Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Az UHU-t el kell felejteni, alapvető design-beli probléma van vele, ez okozza a hihetetlen melegedését a Mosfeteknek. Röviden csak annyit mondok, hogy a gate meghajtása nem felel meg Mosfet specifikációjában leírtakkal.

bmejdz9nu

Ez tényleg nem szép... ez van a Gate-n? és a Fetmeghajtó IC kimenetén még jó a jel?

dg8n4i8x

Tudsz helyette valamit ajánlani (homemade) ugyan ebben az árban?

x4rhew5r3

Ugyan ebben a topicban már egyszer próbáltam erre felhívni a figyelmet, de Árpival elhajtottatok, hogy "ez Magyarország".  
Nekem nincs itthon bagoly, de szimulációval megnéztem, hogy mit csinál a gate előtti kacat. Ott is azt láttam, hogy ilyen lassú lesz a kapcsolási idő. Akinek van UHU-ja, az egyik gate-nél próbálja kiiktatni a "gyorsító" hálózatot egyetlen 22 ohmos ellenállással. Kicsi az esély, hogy javul, de egy próbát megér.

bmejdz9nu

Tervezz egy PID szabályzást... :) Neked biztos menne...

Ezzel az UHU-val is az a baj, hogy egy fekete doboz (IC)... amit el kell fogadni úgy ahogy van...
Sőt nem egy vezérlő... tehát csak "lelkitámasz" van hozzá nem support... tehát...
De valahol, valahogy illene mennie... hiszen a "németek csak erről tudnak"... :)... és veszik az Ebay-on a bazi nagy motorokat (is)...

bmejdz9nu

Erre gondoltam én is (?)... mármint a vezérlő IC-ről... 10-50 OHM-os ellenálláson "direktbe" rá a Gate-re... (de megfogadtam, hogy nem érdekel...:)

x4rhew5r3

Józsi, ez a jel van egy egy kis terhelésű végfokon? Rátennéd a másik sugarat egy kimenetre?

bmejdz9nu

Egyébként ahogy Tibor javasolta  :) keresni kellene egy PID szabályzó IC-t egy "távoli webshopban"...
Én még nem találtam... Pedíg ez szinte lehetetlen...  
Sok helyen használják ezt a szabályzást... nem csak szervóvezérlőkben de frekiváltókban is...
Maga a PID szabályzás azt gondolom "platform" független... azaz, hogy egy DC vagy AC vagy BL... itt mindegy...

bmejdz9nu

István vezérlője hogyan hajtja a FET-et?

x4rhew5r3

Nem tudom, nekem nincs... Sajátommal játszom.

x4rhew5r3

Mármint a saját vezérlőmmel::))

HJózsi

Sziasztok! Válasz mindenkinek : a mérést tegnap este csináltam madár újraélesztés közben, a végfok nem kapott tápfeszt! A fetmeghajtó IC bemenetén etalon négyszögjel van, a kimenetén is az volt, amíg a zenert és a fet-et be nem forrasztottam ... :(  
Délután tudom folytatni a méréseket, ha vannak ötletek szívesen kipróbálom és dokumentálom ...

A CNCECKE-ről egy digital felvétel sokkal szebb jelet mutat a lefutásban, a felfutás rendesen kapacitív :
 http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/UHU/uhu_original_CNCECKE.jpg" border=0>

x4rhew5r3

Nálam ir2111... és ilyen
http://freecnc.hu/Kepek/Servo/ir2111_gate.JPG" border=0>

000000000

Kedves Fiúk, Lányok!:)

Csak mosolygok itt rajtatok sok esetben.:)
Péter "nagymotormániája" bevitte az erdőbe
rendesen a csapatot.:)
Szerintem:
1. Először talán 100W körül legyen Mindenkinek
egy olyan szervo rendszere, amivel teljesen
elégedett és, érti is nagyjából a működését, főleg ha ahhoz meg van bátorsága az illetőnek,
hogy piszkálja az elektronikáját.
2. Azért ez a bikamotor váltás sem egy lineáris
történet. Olyan ez, mint a gyereknevelés.
Kis motor kis gond, nagy motor nagy gond.:)
Csinálhattok Ti bármit, akár 1000 A-es FET-eket
is vehettek a semmiért...:)
Ugyanis sajna van egy alapképlet:
u=L*di/dt. Itt meghal minden egyszerűen
elképzelt FET cserés nagyáramú elképzelés.
Ezt a kis egyszerű differenciál egyenletet
lefordítva az még 1 A-nél sem úgy van egy
induktív körben, hogy 1 mikrosec alatt majd
változik az áram, 10A fölött meg de pláne.
Azaz megint az egységugrás problémájánál
vagyunk, csak most egy "primitív motor RLC"
körre kell csak kiterjeszteni.
És még akkor mondhatnék más fontos elméleti
korlátokat is, de minek...
Azért annak én örülök, hogy a szervomotor saját
maga tudja, mitől forog, mi hogyan változhat
a lelkivágában, függetlenül attól, hogy
ki mit akar vele tenni.[#nyes]

x4rhew5r3

A felső a gate, alsó a kimenet, probe: 10x osztás...