Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

kozo

Köszi szépen és remélem van akinek majd segít a paraméterezésben .
Teszteltem viszonylag sokat .Hibái még vannak de már elég jól használható .  Nagyjából ismerem a mi miért mi után jó használni funkciókat , nekem bevált , elég jónak érzem . De programozó nem vagyok , biztosan rövidebb futásidővel szebb megoldásokkal jobbat lehet csinálni . Egyenlőre ennyit tudok felmutatni . Ingyenesen mindenki saját felelősségre használja . Forráskódot megtartom , az észlelt hibákat igyekszem javítani .
A köszönjük jól eset !

kozo

Én egy 75w os 500 as encoderrel szerelt motorral tesztelgetem . Lassan összerakok egy tesztpadot is amivel a motort mechanikára szerelve is tesztelhetem .  
Üresen motor tengelyt forgatva 3400rpm en kis gyorsulás mellett is forgott a motor .
De ha mechankia alatt csak a 2000rpm lesz stabilan meg  , nagyon fogok örülni .  
Korábbi video :  
http://www.youtube.com/watch?v=ICQmb6QOWYc" TARGET=_fnew>itt
1mm=1fordulat.

s7manbs8

Én elvileg programozó lennék, de néha szégyellem magam ... :) A toros káposzta evés ma pl. jobban ment ... mint a programírás. :) Ha valami kis nyúlfarknyi rész bele kell írni azt tudnék hozzá, ha van ötlet meg időm.

s7manbs8

Azt az encoder olvasást egy másik procival kéne csinálni, ami gyorsabb pár lábú is elég, utána meg a tinybe SCK, DATA vonalakon beolvasni időnként, azt nem kell úgyse gyorsan, csak a szervó ciklus idejekor vagy attól valamivel gyorsabban és akkor lehetne ugyanez é nagy felbontású encoder nem lenne gond, sőt ugyanezen
az A, B vonalon lehetne is ezt a kommunikációt csinálni, közé meg adapterként menne ez a pőlusz cucc ami a nagyfelbontású encoder olvasó procival dumálna.

wcsxp0uxa

Szerintem ide inkább jó lenne az,
ahogy Waszlavik mondaná ,ha programozó lenne.
Itt a gyalum ,tedd alá a kódot ,majd én lehántom a felesleget...............

s7manbs8

Kozo, neked nem szokott valami szervód eladó lenni, motor ? ilyen 50-100W féleség ?

svejk

Jut eszembe, ma jártam az MSC honlapján és 310 Ft a 2313. úgy látszik visszaesett az ára, mert már volt 400 fölött is.

000000000

Kár volt megvennem kb 2 éve, cirka egy Mátyásért ..

s7manbs8

Lehet fel lehetne húzni 32 MHz-re az órajelet mit szólna ... meg hűtve pl. Gyorsabb lenne a kicsike.

kozo

MSC honlapja ? Az hol is van ?

kozo

Eladóm motorom most nincs sajna ...

svejk

http://mscbp.hu/Products.aspx?CategoryID=10" TARGET=_fnew>MSC Budapest

Azt mondjuk elfelejtettem, hogy meg kell venni egy csővel, de ez gondolom nem gond, elég hosszú IC-k :)

svejk

Az SU meg 210 körül van több helyen. :)))
Egyébként érdemesebb az SMD tokozás, mert sokkal zavarvédettebb lehet a proci és környéke a kisebb felület, rövidebb vezetékek, teleföld hatására.

Én már anno is meg akartam ilyenre csinálni, de elmaradt, mert a DC motorok fogytak, illetve jöttek az olcsó AC szervok.

svejk

Ennek az smc-nek még azzal lehetne növelni a biztonságos üzemét nagyfokúan, ha valaki beleírna, vagy külsőleg megoldana egy encoder figyelő részt, hogy vezetékszakadás esetén ne menjen világgá.

svejk

A francba, a TME-nél is a 25 db csak 266 Ft. :)

Biztos jól bevált mikrocontroller lehet ha ilyen olcsón tudják adni. Olcsó pedig csak akkor lehet ha bazi sokat gyártanak belőle.