Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

kb:

2,85 kg-nál a motornak nehézségei támadtak állóhelyzetben tartani a súlyt a tengelyen.
2 kg-al egész nyugodtan tudom mozgatni, egész lassan is.
Ő egyébként egy egész jó állapotban lévő motort kapott, külsőleg is.

bmejdz9nu

Írtam neki... Videót akarok! [#smile], felhívam még egy két apróságra a figyelmét...
Egyébként korrekt, simán el tudom képzelni a 2Kg-ot... mert érzem, hogy a Gecko-nak nem tetszik ez a motor...
Láttad? elolvasta - esztergált egy pont 30-ast és pont ugyanazt megcsinnálta... ez igen! Nem kezdett el számolni, morfondírozni... :) Egy igazi hobbysta!

bmejdz9nu

persze azt is írta, hogy lassan is... lasabban nálam jobb volt a helyzet...
Na mindegy, írtam nézzenek be ide is... :) Nemzetközi buli van! [#vigyor2]

ra8nsmk6w

Amikor egy ismeretlen van akkor számolok, igaz csak fejben. Több ismeretlen esetén már nemcsak én de a németek is esztergálnak

000000000

Péter! Egy ilyen 30mm-es servo-teszt-fejet küldhetnél nekem is (nincs esztergám)![#vigyor3]

000000000

Srácok!
Én eddig úgy tudta és a gyakorlatban tapasztaltam is, hogy egy mágnese cucc - legyen az trafó vagy motor- képességeit fizikai adatai pl. súlya valahogy meghatározza. Ez  "kaka" motor kb.  egy kiló. Nem várható el tőle, hogy ugyanannyi nyomatékot produkáljon mint egy hasonló súlyú léptecs? Természetesen a megfelelő fordulatszám leosztás után... Ilyen súlyú léptecsek kb.  1.5 nm-t tudnak. Hiú ábránd ugyanezt elvárni ettől a "kakától"?

bmejdz9nu

Hogy gyorsak legyünk... :)
Szerintem tekersz a tengelyre valamit és szigetelő szallag? Vagy bármi ami haonlít a 30-hoz és 8-as luk van rajta? Nálam egy kuplung volt... 30-as...  
ez most már nemzetközi szabvány :) :) :)

Oda kellene piritani nekik :) UHU-nak... ha minden igaz tele van europa ilyen "kompatibilis" motoral... tehát ezzel a egyszerű módszerrel bárki tudja tesztelni... szerintem találsz valami 30-ast otthon... nézd meg a nejed cuccait is:)
Persze ha nem csinálok...

000000000

Géza! Nem olvastad a #2935-öt?
Nagy tévedésben vagy a léptecsekkel kapcsolatban
ugyanis.

000000000

Emberek álljunk meg egy pillanatra.
Azért legyünk korrektek minden motorral
szemben, így ezzel is.
Ennek a motornak a gyártó adatai alapján
13.5 Ncm a nyomatékállandója, és 1.9A max.
folymatos áramot kaphat. Ezekből kiadódik
0.256 Nm max. állandó nyomaték. 30 mm
átmérőjű tárcsán 2 kg terheléssel a német
tesztelő ezt máris túllépte, 2.85-nél de pláne.
Tehát csak 1.7 kg-ot szabad rátenni, mert
ilyen primitív tesztnél néhány másodperc alatt
leéghet a motor a túlterhelés miatt.
És az ilyen teszthez nem kell első körben
szervoszabályzó, csak egy normális áramgenerátoros
tápegység.

bmejdz9nu

Igazad van... kb. ekkora lehet a teher... De gyorsítási képesség az jó lenne! Az volt nálam a nagyon nagyon rossz volt... berezonált ha túl gyorsra vettem, túlfutott... főleg alul természetesen...
De a német sem rpm-et sem gyorsítási értéket nem adott meg, de kértem tőle...

Egyébként újabb beírás a német fórumon a "topikomban" ... [#smile] "Ich glaube ich werde auch welche kaufen und bei Ebay wieder verkaufen..."

000000000

Ennek viszont az is lehet az oka, amit
Psychobilly írt Neked. A Geckónak semelyik
típusánál nem lézezik tényleg 1-szeres encoder
üzemmódja? Nem akarom elhinni valahogy...

bmejdz9nu

Nem szerelem át az encodert, nem cserélem ki a vezérlőt (van itthon igazi G320 is az tisztán 4x-es, cpr x 4!)... Érzem, hogy ehhez a motorhoz nem jó Gecko. Írtam már többször. Sajnos finnyás jószág :) A Gecko.... csak akkor ha... muszáj... de ez másik téma. Maradjunk most ennél.
A 96cpr-es encodert már használtam, máskor is és ok. A tengelyt lazábban tartja, de nagyobb a hibajel tárolója ezáltal...

Istvánnak vagy/és Svejknek kellene megmutatni...  
Neked nincs ilyen motorod... [#beka3] így kimaradsz a "nemzetközi" buliból...[#vigyor]... látod egyet kellett volna! Euromotor! még nem késő :)

bmejdz9nu

Mérem a kimeneti "leadott" teljesítmény... addíg hajtom míg el nem éri a 80 fokot... folyamatos üzem, hoszabb szakaszok... Jó ez így?
Tehát egy ugyanilyen V/krmp motor a generátor kupplunggal összekötve... műterhelés...
most 3V és 1,5A... és már 70 fok... na ez fura? vagy ok? 4,5W...?

bmejdz9nu

leadott teljesítmény 80 fok melegedésig: 4V - 1.6A = 6,4W... Videó jön....
Persze a veszteségek... de akkor sem értem... ?
1200rpm tartósan (lépesekben emelve)... pesze ha le lenne áttételezve... más adatok jönnének ki... gondolom...
A generátor egy gyakorlatilag majdnem ugyanolyan DC szervómotor...

http://www.servosystems.com/servo_motor_amp_specials3.htm" TARGET=_fnew>Generator: CLIFTON PRECISION SERVO MOTOR MODEL JDH-2250-HF-2C-E

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/ElectroCraft_E240_Motor/Output_power_test.wmv" TARGET=_fnew>ELECTROCRAFT KIMENETI TELJESÍTMÉNY - VIDEÓ

lépésenként emelve a fordulatszámot egészen 1200rpm-ig.. akkor érte el a 80 fokos hőmérsékletet... 4Vx1,6A=6,4W?
Természetesen vannak veszteségek... de?