Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Eredeti meghajtó lesz beszerezve valahonnan, meg új fetek.
Tápok ráadva, motortáppal sorosan limit izzó.
Vezérlőn zöld (kész) és sárga (nyomaték határ) led világít, 1mp elteltével már zöld (kész), és piros(servo hiba).
Valami error áll a képbe. Gondolom rosszrá ment a meghajtó, feteket már ki sem mértem.

Az utolsó pár napban most semmi nem akar rendesen működni a kezeim alatt, még a keretes vasfűrész sem. Nem erőltetem, majd jövőre újra foglalkozom vele. Tavaj összeraktam a paneleket, idén végre felprogramoztam az avr-eket, jövőre marad az élesztés :)

gnyfjfvpp

Üdv!
Akkor is ezt csinálja, ha nincs felparaméterezve.(Ha  jól emlékszem) Először én is valami hibára gondoltam, de aztán a Kozo féle paraméterező programmal töltöttem fel és egyből működött, már csak be kellett állítgatni.

000000000

Próbáltam paraméterezgetni, de Kozo programjával nem sikerült, hirtelenjében az eredetit meg nem találtam.
De más gond is lesz, a limitáló izzót rövidre zárva leesik a motortáp (kapcs üzemű, 24v 3A)
Lehet elküldtem a túlvilágra a fetmeghajtót, vagy a fetek rosszok. Majd kimérem, ha lesz rá időm. Meg vennem kell bele való meghajtókat.

2jx6cp7v3

Szia
Egyetértek nemezol5-el.
Szerintem a paraméterek között nézz szét. Nagyon érzékeny, és nagyon bele lehet kavarodni.
Nálam (is) friss a tapasztalat,és kb 2  délutánom ráment mire rájöttem (sok számolgatással ) a kb értékekre.(a motoromról csak kb adatok állnak rendelkezésemre)
A mintapélda beállítások abszolút nem mennek nálam, teljesen eltérő, annak ellenére hogy a motor paraméterei kb hasonlóak.
Amit leírtál hibajelenséget, ez okozza is okozhatja).  
SMC terminált használtam.(közben figyeltem soros monitorral) de van pár dolog amire  oda kellett figyelni, és erre csak pár óra vacakolás után jöttem rá pl.:Soros porti beállítások,vagy hogy visszaolvasáskor nem tudja megjeleníteni a betáplált paramétereket, helyette véletlenszerű karakterek jelennek meg,(ezért minden változtatást le kellett mentenem a txt-be, hogy tudjam hol is járok)  Feltöltéskor pedig a "P0-P7 MENT" nem működik. Egyesével kellett feltölteni minden P értéket(nálam csak így működött), de előttem mindig megnéztem a "Px teszt- el" külön hogy változik a vezérlő viselkedése, (természetesen volt hogy az a funkció sem ment elsőre)
Lehet csak Én voltam balfék,de nálam  hosszadalmas volt.

Üdv PIq

gnyfjfvpp

Üdv
Nálam a hibás karaktereket kiolvasáskor először a nem megfelelő port beállítás adta, majd kiderült, hogy a csatlakozómnál sem volt megfelelő az érintkezés (már elég régi), majd egyszer gondolt egyet és nem bírtam tovább paraméterezgetni, ezután megcsináltunk egy Max232-es illesztőt, azóta gond nélkül lehet menteni, kiolvasni.

000000000

Üdv! Fejlemények vannak. Táp ráadásnál 2mpig nyomaték probléma, majd szervo hiba. De ha nyomatékhiba alatt megforgatom a motort, elindul rángatva, amíg le nem tilt 2mp múlva. Ergo paraméterezés sem megy, se soros porton, se usb-s virtuális soros portal. Kiolvasás abszolut nem megy. Adhatnátok valami tippet, hol milyen beállítások kellenek, mert már harmadik éjszakámat gubbasztom felette, de nem jutok egyről a kettőre.

horcsab

Nincs fordítva bekötve az enkóder (A,B csatorna)?

horcsab

Vagy a motor polaritását cseréld meg.

000000000

Enkóder jól van bekötve, többször átnéztem, motor polaritást is cserélgettem már, de semmi változás. Egy kisebb és egy nagyobb motorral is ugyan ezeket a tüneteket produkálja.

gnyfjfvpp

Én először felcseréltem az Rx és Tx szálakat azért nem ment a paraméterezés. Ha nem jól van rádugva az encoder, akkor megpörgeti majd leáll hibával. Ha jól emlékszem nekem az összes gond nélkül indult, csak az egyiknél volt probléma, amit a maratás okozott (zárlat), illetve kezdetben a gyári hex-et égettem bele, ha jól emlékszem nincs benne paraméter, Kozo honlapjáról töltöttem le másikat azzal már elkezdett valamit mocorogni. Rángatást egyszer tapasztaltam akkor nem volt megfelelő érintkezés a motornál és ez okozott servo hibát.

s7manbs8

Eleve ha nem is tudod paraméterezni nem csoda ha hülyül. Egy olyan hexxel kéne próbálnod, amiben le van tiltva az hiba miatti megállás, valamint a max kitöltési tényező le van véve, hogy túl sok áramot azért ne vegyen fel, majd akkor meglátnád, hogy a motor ha kézzel próbálod jobbra balra tekerni, milyen erőt fejt ki, pl. integráló tagot nullára véve.

ggdr57dg

Olvasd el, amit a #12073-ban írtam, meg amit azóta (nem sok) mert valami számítási hibát is vétettem...
Ha a motor polaritást cserélgeted, és semmi változás, az baj, mert kellene, hogy legyen.
Azért egy feszültség konstanst valahogy jó lenne mérni (hány volttal forog 1000-et) és egy tekercs ellenállás is csak segítene a beállításban. Legalább kb. jól legyen beállítva, mert így annyit ér a rá fordított energia, mint németben a nix.
Utána jöhet a helyes polaritás, bár ezt talán még színnel is jelölik (piros a +, pl.)
Azt írod, több motorral is próbáltad. Típus, és/vagy egy (jól olvasható) kép az adattábláról lendíthetne a helyzeten. Hátha úgy tudunk segíteni...

000000000

Köszönöm a segítséget, és a fáradozást!

Ez egyik motor ő lenne:
http://i.ebayimg.com/t/FANUC-A06B-0631-B005-DC-SERVO-MOTOR-MODEL-00-/00/s/OTUwWDEwMjQ=/$%28KGrHqF,!rME-ZOtcSlEBPo9H%28cg7w~~60_12.JPG" border=0>

Adattábla:
http://kepfeltoltes.hu/view/140102/DSC_0060_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/140102/DSC_0060_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
Ha nem látszana rendesen: 43V 5,7A 2000rpm.

Érdekes módon ennél a motornál nem tudok pontos ellenállást mérni, kb 120 ohm. Rajta Psoft-féle 500-as encoder.

Másik motor klaviós, típus alapján (DCSM-57-120-1.6 semmit nem találtam róla.
Rajta 1024-es encoder.

Paraméterezéshez mik a portbeállítások?  
com1
bit/másodperc 38400
adatbitek 8
paritás nincs
stopbitek 1
átvitelvezérlés nincs

Véleményem szerint ezek kellenek a paraméterező programnak.

jani300

Most hogy feltettél képet a motorokról,rájöttem hogy nekem is van két ugyanilyen . Nem igazán mertem megkérdezni itt ,hogy érdemes e ezekkel próbálkozni . Ezek után visszaolvasom a leírtakat . Sajnos dc szervóba a mostani tudásommal még nem érdemes belevágni .

s7manbs8

Ilyen szerű DC motorkája nincs valakinek, ami nem kellene neki ? Nem pont iylen , mint ezek, kisebbek is lehetnének ez már elég erős, ez az 1Nm-es. Legalábbis az én gépemre azt hiszem túlzás lenne.