Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

e3h0cv4ph

A "dead time"-ot nem feltétlenül a fetmeghajtónak kell időzítenie! Az őt meghajtó áramkörök (PIC) is foglalkozhatnak ezzel a problémával.
A Microchip is ezt támogatja, ebből következik, hogy a PIC-ek hardverből tudják ezt a funkciót, (egy regiszterbe szoftveresen beállítható érték).  
Nem kell ezt egy viszonylag bonyolúlt R-C elektronikára bízni (lsd: UHU, DIY, ...)  
Persze ezt a microchip csak néhány éve deklarálta és így a korábban tervezett szervók még nem rendelkezhettek ezzel a funkcióval (nem úgy mint a mienk)

e3h0cv4ph

Amit te elképzeltél vezérlőt az nagyon hasonlít a mienkhez (ha elkészültünk vele küldök egyet neked)
Egy bökkenő van vele.  
MIKROVEZÉRLŐ VAN BENNE! És potméter kevés (csak 4, egyenlőre de ez csökkenni fog)   :)
Addig próbálj megbarátkozni a mikrovezérlős szervókkal!
Pár napja volt egy kérdés amit nem fejtettél ki, hogy mi a problémád a mikrokontrolleres szervóvezérlőkkel! Erre én is kíváncsi lennék!

e3h0cv4ph

A "dead time"-ot nem feltétlenül a fetmeghajtónak kell időzítenie! Az őt meghajtó áramkörök (PIC) is foglalkozhatnak ezzel a problémával.
A Microchip is ezt támogatja, ebből következik, hogy a PIC-ek hardverből tudják ezt a funkciót, (egy regiszterbe szoftveresen beállítható érték).  
Nem kell ezt egy viszonylag bonyolúlt R-C elektronikára bízni (lsd: UHU, DIY, ...)  
Persze ezt a microchip csak néhány éve deklarálta és így a korábban tervezett szervók még nem rendelkezhettek ezzel a funkcióval (nem úgy mint a mienk)

bmejdz9nu

Szerintem, ezt nem kellene egy mikrokontrollerre bízni...
Az tuti, hogy az IRF cég az IRFP260-hoz gyárt meghajtót... az a kérdés, hogy melyik ez, azaz melyik IC a legjobb meghajtó ehhez...
Én úgy gondolom... ami ki van találva... azt ne találjuk ki mégegyszer... felesleges "időtöltés"...
Sajnos én nem tudom, melyik melyikhez... :) Ezt kellene inkább megkeresni... Ha valóban itt van a kutya elásva....

e3h0cv4ph

A mi vezérlőnk is a te elképzelésedhez hasonlít. Ha kész lesz küldök egyet belőle.
Csak egy gond van vele!
MIKROVEZÉRLŐ VAN BENNE!
Tudom, hogy ezt nem szereted csak azt nem, hogy miért, pár napja volt egy kérdés csak nem válaszoltál rá! Kifejthetnéd.

e3h0cv4ph

000000000

Hurrá Péter! Végre valamiben egyetértünk.:)
Komoly nagy áramú végfokot nem ajánlatos lefagyó
PIC-es csodákra bízni, oda kell tenni inkább
a "vaslogikát", ami soha nem hülyül meg.

e3h0cv4ph

Miért ne!
Ha a mikrovezérlő mondja meg, hogy melyik fet mikor kapcsoljon be ill. ki (PWM vezérlés) akkor azt is megmondhatja, hogy most az egyik egy kicsit később kapcsoljon be mint a másik ki (holtidő), ebbe nincs csont, még akkor se ha a mikrovezérlő lefagy, szembekapcsolás semmiképpen nem lehetséges!

bmejdz9nu

Na látod... pontosan így látom én is!

dg8n4i8x

Hajrá fiúk!  Már mindenki nagyon vár egy olcsó és megbízható hobby szervó vezérlést ami minden  tekintetben kifogástalan... Ha meg ráadásul magyar, annak külön örülnénk, és nem filóznánk azon, hogy milyen megoldást válasszunk...  Mondjuk 15e Huf. alatt kijön egy tengely vezérlése akkor ok... Nagyon szépek és jók ezek az elméletek, de attól nem forog egy motor sem... [#awink][#eljen][#integet2]

e3h0cv4ph

Mi az a "vaslogika" ? 74-es sorozatból összállított logikai hálózat?  
Ilyen van a PIC-be is csak integrálva és hozzá egy mini számítógép.
Nem értem, hogy miért kell valamit 10 IC-ből összerakni amikor 1 PIC röhögve megcsinál mindent, és ha módosítani kell akkor csak szoftverfrissítés és kész, nem kell új panelt csinálni.

x4rhew5r3

Vas logikával vaskalapot is lehet csinálni:::)))
Nem inkább a kettő között van az igazság?

000000000

Szerintem elosszor is meg kenne tanulni pic-et programozni,es csak utanna velmenyt mondani!!!
Nem a 16f84-bol kene kiindulni.
Talan nezd meg 1x szer DSP procit is pl dspic30f4013 vagy TMS320F2812  lehet hogy ezen az algoritmusaid egy picit gyorsabban futna mint PII+dos alatt! es ezek kokemny hardverok!!!  
Mindegyik microvezerlo(processor elszal ha nincs megfeleloen  kialakitva  a nyak, zavarvedelem stb.
meg az intel p1-es  amit annyira kedvelsz+dos  is elszalna ha nem lenne jol megterve a nyak.

bmejdz9nu

Már megint ott tartunk ahol az ország... (persze nem akarok politizálni :)
De a FET meghajtást (már) kitalálták... ez egy veszélyes terület egyébként is... Ne találjuk ki mégegyszer!!!  
Szerintem nem vagyunk olyan jók mint az IRF mérnökei... Nem lesz ebből szabadalom... max. csak egy vezérlő...  
... és a kutya se fogja értékelni a "virtouz" megoldásokat... csak a végeredményt...
Egy végfok az legyen végfok, de az atom biztos, kétség se férjen hozzá...  
Azaz nem hiszek abban, hogy egy bevált kapcsolást (FET + meghajtó) tudnánk "überelni"...
Mi lenne ha egy tokban lenne két fet és egy meghajtó a gyártó részéről? szétszednénk? :) csak azért mert...

A PID megoldáson már lehet (zenész kifejezéssel) "improvizálni"... sajnos én így látom...

000000000

Az elozo hozzaszolasom Tibor45-nek szolt