Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Pont ezt mondom, hogy egy bizonyos fordulatszám felett ez a kis motor lenyomja a nagy 12Nm-es léptetőt! Persze, hogy alacsony fordulaton a 12Nm-es messze felülmúlja, nade 2000 felett már kétséges (az érték nem ekzakt)!

000000000

Na én is kipróbáltam a Varsányi féle "servo" tesztett (asszimetrikus terhelést)![#circling]
Ime:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Profi2S/ElectroCraft_0023_0001.jpg" border=0>
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Profi2S/ElectroCraft_2.wmv" TARGET=_fnew>Spárgás teszt ElectroCraft-al (wmv, 8MB)!

Adatok:
Kuplung átmérő: 25mm
Satu: 1kg
Táp:40V
Áramfelvétel: 0.5-0.8A
Vezérlő: Profi2S
Akinek van kedve, számolhat nyomatékot...

Ment rendesen és tudott volna simán többet is, csak féltettem a bútorokat (töbször elszakatt a spárga és repült a satu)![#idiota]

000000000

Ja és piszkosul lengett az asztal, a videón kicsit darabosnak látszik a mozgás, de a valóságban nem volt az (a fényképezőgépem így vesz fel videókat 15f/s sebességen).

bmejdz9nu

[#smile] hát igen asszimetrikus az biztos... de amikor leér a súly... és megáll... mert meg kell tudni állnia egy "bizonyos lassítási érték" mellett az (el)várt pozicióban... ha kell lassan is... túlfutás nélkül... arra jó... gondolom.

svejk

Tapasztalataim szerint a trapézmenet-műanyaganya kombinációjánál, hevenyészett összeállításnál kb. 50-60% a hatásfok.
golyós cuccoknál szerintem elérheti a 80%-ot is.

bmejdz9nu

Itt meg a 4 kefés elefánt... [#hehe]

Neu.
Nenndrehmoment: 3,6 Nm
Nenndrehzahl: 2500 min-1
Spannungkonstante: 38V/1000 min-1                    
Nennstrom: 10,0 A
Drehmomentkonstante: 0,36 Nm/ A                          
Nennleistung: 940 W
Fntmag-Strom: 60A  

Gewicht: ca 8Kg
Durchmesser: ca 10cm
Gesammtlänge: ca 34cm
Wellendurchmesser: ca 15mm
Wellenlänge: ca 40mm

http://i2.ebayimg.com/03/i/000/c5/3f/f59a_1.JPG" border=0>

HJózsi

Rengeteg geometriai adat, no elektronikai jellemző, mindössze ennyi : "Sehr kräftiger"... [#mf2]

bmejdz9nu

mint a paprika... :) az is erős...

HJózsi

Ja, amikor konvertáltam, hagytam az alapbeállítést, 15 frame/sec, és nekem is hasonló lett az eredmény vizuálisan, majd 25frame/sec-re állítottam, úgy már jobb lett. Persze videókamerával vettem, így az alapanyag nekem már eleve 25 frame/sec volt (PAL)...

000000000

Sajnos nincs videókamerám, a Canonom meg 640-esben csak 15 frame/sec-et tud (gondolom ha azt átkonvertálom 25 f/s-be, akkor meg burlex lenne belőle [#circling])!

000000000

Meglepően ok volt (jó ez a teszt, elég szélsőséges terhelést ad a motornak)! Totális irányváltáskor átlag 3 step túllendülés volt (a videón is látszik).
Lehet, hogy egyszer építek egy ilyen kinzópadot, ahol sineken lehetne nagyobb úton nagy tömegeket asszimetrikusan gyorsítani és megállítani...
Minden esetre az Integrátórt jól megizzasztja!

bmejdz9nu

Nekem van olyan szerencsém, hogy a fényképező jó kamerának, pedíg anno vásárláskor nem is néztem. Problémám nekem is van... 30fps-esek a videóim ... konvertálni 25fps-re szintén nem szerencsés... és nem is szoktam...
Persze van DV kamerám is... nade az több macera lenne... (2x is meggondol:)...  
Igy meg mint a villám ("eljár az ember keze")... csak *.mov formátumot kell wmf-re konvertálni... azt meg gyors és egyszerű...
Egyébként nem gond azaz a célnak megfelel a 15fps csak tudni kell róla, hogy 15 fps...az csak 15 kocka/mp.

bmejdz9nu

Az I tag a fix a Gecko-n, gondolom azért nem szeretet nálam, mert ezáltal nem is tudtam hozzálőni...  
Tehát a Gecko ehhez a motorhoz használhatatlan. Ez biztosnak tűnik. :) persze várható volt.

Szerintem ez/az asszimetrikus-spárgás-orsós teszt arra jó, hogy egyszerűen kivitelezhető... de nekem is a terveim között van egy próbapad...
Úgy gondolom, hogy egy nagy emelkedésű orsó kellene ehhez... de milyen hosszú? Majd ha lesz egy golyós orsóm amit "feláldozok" e nemes feladatra...
A lináráris vezetés meg lehetne olyan egyszerű mint pl. Tavaly a talin a Tibor-é... azaz csak valamin egy-két görgőscsapágy...
Jó lenne egy univerzális kupplung, betétekkel... és uni. motor felfogatás...
De egy 200-300W-os morornál már akkora súlyok kellenének, hogy erősnek is kellene lennie...

Szedlay Pál

Szakértő fórumtársak!
Szeretnék segítséget kérni, szerintem másokat is érdekel.
Ebben a képletben nem tudom a következő kifejezéseket értelmezni.:
TL=load torque
JL=Load converted to shaft moment of inertia.
Köszönöm.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/start.JPG" border=0>