Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ha jól gondolom, ez úgy rossz a hogy van... Ez csak az IRFP260-nál ilyen? Pl. IRF540-nél jobb a helyzet? Mert akkor le lehetne vonni a következtetésket...

Mekkorát tud a Fet meghajtó IC... ki kellene használni amit tud... vagy kiszerelni a kondít a Fet-ből... :)

Dobd ki belőle azt a "kocerájt" és egy "sima" ellenálláson kersztül nyomasd meg a FET-eket...
Persze ne halgass rám... mert megint mehetsz a HQ-ba... [#smile]

x4rhew5r3

Ez mind igaz, de Józsi baglya 1W-nál is csunyácska:)

bmejdz9nu

A "Gravírkorszaki" megoldásokhoz nem kell a szervó... ahhoz jó a léptető... szerintem.

A szervó csak akkor "térül" meg ha töbet tud... ha nem tudja... maradjunk a léptetőnél... :)
Ár-érték arányban kb. 200W-felett határozottan megéri a szervós hajtás...
Arról ne is beszéljünk, hogy pl. kb. 400W feletti teljesítmény igénynél talán már nincs is más "rentábilis" lehetőség...

bmejdz9nu

http://sub.chipdoc.ru/pdf/IR/ic/ir2111.pdf?fid=12" TARGET=_fnew>Alapkapcsolású a Fet meghajtás? Mint az adatlapon? Egy ellenálláson kesztül... vagy?

HJózsi

"teher" van rajta? (úgy tűnik nincs) du mérek, teszek fel képeket

HJózsi

De hallgatok, közérdekű kisérlet ... :)

HJózsi

Pedig mérőfej kompenzálással kezdtem ...:)

000000000

Péter! Tudod, kedvellek én nagyon Téged, de
megint sikerült pár egyéni "sületlenséget"
leírnod nagy hamarjában:)
Bocsika, de a megtérülés nem teljesítmény függő.
100 W igazi, tengelyen leadott teljesítmény
Hobby célokra szinte mindenre elég, persze csak akkor, ha valaki úgy él ezzel, amit ki is lehet
belőle hozni.
Ahogyan szoktam mondani, már ez is letépi
a gatyádat. Az meg teljesen mindegy, hogy
ezt milyen motor adja le léptető, aszinkron,
AC, DC szervo. Persze a dinamikai képességek
között igen nagy eltérések lehetnek.
Javasolnám már Neked, hogy egyszer végre számold
ki, mivel egyenértékű 100W erőben, sebességben,
nyomatékban, stb...

HJózsi

Egy fet az persze kapacitív ... nagy fet nagy kapac... a bagoly rajzán a meghajtás, minden az eredeti. "Üzemi" körülmények között du mérem.  
A bivaly motoron ezeket mértem : R=0.8ohm, L=2.2mH .

HJózsi

A felfutás sokkal szebb, a lefutásban nálad is van valami... Ha egy periódust teszel az ablakba jobban látszik... Milyen FET-et hajtasz vele? Tipus? Du kis fettel is teszek fel képet...

bmejdz9nu

Talán ott van az eltérés közöttünk, hogy én mindíg direkthajtásban gondolkodok...
Persze igazad van (azaz lehet) mert a #4013-ban belinkelt videón is 100W-os a motor a gépen, direkthajtásban, "gyufásdoboz vezérléssel"...

crgs7u9wg

elsosorban olyat fet -et kell valasztani/preferalni aminek a total gate charge -a minnel kevesebb, ha ennek ellenere sem tudja a fetmeghajto tisztesegesen meghajtani a fet -et, akkor izmositani kell a meghajtot, sajnos ennel a szervos rendszernel a felso fet -eket is kell hajtani amit vagy ugy lehet megtenni, hogy kulon tap van a felsonek es kulon az alsonak, vagy kell csinalni egy gatemeghajto traszformatort ferrite maggal, itt van egy oldal ahol eleg reszletesen van szo a fetekrol, szelsoseges uzemmodokban:

http://www.richieburnett.co.uk/tesla.shtml" TARGET=_fnew>TESLA COIL

x4rhew5r3

A fetek IRFP260N (nem mintha szükséges lenne), nem láttam lényeges különbséget IRF540-el sem. Hozzátesztem, hogy ez egy kész nyák, de elsősorban target a firmware fejlesztéshez (játék a PID variációkkal, 8 bites avr alkalmazhatóság határai, stb...). Annyit már látok, hogy nem ez lesz a végleges megoldás!
A végfokban semmi extra, csak a katalógus alapkapcsolása. Du. én is csinálok terheléses felvételt, csak hogy összevessük az ir2111 és az ir2184 jelalakjait.

bmejdz9nu

Elvileg meg tudná hajtani... külön "felső" feszültség nélkül is... de ha már "be kellene vetni" a plusz feszültséget...
http://www.ortodoxism.ro/datasheets2/f/0xpfxge62pd7f7lcl8okszoh9xcy.pdf" TARGET=_fnew>HCPL-T251 (pdf adatlap) akkor már egy optós "bulit" is bele lehetne tenni... ez tovább fokozná a zavarvédelmet...

000000000

Tibor, teljesen egyetértek, picit gondolkodni kéne, mielőtt valaki a kW nagyságrendben kezd el mozogni, ahhoz némi előképzettség sem árt. u=L*di/dt[#nevetes1] Most idéznélek, a fizika makacs dolog. :)
Persze nem akarok senkit lebeszélni, hiszen a próbálkozástól hobby a hobby.