Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

ggdr57dg

Én valós, alaplapi soroson programoztam. Olyannal meg találkoztam már, hogy valami nem barátkozott meg az USB - soros átalakítóval.
Kontaktos forrasztás esetleg R7, R8, R9 környékén? Most lenne jó szkóppal, vagy valamilyen analizátorral figyelni a HC14 11-es és 10-es lábát, miközben kommunikációt kezdeményez a terminál, itt van-e mozgás?

svejk

Én nem isértem miért került az alappanelra az a 74HC14.  
Alaphelyzetben sem elégíti ki az RS232 "szabványt", nem hogy ha még ki tudja milyen USB soros átalakító is van.

Anno én csak kivezettem a mikrovezérlő két lábát egy védőellenálláson kesresztül, és csináltam hozzá max232-vel egy illesztőt. Ez az illesztő belefér a Dsub 9 házába, vagy az igénytelen zsugorcsöves-szaloncukros megoldás.
Egyszerre úgy is csak egy vezérlőt állít az ember, felesleges minden vezérlőre illesztőt tenni.
Ha meg valaki elhagyja a kábelt az megérdemli. :)

Révész Richárd

Vagy 3 éve megépítettem én is az SMC-t.
Szenvedtem vele egy ideid aztán ment a süllyesztőbe.
Most már látom miért nem tudtam paraméterezni.
Lehet előveszem majd és talán életre is kel.
Igaz nem ezt a nyákot csináltam hanem az 1.0-t
http://cnctar.hobbycnc.hu/Ricsi/SMC/panel1.JPG" border=0>

Révész Richárd

Elég randa lett ez a nyák, nem fikázni[#nevetes1]

kozo

Kicsit dolgoztam az SMCn , az 1.2 es verziót feltettem az oldalamra .
Reményeim szerint ezzel a verzióval kevesebb probléma lesz ...

SMC 1.2 verzióm komplett csomag letöltése :  
http://sufnicnc.com/SMC/SMC1.2/SMC1.2%20pack.rar" TARGET=_fnew>akár innen

Módosítottam :

Nyákon :
- Stabilabb lett a hajtás , nem gyengébb "egyik" irányba .

Hex filén :  
- servo pozíció hiba kivezetés + terminal programra hangolva kicsit .

Terminal progin :  
- Az oldalamon most megtalálható hex filével stabilan beszélget .
- Servo pozíció hiba numerikus és ABS értéken "vizuális" megjelenítés .

× Célszerű a csomagot egyben megépíteni , hex filét és terminal progit együtt használni .
× A korábbi SMC nyákokon a csati kiosztás nem azonos a 1.2 verzióval.
× Tápnak én nem javaslom kapcsolóüzemű táp használatát , nem egészséges ...

Tapasztalatokat és építő kritikákat szívesen fogadom !

http://sufnicnc.com/SMC/SMC1.2/SMC1.2.JPG" border=0>

s7manbs8

Mitől volt gyengébb egyik irányba ?

svejk

"- Servo pozíció hiba numerikus és ABS értéken "vizuális" megjelenítés . "

Ez még nem volt talán senkinél megoldva, írj róla még!

svejk

megfejeled még a nyákot egy hardveres áramlimittel, akkor egész jó lesz.

Jut eszembe tudott már valaki feljebb menni a sebességgel?
Még ha más mikrovezérlővel is.

kozo

Korábbi erziókban volt ilyen "panasz" , ha nagyon odafigyelt az ember akkor tényleg el tudott mászni  egyik irányba a motor . Encoder körbe tett 2db kondi észrevehetően nullázta a hibát .

ks46twg3x

Szia!

Nagyszeru munka!
A korabbi kapcsolas mukodik az uj hex-el?

kozo

Pozíció hiba numerikus értékét vizuálisabbát akartam tenni. Pozíció hiba értéket felvevő scrollbarral próbáltam látványt okozni , nem extra dolog de jópofa . Skópot még nem tudtam csinálni hozzá.

svejk

"Pozíció hiba értéket felvevő scrollbarral próbáltam látványt okozni , nem extra dolog de jópofa "

Nem tudom elképzelni:(
Nem lehetne valami látványelememmel prezentálni?

kozo

Igen , működik . De ha teheted próbáld majd ki ezt a kártyát is.

000000000

Azoknak akik nem tudnak hozzáférni valódi RS232 porthoz, azoknak azt szeretném tanácsolni, hogy ne USB-RS232 átalakítót próbáljanak beszerezni, hanem USB-UART átalakítót.
Ez a szabvány illeszkedik az SMC vezérlő áramköréhez.
Az átalakító közvetlenül csatlakoztatható a vezérlő soros csatlakozójára.
Már használtam hasonló átalakítókat Atmega8-hoz (nem servó vezérlőhöz), és nem volt baj egy program esetén se.
http://szamitastechnika.vatera.hu/szamitogep_laptop_tablet_kellek/kabel_csatlakozo_adapter/adapter/usb_2_0_uart_ttl_6pin_modul_atalakito_cp2102_1848240359.html" TARGET=_fnew>USB_UART
Hasonló átalakítóm van, én is a veterán vettem, csak nem ettől az eladótó, volt raktáron és nem volt ilyen drága. :)

kozo

Servo pozíció hiba boxban olvasható értéket veszi fel a keresztben átfutó kék kicsi csík .
De ha ez nem gyere be valakinek akkor kikapcsolható a dolog.
http://sufnicnc.com/SMC/SMC1.2/SMC2.1_terminal_program/SMC2.1.JPG" border=0>