Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ha kész lesz a próbapadom megteszteljük...
Szerintem itt nem "hangyaszál" dolgokat kellene elemezni... hanem nagyvonalakban...
Ehhez szerintem a "szuperbuli" nem kell... 2 motort összevetni amiből az egyik 3-szor akkora...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/SanyoDenki_Servomotor/SanyoDenki_Servomotor_pdf.pdf" TARGET=_fnew>De legyen... itt a SanyoDenki DC szervó motor katalógus... ki kell nézni egy 100W-ost és egy 300W-ost...

000000000

Akkor ez az a projekt aminél az eszterga vonóorsólyán lévő jeladó fügvényében mozog a keresztszán?

svejk

Úgy látom azonos tipuscsaládon belül megközelítőleg egyenes az arányosság a nyomaték és az inercianyomaték között. Más tipuscsaláddal összehasonlítva már 3 szoros nyomaték külömbség esetén akár lehet 4-7 szeres is az inercianyomaték külömbség.

Nézzünk pl. egy 0.19 Nm-est annak 0.22Ncm2 az inerciája.Ezt áttételezzük 1:3-ba.
Egy 0.64Nm-esnek 1.47Ncm2 ez hajtson 1:1-be.

Egy mondjuk átlagos felhasználású 1m-es 16-os golyósorsónak mennyi lehet a J-je?

A cél legyen mondjuk 1000 ford/perc a golyósórsón mérve.  

Ennyi adat alapján talán lehetne valami kézzelfogahatót kiszámolni.

vthgizrff

Hát ez közel sem lett olyan szép mint a tied.
De mentségemre szolgáljon, hogy csak tíz perc munka van mögötte
http://kepfeltoltes.hu/thumb/080127/DSC03900_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
[#wave][#wave][#wave][#wave]

000000000

Forgató tengelyel lehet ilyet marni, meg 3d-s esztergával is, de szerintem a Tibor45 azt a módszert alkalmazza, hogy nem kell a hagyományos esztergát bonyolultan átépíteni, hanem csak egy ecodert feltenni a vonó orsóra és a késtartó helyére szerelni egy gyors mozgású keresztszánt, és ennek a vezérlését kell összehozni az encoder jelével.

3vv2btrhv

HAJRÁ SOKSZÖG ESZTERGÁK !!

vthgizrff

Igen, én ezt értem. Ez csak egy próba volt.
Én arra lennék igazából kiváncsi, hogy tud-e úgy működni a rendszere mint egy mechanikus hátraeszterga. Itt arra gondolok, hogy profil marószerszámokat tudna vele készíteni?

000000000

Mindent ugyanúgy megtud csinálni mint a 3D-s eszterga, csak elég egy tengely vezérlése és kell az encoder jel feldolgozása.

bmejdz9nu

Ez valahol a 4. tengely topik téma lenne... nem?

000000000

Szerintem meg az 1.tengely+jel függvény topic?

csg67

Ilyen esetben a pálya akár korrekt is lehet, de mi van az előtolási sebességgel? Nyilvánvalóan a sebesség nem állandó, úgyhogy itt nem beszélhetünk kontrollált megmunkálásról... :(

HJózsi

Jó lesz! ... [#wink][#taps] a lényeg látszik ... ha gyorsabb lenne nem látszana ...  A sebességet meg majd a rendszernek kell tudnia... Remélem a kiseszterga is tud majd valamit ezekből az "extrém" esztergálásokból... Ha  mást nem, ovált, vagy eltolt középpontú kört ...  [#kacsint]

000000000

Az esztergán az előtolási sebességet azt mindig előre beállítod és ezt veszi figyelembe amikor az encoder jelével koordinálja a keresztszán vezérlőjét. Ha lassul a motor akkor lassul az encoder jele is és ezt kell figyelembe vennie a tengelyvezérlőnek és neki is lassulni kell.
Úgyhogy megvalósítható a kontrolált megmunkálás.

csg67

Ha megvalósítható, akkor gondolkozz el azon, hogy egy olyan profilnál ami sugárirányú egyenest is tartalmaz, mekkora sebességgel kellene mozgatni a szerszámot? Sajnos a fénysebesség egy abszolút határ, amit még hobby szinten sem lehet átlépni :)
Amit a videón látunk az egy remek műszaki megoldás egy célfeladatra, de általános felületek megmunkálására nem használható...

000000000

Igen RC, jól sejted. Ahogyan írtam is, itt
a lényeg, hogy valahonnan általában érdemes a
befogott munkadarabot forgató közvetlen
főorsóról egy érzékelővel levenni a
pozíciójelet, és utána már csak szervo mellék
hajtás(ok) és szinkron program kell hozzá.
Nem kell G kód, nagy DC motor, 100 éves gépből
lehet varácsolni potom kültséggel szuper
fúró-marógép rendszert. És pl. munkadarab
kifogása nélkül a tokmányból egyből készíthető
a négyszög, hatszög, ...