Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Tibor45!
Mesélj még az időállandóról...
A #2871-ben említett műszer nekem sosem lesz, hacsak nem csinálok :(
Tehát az álló motorra rákapcsoljuk a névleges tápfeszültséget áramkorlát nélkül, és annak a fordulata exponenciálisan növekedni kezd és megmérjük azt az időt amig a fordulatszám eléri a névleges 63%-át?

000000000

Végülis engem csak az érdekel, hogy ez a motor kb. milyen nyomatékú léptecsnek felel meg direkt meghajtás ill. különböző áttételek: pl. 1:3, 1:4 leosztás esetén. E motor felvett teljesítménye kb. 80-10 Watt. Egy 1.7 Nm-es, 3V, 3A-es léptecs felvett teljesíténye csak 9 Watt! Kérdezem, hogy ez a szervómotor tud-e normális üzemmódban, a leosztás után és  min 1000 ford/perc esetén kb. 4Nm nyomatékot realizálni. Mert ha nem, akkor sajnos az én céljaimnak nem felel meg....

Szedlay Pál

Tibor!

Biztos neked van igazad, mert jól írtad én ehhez nem értek, de figyelek és tanulok, Tőled Tőletek. Azért készítettem egy táblázatot ahol megfigyelhető egy bizonyos tendencia, minnél nagyobb teljesítményű egy motor annál nagyobb ez a hányados egy motorcsaládon belül.
De legalább a logikátlan számolás az hibátlan volt, részemről. Felkéne hívni a figyelmüket, hogy javítsák a táblázatot mert hibás.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/tablazat.JPG" border=0>

bmejdz9nu

Én ezeket HD hajtáshoz vettem (14-es 1:100-as)... hogy ki mire akarja használni ezt a motort még senki nem árulta el...?!  
Ezt nagyon furcsálom... de úgylátszik mindenki képben van... ez jó!
Írd le pontosan milyen géphez, erőhöz, marómotorrhoz, sebességre gondolsz és adok választ, ami tőlem telik... :)

bmejdz9nu

Motort szedszedtem a teszt után mert szükségesnek láttam egy takarítást és WD40 mosás valamint a kommutátor leszabályozását esztergán.

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.com/Electro-Craft-Servo-Products-E552-Servo-Motor_W0QQitemZ280173650604QQihZ018QQcategoryZ1504QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem" TARGET=_fnew>Electrocraft bátyuskája... Használtan... 150USD --- E552

http://i19.ebayimg.com/08/i/000/c4/5f/8e25_1.JPG" border=0> http://i6.ebayimg.com/08/i/000/c4/5f/915e_1.JPG" border=0>

000000000

000000000

Látom sok időd van, még táblázatokra is.
Légyszi csinálj akkor ilyen táblázatot a
tulajdonodban lévő OMRON AC szervo motorokról is.  
Aztán pl. Portescap cég DC kefés mototjairól,
ahol ez az arány 1 alatt van minden esetben. Ha
ezzel végeztél, még kb. 25 másik komolyabb
motorgyártót is javaslok majd, akiknél
úgyszintén 1 környékén van.

000000000

Szia Géza!
Ilyen igényeket ez a motor nem tud kielégíteni.
De nem is lehet elvárni egy 80W-os igazi
szervótól sem ezt elvárni.
Végre ki kellene már mondani, csak senki nem
meri, én kimondom: ez egy sz@r motor
szervohajtás szempontjából, és semmi köze a
szervomotorokhoz.
A másik. A léptető motorod akkor vesz fel
9W-ot, amikor áll. Azaz már melegszik, miközben
zéró a hasznos teljseítménye. Amint el kezd
forogni, csak tovább melegszik, és szép lassan
10-15 1/s fölött már 200W körül vesz fel, és
ugyancsak 0 felé halad a hasznos teljesítmény
tekintetében. A kettő fordulatszám között meg
arra használható jó nagy rezgéskeltés, és
visítások között, amire eredetileg kitalálták, és való.
Sokszor leírtam már: A szakszerűen illesztett
szervo nem egy kategória a step hajtással, a stepnek ilyenkor semmi esélye sincs.
De ezt ne várd egy pár ezer forintos értékű
motortól. De az is igaz, hogy egy rossz
szervórendszert leverhet egy jó, nagyon profi
léptecses.

000000000

"egyébként ezel az ugáltatással jól be lehet
állítani a vezérlőt, szkóp nélkül is..."
Közeledünk egymáshoz, eddig azt mondtad, nem jó
semmire ez az egységugrás teszt a szabályzókkal
kapcsolatosan.:)

bmejdz9nu

Akinek nincs szkópja... az "hangra" ezzel módszerrel a legjobb... :)
Egyébként nem tökéletes az egységugratásom... látod... nem is teljesen szimmetrikus...
Egyébként milyennek találod?

000000000

Igen, ez látszik a videón is.
Maradjunk annyiban, csináltál egy egységségugrás
jellegű tesztet. Úgyis van már a motorokra is
egy ilyen szervo jellegű jelzőnk, minősítésünk,
bevezethetjük a tesztre is.:)

valami
 Cs

3vv2btrhv

Sziasztok  
A Mokusok Szakszervezetével egyeztetve , én a jelenlegi léptetö motorjaimat szeretném lecserélni a rossz szervó motorra .  
Indokaim a következök :  
Ha nem történik lépésvesztés egy 3D marásnál akkor már megérte a csere !!
Több orás marásnál már nagyon melegszik a Z tengely motorja , ha ez megszünik tudok nagyobb munkákat is vállalni .
Ha nem fog sipolni a szervó rendszer , már megérte .  
Végre ki kellene már mondani, csak senki nem  
meri, én kimondom: ez egy sz@r motor  
szervohajtás szempontjából, és semmi köze a  
szervomotorokhoz.  
Ha mégis müködni fog és azt megcsinálja amit leirtam ugy fogom magamat hirdetni hogy A rosszBOL IS TUD VÁRAT CSINÁLNI !!
az egységugrás tesztet meg ugy fogom elvégezni , hogy anyagba marjon egy hullám vonalat természetesen Y tengely mozgatva tülönbözö elötolási értékekkel , ha igy VIZUÁLIS látvány kapok ezt megmutatom a MOKUS SZAKSZERVEZETNEK .
Tibor

000000000

Egyébként köszi a fáradozásodat ezzel a motorral,
én mongjuk egyet sem vettem belőle, de akik igen,
azoknak hasznos adalék az összkép kialakításához.