Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

bmejdz9nu

Csinálok délután egségugás teszet, a kereszt mechanikával, de terhelés nélkül... szerinted Hány Hz lenne elfogadható érték?
De én csak úgy tudom megcsinálni, hogy valóban elmegy addíg a pontig ameddíg parancsolja a szoftver...
Tehát nem a frekit tudom állítani, hanem az, hogy csinálja... és csinálja ahogy tudja...
1mm-es szakaszok jók ehhez? nem jobb pl. magasabb pl 5mm járat?

000000000

Az 1 mm bőven elég lenne, de félek, nem tudsz
korrekt egységugrás teszt jelet adni megfelelő
program híján a szervódnak. Így meg sok értelme
nincs, illetve csak becsapod saját Magadat is.
Majd egyszer Árpival elmegyek Hozzád, és
tesztelgetünk.:)

000000000

Inkább a köz érdekében csinálj egy tesztet
az E.C. motorral Te is, arra sokan kiváncsiak,
akik vettek, biztosan.

bmejdz9nu

kicsit rosszul írtam - de gondolom nem annyira - mm-t kérdeztem motor fordulat helyett...
Valóban kevesebbet tudok előállítani Hz-ben... mert zero váltási időt ha beállítok ms-okat vár a vezérlő a forgásirány váltáskor...
Hardveresen tudná... de a soros porton ezt át kell vinni... ez a baj...  
Mekkora motor fordulat ill. elmodulással szoktad?

Szedlay Pál

Tibor!

Visszautalnék egy megállapításra.
Ahol megadtál egy körülbelüli értéket a jó szervo motorokra vonatkozóan, illetve arra melyek nevezhetők szervónak.  
A Péter SD motorjai kiváló DC motorok ezt senki nem vitatja. Éppen ezért számoltam egy kicsit.
Az általad specifikált érték J/P 2-3 a "2824"-es hozzászólásban. Kikerestem a Péter által belinkelt táblázatot, mert abban nem voltak láthatók a mértékegységek. ITT:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/Sanyo_T_DC.pdf
Ha átszámolom a mértékegységeket akkor a 400W-os motor J értéke 5000g/cm2 és ezen a képlet alapján elosztom 400-zal akkor az érték 12,5.
Ez viszon lényegesen magasabb mint 2-3. Ettől függetlenül ez a motor a Te véleményed alapján is kíváló.
Várom válaszod.

000000000

Szia!
Látom nagyon figyelsz engem.:)
Egy nagyságrenddel sajnos elszámoltad Magad.
Megenné a fene, ha annak a motornak annyi lenne
a J-je, 500gcm2 a valós az én számításaim
alapján, no meg saccra is ennyi kb. a
tapasztalatom alapján egy ilyen minőségű,
teljesítményű motornál. Volt szerencsém már
tesztelni a szervómmal ennek a kisöccsét,
kiváló DC szervo motorcsalád.

000000000

Ha már mindenáron a nem ideális alapjeleidet
felhasználva is tesztelgetsz, javaslok
0.5 és 1 mm-es elmozdulásokat oda-vissza
amilyen gyorsan csak tudsz.
pl. ha s=1 mm és v=2 mm/s az 1 Hz,
    ha s=1 mm és v=20 mm/s az 10 Hz,
    és így tovább, de ez csak valódi
    egységugrás jelre igaz.

Szedlay Pál

Tibor!

Bocsi, de valami nem stimmel a számítással és nem vitatkozni akarok csak tisztán látni.
0.5*10-3.-on kg*m2 = 0,0005kg*m2
kg*m2=10000000g*cm2
0,0005*10000000=5000
Tehát a szám 5000g*cm2
Hol számoltam el?
Vagy Te?

Figyelek nagyon!!!!!!
[#wow1]

000000000

Pál!
1. #2791-ben Te egy hasonló paraméterű AC
   szervora 173 gcm2-t adtál meg.
2. Egy SGM 200V/400W AC szervora ez 191 gcm2.
3. A most sláger, és nagy inerciájú Electrocraft
   motorból közel 24 db-ot kellene egymás után
   kötni, hogy  5000gcm2-et kapjunk.
4. Egy 1.25 kg-os tömeget kellene 2 cm-es sugáron
   lóbálni ekkora inerciához.
Kérdéseim, következtetéseim:
- jó jó ez az AC technika, de 25-ször jobb lenne
  a J-je mint egy hasonló profi DC szervonál?
- gyakorlati műszaki érzéked nem tiltakozik
  a 3, 4 szörnyűséges analógia kapcsán?  
- sajnos az történhetett, hogy hanyag
  eleganciával a táblázat kitöltő összekeverte
  a 1kg-ot a 1kp-al, és Newton óta tudjuk,
  van egy 9.81 ~10-es tényező köztük. Nagyon sok
  motorkatalógusban ezt elírják.
Én a villamos paraméterekből, időállandóból
számoltam, meg se néztem a táblázatot, és az
kb. 500gcm2-re jött ki.
Szumma-szummárum Te mechanikusan, gépiesen
számoltál a megadott adat alapján helyesen,
ennyiben módosítok, de egy kapott adatot mindig
érdemes visszaellenőrizni, elképzelni,
lehetséges-e a gyakorlatban. Itt tévedtél picit,
de ez nem gond, mert nem ez a szakmád.:)
Hál' Istennek nem kell a motorokhoz értened.:)

000000000

svejk! Köszi a motort, megjött, átvettem!!!

bmejdz9nu

Ennyit tudtam... abban bíztam, hogyha G-kódban hajtom akkor jobb lesz ... nem rosszabb lett... :)
Ezt is csak a WinPC-NC Professional motortesztelő moduljával tudtam...  
Beállítás: ramp time: Zero (tehát csak a G340 belső tarolója volt a játékban = 128/4=32bit) és 80mm/s-nál oldott le...  
Sajnos a soros porti kummunikáció is pár ms... tehát az irányváltást nem tudja ilyen sebességgel?
De ez egy komplett mechanika... nem egy kis motorral... stb...  
Szerintem egy kisebb motor, kisebb terheléssel sokkal gyorsabb... ?

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/Egysegugras_1mm_test.wmv" TARGET=_fnew>1mm-es mozgás VIDEO - nevezzük egységugrásnak? :) :) :)
Jó lenne egy komplett hasonló nagyságú szerkezettől és egy másik vezérlővel egy ilyet látni... egyébként ezel az ugáltatással jól be lehet állítani a vezérlőt, szkóp nélkül is... egyre növelve a sebességet... :) Utánna már csak egy nagyon kis finom hangolás kell...

bmejdz9nu

Kiváncsi vagyok te milyennek látod... és most tesztelgetem 80V-ról ... de 3500rpm fölött "minden baja" lesz...azaz erejét veszti... de próbálom még...
A V/krpm arányból simán kellene 4500 rpm-el is... nem étem...

svejk

Itt vagyok nem léptem ám meg:)
Az első mondatodban most már egyetértünk.
Az utólsóban kicsit ellentmondasz az elsőnek, mivel azonos teljesítményű lehet két más feszültségű motor is.
De ezt most már hagyjuk, úgy gondolom kezdem kapizsgálni.

A találkozón levő szerkezetről annyit, hogy olyan motorral készült ami volt.
Valóban 4-es trapéz, direktben ,1200 ford/min-re korlátozva a fordulat. (csak 30 V a tápfesz, 24 V/2700 1/min a motor névlegese)  
Más gépeken már 48 V-ról hajtottuk jobb paramétereket elérve.
A motor névleges árama 3.5 A, nem hiszem hogy a 2-3-szoros pillanatnyi túláramimpuzusok kárt tennének benne, mint ezt láthattátok is.
Már a 2. találkozóra el akartam vinni csak egyéb ok miatt nem tudtam menni.
tehát 1,5 éve működik, a motor nem melegszik, nem kellett cserélni.
100-120 ms alatt felpörög 1200-ra hiba nélkül, nekem ez megfelelt.
Azért is vittem el a találkozóra ,hogy megnézhesse más is hogy lehet vacak mocival is működő szerkezetet hajtani.

bmejdz9nu

ElectroCraft E240 "üresmotor" tesztek:

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/ElectroCraft_Motor/ElectroCraft_E240_001mm.wmv" TARGET=_fnew>1mm mozgás --- utánna vízesborogatás volt neki :)
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/ElectroCraft_Motor/ElectroCraft_E240_005mm.wmv" TARGET=_fnew>5mm mozgás
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/ElectroCraft_Motor/ElectroCraft_E240_010mm.wmv" TARGET=_fnew>10mm mozgás
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/ElectroCraft_Motor/ElectroCraft_E240_100mm.wmv" TARGET=_fnew>100mm mozgás

A mozgási "értékek" képzeletbeli 5mm-orsóra értendők. Tápfesz: 80V, max. fordulat 4800rpm (400mm/s), Gyorsítás: különboző: zero-tól - 100ms,  
Áramkorlát: 10A. Encoder: 96cprx4=384osztás/ford. (cserélve lett)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/ElectroCraft_E240_Motor/P1180006.JPG" border=0>