal kellene megnézni, de a szkópban, a vezérlő tápja, és a számítógép is kapcsi tápról megy. Azok szeretnek összeveszni a parazita kapacitáson, és olyan jeleket látok, ami tuti nem igaz. Majd valahogy megmérem, és majd meglátjuk mi lesz. (leválasztó trafóra teszem a szkópot)

Tényleg rosszul írtam a 7414-et, Mindent inkább újra mérek. Az a biztos.

pa0n9mw

Üdv
Urak, megy valakinek a Picallw + p16pro programozó kombináció XP alatt?
Látszólag jól megy de mindig üres tokot olvas be és programozni sem tud.

RogerCo

Hali,
Olyat szereték építeni, amihez nem értek [#confused]
A Vezérlő dobozomat igazgatom a napokban. És szeretnék bele egy olyan szerkezetet, ha elmegy az áram akkor a Mach vészstop bemenetén ezt jelezze.
A Számítógép szünetmentesen van, így az nem áll le áramszünet esetén, de a vezérlőmet és a maró motort nem bírja el.  
Szóval milyen egyszerű kis kapcsolást lehet készíteni a 230V-ra, hogy mondjuk egy optocsatolót folyamatosan "meghajtva" kikapcsolja az E-Stop ot és ha elmegy az áram, az opto csatoló sem világít tovább?

Köszi:
Roger

xfg6v697j

a led helyére optocsato edjét kell kötni,és kész is.
http://elektrotanya.com/files/748ab5cceb5e2b4bb891a27f3c19bcd0.gif" border=0>

xfg6v697j

a kondi 630v-os

RogerCo

Köszönöm ! [#worship]
Egyszer már ezt is megkéne értenem/tanulnom :)
Innen már megy, de hogy miért pont ezek az alkatrészek és miért pont így vannak benne ?:)

És az opto csatoló másik oldalát csak simán "kapcsoló"-ként használom tovább ?  
Bocs, de tényleg hülye vagyok hozzá. Ha van kapcsolási rajz, már megépítem. vagy ha értem mit is kell csinálni.
Roger

xfg6v697j

az opto tranzisztorának a kollektorára felhúzó ellenállás,és a pc bemenete az emitterére,pedig a GND-t

5z7aew5x

...esetleg van eladó szünetmentesem... 1,7KVA, (1KW, ha cos-fi 0,6)on-line. 120Ah-nyi aksit lehet rá kötni.[#nyes][#wave]

RogerCo

:) Esetleg beszélhetünk Róla.
Bár a toroidom 1.5 KW-os [#wow1]
Írok magánba.

pbalazs

De ha elmegy a villany, akkor a felhúzó fesz is elmegy, nem? Vagy bízunk abban, hogy a puffer kondi (kvázi ismeretlen terheléssel) bírja addig, amíg a PC észreveszi a jelzést?
Én inkább csinálnék neki egy leválasztott tápot (plusz egy dióda és kondi), hogy csak ez a felhúzó legyen rajta, így számítható, hogy áramszünet után még meddig lesz meg a felhúzó fesz.

RogerCo

Akkor legyen inkább csak egy sima Relé meghúzva? És ha elmegy az áram, elejt a relé? Kérdés mennyire szereti a relé a folyamatos behúzva tartást.

mxjj54gxi

Dehát a leválasztás miatt a felhúzófesznek a pcből kell jönnie!
Az meg ugye nem hal le, mert szünetmentesen van!

pbalazs

Na ez az, én ezeket nem tudom, hogy hogy vannak összekötve, csak elektronikai és logikai oldalról próbálok segíteni, hogy mire kell figyelni.
Ezért is indítottam kérdéssel, hogy elmegy-e a felhúzó fesz, ha áramszünet van. De ha megmarad, akkor így okés.

RogerCo

Okés, akkor hogy én is értsem:)
Jó az eredeti felállás, csak az opto csatoló tranzisztorára a felhúzó ellenállásra a PC-ból kell odavezetni +5V-ot ellenálláson keresztül ?
Ez lehet az USB-is, igaz? mert azt amúgy is tervezem fixre kiépíteni a MODBUS miatt.