Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

PSoft

Ááááá,dehogy,miért tenném!:)

Ebben ugyanis mindkettő van,szalag is,tárcsa is.
Szalag van a fejmozgatáson,és egy nagy átmérőjű,kb.2-2.5"-os tárcsa van a papír továbbításban.
A szalagos,fejoptika milyensége volna érdekes.

sanka74

Sziasztok! Adott egy forgatós cnc gép. Tervezi a tulajdonos hogy szerel rá még egy forgatót, és így egyszerre két oszlopot készítene. A Z tengelyre két maró motor lenne szerelve, megfelelő mechanikai rögzítés mellett. A második forgatóhoz is lenne motorvezérlő, táp, és a step/dir jel pedig ugyan arról az LPT pinról menne mindkettő forgató vezérlőjébe, azaz a jelenlegi forgató vezérlő jeleit kapná meg a második is, így tuti egyszerre mozognának. A Kínai erre azt mondta, hogy ez nem megvalósítható, ugyanis onnan rendelnék a forgatót. (a cnc eredetileg onnan való) A kérdésem hogy helyes-e az elgondolásom? Jelenleg az y tengely motorjai is így kapják meg a vezérlő jelet, csak a forgásirányuk más, de az a vezérlőben van beállítva.

svejk

Miért nem hajtod meg az egyik forgatóról a másikat egyszerű fogazott szíjjal?
Biztos elbírná, a faoszlopnál meg nem számítani pár szÖgperces hiba.

svejk

Nem a forgatómotor tengelyét hanem a forgató egység kihajtótengelyét, nagy átmérőjű szíjtárcsákkal, tehát gyakorlatilag az egyik oszlop hajtja a másikat.

sanka74

Hm..ez eszembe se jutott. Akkor csak egy másik marómotor kell, meg egy lap a Z-hez rögzítéshez, plussz a forgató. Meg ebben az esetben lehet nem ártana a forgató léptetőmotorját lecserélni AC szervos rendszerre.

sanka74

Fogatott szíjnál nem hiszem hogy akkora hiba lenne ami látszódna.

s73tgf9vg

sziasztok!
99%-ban kélsz van az SMC vezérlőm, de egy alkatrész nem stimmel. A kapcs rajzon C20-nak 100uF kondit írnak, de az eredetin valószínűleg 100nF lehet. Most akkor melyik a helyes?
http://sware.hu/Cnc/Vegyes/SMC_difference.jpg" border=0>

2jx6cp7v3

Szia
Az Én verziómon 100nF (104) kondenzátor van beültetve a C20-nak.
Üdv Piq

s73tgf9vg

Köszönöm, akkor kicserélem arra.

2jx6cp7v3

Szia  
Rajzot nem néztem, csak az én vezérlőmre pillantottam rá, és abban olyan van.  
De megy mint a veszedelem. Akkor meg biztos jó [#guluszem1]

s73tgf9vg

A http://sufnicnc.com/SMC/SMC%20doksi/SMC%20schema/SMC.JPG" TARGET=_fnew>nyákterven jól látszik a C20-as kondi a http://sufnicnc.com/SMC/SMC%20doksi/SMC%20schema/SMC.png" TARGET=_fnew>kapcsolási rajz szerint az 100uF elkó. Gondolom elírás lehet.

ggdr57dg

Szerintem a C20 100 mikrója elírás, oda 100nF "illik"

ggdr57dg

Ja és kerámia legyen az a 100nF, hogy a rövid idejű táp csökkenést (kapuk billenésekor) kompenzálni tudja. Egy elko nem tudja olyan gyorsan leadni a töltést.

Másik javaslatom: a két darab 10uF elkót is cseréld ki inkább 100-220nF kerámiára, amik a 2184 földfüggetlen tápjában vannak (látom a képen) A fetnek elegendő az a töltés is, amit a 220-330nF tárol, és a kerámia gyorsan le is tudja adni.

s73tgf9vg

Köszönöm a segítséget, A kerámia kondi cserét is olvastam már, gondolom minél nagyobb dukál oda.

ggdr57dg

Ahogy írtam, a 10uF helyére 100-220nF elegendő. Nem kell nagyobb, egy 100nF már úgyis ott van.