Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

szf

Csak evvel az a gondom ,hogy dc motorjaim vannak.Ezeket már nem kellene megvennem.Az encoder meg nem tétel.

s7manbs8

Valami jó áron levő, jóféle encodert tudsz ajánlani, te milyeneket szoktál alkalmazni  
?

000000000

Mostanában halódik már a hagyományos encoder, mert dühöng az AC szervo csicsa kompakt egyedi encoder világa. Nézelődj itt a Fórumon, itt a legolcsóbb, szoktak kis bontott motorokkal együtt árulni. Ha meg új kell, 10-15 e.Ft-tól CNC boltokba is kapsz.

000000000

Nem, a DC szervo motor többet tud a normál motortól (pl. kisebb a tehetetlenségi nyomatéka, rövid ideig túlterhelhető akár 10-20 szoros névleges árammal, sok a kommutátorszáma, stb). De voltak, vannak, akik ablaktörlőszerű motorokkal is már csináltak szervohajtást, a magyar nyelvben van egy szép, általános kifejezés: működik.:) Az már más kérdés, milyen műszaki paraméterek mellett, de végül is ez egy Hobby Fórum.
Ha pedig egyébként CNC marógépet, esztergát akarsz építeni, akkor csak azért mert van pár ilyen nem is igazán DC szervo motorod, én még erősen átgondolnám, ezekre épülve érdemes-e építkezned.

s7manbs8

Kösz. Te is szoktál AC szervó vezérlőt csinálni nem ?

Na, közben meg ezt az egy valamilyen szervó motoromat most megnéztem, hogy 24V-os egyébként, csak kézzel megfogva a tengelyét, 12-V ot kap akkor se birom megfogni szinte úgyhogy, ami most rajta van a gépen léptetőmotor, ami 0.5Nm-es kb. , annak helyébe téve ez biztos elég erős, csak ez sebességet is bírni fog, mert a nyomatéka megvan neki gyorsan forogva is. Most mindjárt a tartóját kézzel kifurkálom valahogy, amit mutattam itt rajzot tegnap vagy mikor. Keri szerint kézzel is ki lehet fúrni , végül is igaza van.

Meg a motor tengelye -ös és 6.35-ös bordás kerekem van, így a rézdrót rátekerésével megoldottam, hogy legalábbis próba erejéig tudjam hajtani.

De ezzel a módszerrel lehet rajt is maradhatna nem tudom a réz mennyire lötyögősödik ki, ha nem tud megmozdulni csak nem tán hamar.

Talán még egy 50W-os szervó is elhajtaná lehet. Amiket itt néztünk pár napja lehet egy olyan is elvinné a lengyel oldalon, vagy egy ablaktörlő motor is.

s7manbs8

0.7mm-es rézdrótot tettem rá, kicsit meg is kellett csiszolóvászonnal simogatni egy 5-ös fúrószárra téve, hogy a végét meg tudjam fogni csípőfogóval, ahogy a vászont tekergettem rajta, úgy ment rá.

5+0.7+0.7=6.4 és 6.35-re kellett csinálni.

rekw74z

Érdeklődnék, hogy van-e valakinek Profi2 Quantum servo kártyához használható bekötési leírása, linkje, tapasztalata. Van belőle 2 darabom (V1.3) és szeretném életre kelteni őket. Előre is köszönöm!

svejk

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/P2Q_rajz.pdf" TARGET=_fnew>Itt megtalálod a kapcsolási rajzát, ez alapján be tudod kötni.

rekw74z

kozo

Kicsit fejlesztgettem az SMC terminal progit . Akit érdekel letöltheti az oldalamról .

http://sufnicnc.com/SMC/SMC2.3_terminal_program/SMC2.3%20terminal.JPG" border=0>

svejk

Ránézésre fasza! [#eljen]

Ez viszi az eredeti SMC3A-t is, vagy csak a ruszki hex-est?

s7manbs8

Jól néz ki, majd én is kipróbálom. [#taps]

Karácsony Sándor

Tényleg jól néz ki!Egy 400 -as encoder kb.2000 1/min fordulattal biztonsággal működne.
Kicsit vegyes hozzászólásokat olvastam róla.
A paraméterezés kritikus,vagy mi?
Tökéletesen működik  hosszabb ideje is?
Köszönjük ,hogy  megosztottad a fejlesztésedet!!!

svejk

A hivatalos álláspont szerint 400-as encoderrel 3900 ford/perc az elméleti maximium.

kozo

Köszi ...
A korábbi ver.:1.2 előttiekhez csak kiolvasásra jó .
Monitorozás ott még nem volt elérhető .