Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Nekem Precise főorsó (is) lesz... újonnan megfizethetetlen... használtan is elég drága... tud majd szerszámcserét is... vagyis a motor tudja levegővel kivetni a befogó kúpot... (HSC52) 60.000 - 1Khz - 1Kw.

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.com/Reliance-Electrocraft-Servo-Motors-CNC-Mill-Retrofit_W0QQitemZ290185064513QQihZ019QQcategoryZ78195QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem" TARGET=_fnew>Három jónak tűnő szervómotor....

http://i22.ebayimg.com/08/i/000/c6/af/a0ad_1.JPG" border=0>

Igaz, hogy csak 2 kefés... de 500-as encoderrel. :)

bmejdz9nu

Properties of a good servo motor. (aki érti... és érdekli... találtam a neten... jó helyről...: )

1. "A good DC motor starts mit minimal voltage and runs without pulling a lot of current if there is no load applied. For example I have nice 20 pound DC motors that start moving with 1 (!) AA cell. 1.5V and less than 500 mA.
Having more than 2 brushes is not a must but experience shows that those are the better ones.
Another subject is heating up. Cheap motors very often are not able to deal with the power dissipation you have while turning at low speed and high torque.
Having more than 1A at no torque is not more than a sign for a motor which seams not to fit in the upper description."

2. "The problem for hobbyists will always be the prohibitive pricing of manufacturers. So I'd say, readily available is a very high goal.
But if you look at surplus dealers and ebay you'll find planty of really good DC-Motors for an acceptable amount of money.
What data would you look for ?
Good manufacturers would be
European/German: Bautz, Bobolowski, Engel, GSC, Dunker, Bühler
International: Hitachi, Portescap, Pittman, Minertia, Leroy Sommer, Parvex
- brushed DC-motor
- preferable 4 brushes
- Voltage in between 24V and 60V, with IRFP206N Transistors up to 120V
- Current up to 20 A cont. with IRFP206N Transistors up to 35A
- installed encoder or double shaft
- encoder 2 channel, 5V TTL , 250-1000 lines/rev."

Szedlay Pál

Péter!

Már többször leírtam 100*100*25mm.

Szedlay Pál

A Precise, KAVO, Jaeger, szinte ugyan az a gyártmány. Egyszer visszakerestem a beszállítókat az interneten. Igen nagyon drágák, de jók is.
Egy aktuális ár. A "Kavo 4025"-ős ben egy csapágy csere 270.000Ft.  
Vigyázz a csapágyakra!!!!!!!!!!!!!!

bmejdz9nu

Csak[#smile] 270e... Ez olcsónak számít... A Precise-t drágábban csinálják... azt halottam min. 2x az SKF-nél...

Attól nagyon kell félni szerintem, hogyha kilógó leszorítás van az alkalmazásánál... ha nekimegy... nem a maró...az könnyen eltörne... de a befogó fej...
Tehát kerülni kell... pl. oldalt szorítás... stb. Nem játékszer az biztos... én már pörgettem... őrület...(jó) :)
Cserepatronok is lassan gyülnek 3x1/8" + 2x 3mm-es van... de a 3-as mire lesz jó...?

Szedlay Pál

Én csak átmérő 1-es 2-es maróval marok. Annak a szára vagy 3 vagy 4-es vagy 6.

bmejdz9nu

Aha... elsiklottam felette... Tehát kicsi és precíz gépet akarsz... :)  
Ez jó... én is... kb... (320x320+ 100+100) tehát nagyobb lesz és sok "hüleség benne"...ez nehezíti a dolgot...

Akkor neked "a sebesség" mint olyan... szinte semmit nem fog számítani, csak a gyorsulási képessége! Jól gondolom? ... hogy "termelékeny" legyen...:)

Szedlay Pál

Ha áttérsz a Mach3-ra akkor ott betudsz állítani egy szoftveres limitet így semmi képpen nem tudod levinni addig a marót hogy a befogófej beleérjen.

Szedlay Pál

Igen nekem max. 3m/perc kell anyagban, kis átmérővel nem lehet gyorsabban dolgozni, és a gyémántozott maró ára nem egy kategória a Varsányi félével, tehát nem kell aprítani, mert elviszi a hasznot.. viszont a gyorsulás( egységugrás[#mf1]) az nagyon fontos.

bmejdz9nu

Haha... A winPC is tud ilyen hüleségeket, de akkor fél napig azzal... szóval más megoldás (is) kell(het)... esetleg mechanikai védelem? a forgó fejhez?

bmejdz9nu

a sebeség nem nagyon fog számítani 100mm-en... csak a gyorsulás... de az totálisan!
Csak 50mm/sec talán jó ekkora területnél... de arra gyorsan fel kell "ugornia" ... (gondolom a "munkadarab" is kicsi)
Megjegyzem (szerintem) léptetőkkel lehet kis sebeségre a legjobban gyorsulni... ha a feladat pl. 3D marás...

Ebbből a fogorvosi gyámánt maróból műltkor volt az Ebay-on egy jó kis árverés... lemaradtál róla?  
Made in USA.... és olcsó volt...sokfajta... egy USA gyár dobta piacra a maradékot... több mit 50 fajta és 10.000 db volt...

Szedlay Pál

Ha ez gömbvégű maró volt akkor nagyon sajnálom,
ha felületi gyémántozott csiszoló eszköz az meg nem érdekelt volna.

bmejdz9nu

Gömbfejű is volt... de nem értek hozzá, így nem vettem... nekem van pár... de nem igazán tudtam eddíg használni...
Fogászati gyár termékei voltak... Dental stb... 1 USD-t/db volt kb. a vége... de váltózó a típustól... nem nagyon akarták venni az az igazság... De mindegy...
Inkább írjál a gyorsulásról és a mozgatott tömegről :) Mennyi idő kell az 50mm/s-ra gyorsításhoz? Ez mekkora úthossz?

Szedlay Pál

Most léptecsek vannak fenn. (és ez szervo topics)5,08 emelkedésű orsó(ez amerika)6kg tömeget mozgat.
2000 mikrolépéses felbontással 1mm-en 12HZ volt a legtöbb amit a Tiborral elértünk egységugrással. Ebből tudsz számolni? Mert én nem. Talán a Tibor tud többet mondani.
Szervora számoltam tegnap.
Gyorsulás 3000ford/perc 20ms. ez kb. 250mm/s
10mm alatt. ez kb12m/s2 gyorsulás. 40kg tömeg mozgatása mellett.