Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

svejk

Hi, ez érdekes...
Tételezzük fel, az egyik nagyobb feszültségű, tehát valószinű nagyobb menetszámú a forgórész vékonyabb huzalból. igy valószinű a tekercs  ellenállása is nagyobb.
Álló helyzetben a tekercsek ohmos ellenállásnak arányában oszlik meg a feszültség, tehát a nagyobb feszültségűn  nagyobb fesz. esik.
Na de az elektromágnes ereje az un. Ampermenet-től függ ugye?
És az áram a soros kapcsolásból adódóan mindkettőn ugyanannyi,tehát?
Nem tudom, nem értem....
A nagyobb feszültségű motoron nagyobb a menetszám tehát annak lesz nagyobb mágneses ereje nem?
De ha forogni kezdenek valamelyik irányba?
Akkor változik valami?

bmejdz9nu

Jól gondoltam...Kenterbe veri a SanyoDenki-t !!!
1A-nál még döntetlen... de 2A-nál már szép fordulaton "ellen genarátort játszik" a 400W-os Super SanyoDenki... [#smile]

Na most akkor mi van?

000000000

Ugye milyen érdekes kis játékszer egy DC motor?:)
Emberek!!. Így közel egy éve a szervo topic
megnyitása után azt azért jó lenne tudni a vitázóimnak,
beszélgető társaimnak, mitől is forog egy DC
motor, és mik az alapegyenletei. [#vigyor2]

000000000

Ez érdekes...
Megfordult az erőviszony?
Nem a szigetelőszalag csúszott meg?

svejk

Miért már megint nagy hülyeséget írtam?  
Akkor gyorsan töröljétek, nem akarom a fórumot lejáratni.
Kettőnk közt nem vita volt mivel vitázni csak azonos fajsúlyú emberek tudnak (és itt Te vagy a profi) hanem csak azt próbáltam bebizonyítani hogy igeni lehet vacak motorral is működő gépet hajtani .

000000000

jajj ne túlozz már, miket írsz itt!?
Csak néha tényleg az az érzésem, alap dolgok
nem tiszták. Itt mindenki azt mond amit akar,
mindenki egyenlő István a főnökletével.

bmejdz9nu

Dehogy csúszott... A "krokodilost" TESA szálerősített... nem bíztam a véletlenre...
Teszteltem külön külön is a forgásirányt a motorokan nehogy elnézzem...
Hidd el ez a motor valami nagyon érdekes... ilyen "fura" adatokkal még nem láttam, pedíg ismered a "készletemet"... sőt most találtam a szekrénynben is még néhányat pl. egy DC szervót DC fékkel... :)

bmejdz9nu

Dehogy csúszott... A "krokodilost" TESA szálerősített... nem bíztam a véletlenre...
Teszteltem külön külön is a forgásirányt a motorokan nehogy elnézzem...
Hidd el ez a motor valami nagyon érdekes... ilyen "fura" adatokkal még nem láttam, pedíg ismered a "készletemet"... sőt most találtam a szekrénynben is még néhányat pl. egy DC szervót DC fékkel... :)

Csináljak videót, hogyan veri kenterbe?

HJózsi

Füst volt? [#nyes]   Video?  [#wilting]

000000000

Elhiszem, ne csinálj.
Egy biztosnak tűnik: sok-sok kommutátora
lehet, ha ilyen kis feszről totál egyenletesen
jár. A nagy forgórész tömege viszont gyanús,
lehet, hogy csak sebesség szervóra tervezték,
és nem pozícióra.

bmejdz9nu

Itt a moderátor! Mit parancsolsz?  [#law] De ne bánd később...

bmejdz9nu

Olyan volt mint a Terminátor filmben... kemény meccset vívtak... [#nyes]
Az a SanyoDenki amit legyűrt a világ egyik legjobbja DC szervóban... ez kétségtelen.

bmejdz9nu

Az tuti, hogy rengeteg kommutátora lehet... De a forgórész nem tűnik nehéznek, tehetetlennek.. (forgatáskor, nem szedtem szét) szerintem nem nagyobb mint a SanyoDenki forgórésze...
Nagyon-nagyon finoman lehet forgatni... simábban mint a SanyoDenkit és az átlagot...
A súly a mágnesben van!

Szerintem... pozicóra van tervezve...
De miért ilyen kis fordulatara és nagy erőre? Hogyan érték ezt el?

000000000

Nézd Péter, azért az világos, hogy egy 5 kg-os
motor valószínűleg nagyobb teljesítményű, mint
a kisebb tömegű, hiszen mind a kettő komoly
kategória. Én azért poz. szervoként inkább
a S.D, motort választanám.