Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

ggdr57dg

Te tudod, de én - ha lehet - törekszem az egyszerűségre. Biztosan nem építenék minden vezérlőre tápot.
Az más kérdés, hogy motor tápból állítod elő, de pl. 40VDC-ből ez is lehet nyűgös...
Olyan kicsi teljesítmény igény merül fel, én ezért használom a port leválasztót. Azon van 5V stab. Amivel megtáplálom a port leválasztót, az jó a fet meghajtáshoz is.
Ha ilyen lehetőséged nincs, akkor http://www.ebay.de/itm/LM2596-DC-DC-3-40V-adjustable-step-down-power-Supply-module-/161032120436?pt=UK_BOI_Electrical_Components_Supplies_ET&hash=item257e432874" TARGET=_fnew>veszel pl. két ilyen DC DC konvertert, 10€-ból pár nap alatt háznál van a kettő, és akár 40V motor tápról is járathatod. Lesz kettő, ide vastagon túlméretezett segéd tápot, amit akár másra is használhatsz.

ks46twg3x

A motor tápfeszt és a testet vezetném ki egy-egy tüskével. Így ezekre rádugható lenne egy apró nyák, melynek bemenete a motortápról, kimenete a kialakított 3 tűs csatira illeszkedik. Kisteljesítményű feszültségstabilizátorokról menne. Esetleg egy-két kondi, de az a vezérlőn már van elég!

ggdr57dg

Értem én, hogy gőzgép... :-)
Ahány ilyen apró nyák, annyi plusz hiba forrás. Na persze, valószínűleg nem ezen fog bukni a mutatvány.

svejk

A picsába, írtam vagy fél oldalt és elveszett mert valakivel ütköztem....

000000000

Szerinted?  [#nevetes1] [#nevetes1] [#nevetes1] [#wave]

kozo

Az is elég lehet ha a reset lábra nagyobb elkót teszel , 200=>uF felfelé . Stabilabb lesz az éledés.

kozo

Csak nem Atmega8 lesz az alap?

svejk

No szóval akkor mégegyszer rövidebben.
A disszipációra figyelj, mert elég sokat eszik a proci+ az encoder is lehet régi fajta.
Én anno úgy csináltam, hogy zener+ áteresztőtranyóval motortápból 18V a meghajtónak, majd 34063-al az 5V.
A kapcsiüzemű ugye jó hatásfokkal bír és nagyon nagy a zavarelnyomása a tápfeszen érkező zavarok ellen. Tisztán aanalóg stab. esetén bekerültek a procihoz nem kívánt jelek is.

svejk

Persze az áteresztő felkerült a FET híd hűtőbordájára.  

ANTAL GÁBOR

Ami elveszett Svejknek az ideírom . Az alapproblémát kell megérteni. A fetek akkor működnek helyesen ha kapcsolóként használjuk öket.  Ehhez a küszöb ( treshold )  feszültségnél nagyobb jel kell a gate-re Ha a gate  kis feszültséget kap akkor  relatíve kis draináram alakul ki . Egy példa : legyen  80 voltos tápfesz és a munkaellenállás mondjuk 5 ohm   Vezéreljük úgy a fetet hogy 5 amper alakuljon ki . ( mert kicsi  gate feszt alkalmazunk )  Ekkor a munkaellenálláson 25volt esik  A feten marad 55 volt és átfolyik a 5amper  ami 275 watt disszipációt eredményez .  Ettől a fet tönkremehet . Ha akkora gate feszt adunk amihez pl 100 amper ( virtuális áram )  tartozna akkor kialakul a 16 amperes áram ( 80V / 5 ohm munka ellenállás )  Ha a fet drain source ellenállása ilyenkor  mondjuk 0.05 ohm akkor   akkor a disszipáció 12.8 watt  
 A lényeg hogy a vezérlés mindig a küszöb feszültség fölött legyen .  A bekapcsoláskor van a probléma mert lehet olyan helyzet hogy még nem épül föl a ( korrekt ) gate vezérlőfesz de a táp már a rendelkezésre áll . Ilyenkor ( vezérlés esetén ) megy tönkre a fet . A gate meghajtó IC k gyártói egy under voltage lockout áramkört építenek az Ic be ami megakadályozza a fet kivezérlést ha nem áll a rendelkezésre a treshold feszültség fölötti vezérlőfesz .  Meg kell nézni a gyártó adatlapját és ha van ilyen védelem akkor minden OK    

svejk

Hát én ilyet nem írtam az a biztos. :([#nemtudom]

ANTAL GÁBOR

kár pedig erre tippeltem ... Remélem azért lesz akinek hasznos lesz ( miután mer az ötödik fetet cseréli )

ggdr57dg

"...elég sokat eszik a proci..."

http://www.atmel.com/images/doc8246.pdf" TARGET=_fnew>Valamit rosszul értek? Active supply current 16MHz / 5V mellett ~7mA (207. oldal)
A HC14 (ön)fogyasztása mikroamperes, persze ott vannak még a LEDek, meg valamennyi kell a 2184 meghajtásához is, de az is mikroamperes. Igaz, nem mértem, de maga a vezérlő áram felvétele 5V-ról nem hiszem, hogy eléri 25mA-t (worst case, karácsonyfa üzemmód :-)

Az enkóder fogyasztása persze más tészta, azzal pluszban számolni kell.

svejk

Lehet pongyolán fogalmaztam, nem biztos, hogy kimondottam a mikrovezérlő, de ugye estünkben összességében kell nézni az 5V-os részt.
Valóban a mikrovezérlő táplábát külön nem mértem.

svejk

Hirtelen belegondolva, csupán a felhúzó ellenállások elvisznek 20-30 mA-t.