Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

hje3wyntn

Sziasztok!
Az encoder felbontása mennyire befolyásolja a motor egyenletes járását analog szabájzónál? 200-as encoder nem túl kis felbontás? Nagyon lassú fordulatra gondolok.

Bencze András

Tirisztoros szabályzótól ne várj csoda dolgot, főleg ha csak 1 fázisról megy. A 3 fázisú csak-csak elmegy szervós alkalmazásban is. Nálad nem a 200-as enkóder az oka az egyenletlen járásnak. Ha hangolható a PID próbálj állítani rajta, de az eredeti állapotot jegyezd meg. (Az áramkorláthoz ne nyúlj!)

hje3wyntn

Köszi, megpróbálom! Legalább megerősödik bennem a döntés, hogy cserélni kell. Számomra nagyon bosszantó a jelenség, több servo hajtást már látva.
Üdv

sanka74

Sziasztok! Kb. egy évvel ezelőtt már felvetődött a kérdés UHU servo vezérlő ügyben. Most egy kicsit utánanéztem a dolognak. Az eredeti nyákot Tuba István (Egyújabbgépépítő)fórumtársunk alaposan javította, áttervezte. Vele egyeztetve indítok egy érdeklődés kutatást, hogy kiket érdekelhet a nyák (SMD szerelt), és akár csináld magad verzióban, vagy akár megfelelő vállalkozó emberke szerelésében a beültetés. Az  chipet meg a kvarcot Németországból lehet rendelni, az 10 + 3 Eur körül van, első körben ezt mindenki magának rendezné.
Ha van elég érdeklődés, akkor István segítségével el lehetne indítani a nyákgyártást. A szokásos másol beilleszt eljárással akit érdekel írja a nevét és a mennyiséget ide:
sanka74: 3db nyák

sanka74

http://cnctar.hobbycnc.hu/egyujabbgepepito/KEPEK/UHU_F.jpg" border=0>

Ezt István készítette, így néz ki az ÁLTALA áttervezett vezérlő.

Miki2

Sziasztok! Kb. egy évvel ezelőtt már felvetődött a kérdés UHU servo vezérlő ügyben. Most egy kicsit utánanéztem a dolognak. Az eredeti nyákot Tuba István (Egyújabbgépépítő)fórumtársunk alaposan javította, áttervezte. Vele egyeztetve indítok egy érdeklődés kutatást, hogy kiket érdekelhet a nyák (SMD szerelt), és akár csináld magad verzióban, vagy akár megfelelő vállalkozó emberke szerelésében a beültetés. Az chipet meg a kvarcot Németországból lehet rendelni, az 10 + 3 Eur körül van, első körben ezt mindenki magának rendezné.  
Ha van elég érdeklődés, akkor István segítségével el lehetne indítani a nyákgyártást. A szokásos másol beilleszt eljárással akit érdekel írja a nevét és a mennyiséget ide:  
sanka74: 3 db nyák  
Miki2    5 db nyák  

rekw74z

Sziasztok !
Vateráztam két ilyen DC szervomotort. Egy régi CNC-ből lett kiszedve. Szeretném felhasználni a készülőbe levő gépemhez csak nem tudok megállapítani róla semmit. A neten sem láttam róla semmit.

http://www.imgserv.com/images/2013/06/04/bVOyfK.jpg" border=0>

http://www.imgserv.com/images/2013/06/04/Jk8pGsS.jpg" border=0>

Vajon  el lehetne indítani stepdir-es vezérléssel?  
Kaptam hozzá egy rakat áramköri kártyát is, a komplett vezérlést, de nekem lövésem sincs hozzá. Nem tudom melyik vonalon induljak - új vezérlő, vagy a régi élesztése. Ötletet, vagy tanácsot várnék Tőletek. Előre is köszönöm!

svejk

A korából és a tachogenerátorból ítélve biztosan analóg rendszerű a vezérlője.
az encoder ránézésra 150-es körüli, azt sem ártana legalább 500-asra cserélni.

Elektromos adatait meg nagyjából kimérni, a motort kitisztítani, és máris mehet hozzá valamelyik hobby vagy gyári DC szervohajtás.

rekw74z

Köszönöm a gyors választ! Úgy gondolod, hogy az egész encodert dobjam le róla, vagy csak a tárcsát kellene cserélnem?  
Elnézést a hülye kérdésért, de milyen adatokat kellene megmérnem, hogy a főbb motorparamétereket meg tudjam állapítani? Tudnál esetleg ebben segíteni?

svejk

A tárcsa és az olvasóoptika egy egységet képez, nem lehet cserélgetni a felbontásokat.

- Üresjárati fordulatszám és áramerősség mérése.
- Feszültség/ fordulatszám konstans felvétele
- Nyomaték/áramerősség konstans felvétele.
- Üzemi áram meghatározása
(ez utóbbit szétszedéskor a huzalvastagságból, hosszú tesztelések után melegedésből, terhelés hatására lecsökkenő fordulatszámból lehet saccolni)

De őszintén szólva jobban jártál volna ha még drágábban is, de tuti motort veszel.

rekw74z

Köszi az infókat. Egy kicsit még játszom vele, ha nem jutok semmire majd kukázom.

ggdr57dg

A #12032-ben leírt problémát sikerült megoldani. Köszönet Dodi topictársunknak segítségéért.

Megoldás:
- a nyomtatott áramkör nagyáramú vezetékeinek keresztmetszet növelése
- az Attiny és a HC14 tápvezeték negatív ág út csökkentése, keresztmetszet növelése
- néhány ellenállás és kondenzátor cseréje más értékűre
- kondenzátorok és ferrit gyűrűk alkalmazása a csatlakozásoknál (bemenetek, tápok)

http://web.kabelnet.hu/tibiweb/smc/SMC_mod.jpg" border=0>

http://web.kabelnet.hu/tibiweb/smc/SMC_mod2.jpg" border=0>

A beültetési rajzon pirossal bejelöltem a változtatások helyét. Nem csak az eleve széles vezetékeket erősítettem meg, hanem az IR2184 12V táp vezetékét, valamint a fetek gate ellenállásának (R3 - R6) vezetékezését is. Ezzel egyidejűleg R3 - R6-ot ki is cseréltem 10-ről 5 ohmra, a C7 és C13 kondikat pedig 100nF kerámiára, valamint a 12V helyett 18V-ra emeltem a fet meghajtók tápját.
A vezeték keresztmetszet növelése a motor körben a minél kisebb feszültség esést szolgálja a rövid idejű (indítás, irány váltás) nagy, akár több tíz amperes áramfelvétel esetén.
A fet meghajtó körben történt változások alapvetően a gate áram növelését, ezzel együtt a fetek minél gyorsabb kapcsolását hivatottak segíteni. A fetek minél rövidebb idő alatt kapcsolnak, annál kevésbe melegszenek; ez dinamikus használat mellett fontos kérdés.
A C7 és C13 cseréje azért célszerű, mert ezek a kondenzátorok földfüggetlen tápot képeznek a híd felső részén, és minél gyorsabban le kell adni energiájukat a gate felé. 1db. 220nF kondi elég is lenne ide (a két párhuzamos 100nF is megteszi) és a kerámia képes is leadni nagyon rövid idő alatt a tárolt energiát. Az elkó viszont nem, így gyakorlatilag feleslegesen van ott. A párhuzamos 100nF kapcsoláskor nagyon gyorsan kisül, és mire az elkó is elkezdené leadni a töltést, már nincs is szükség rá. Így gyakorlatilag csak a 100nF tárolt energiája kerül kapcsoláskor felhasználásra. A kondi cserével ez az energia megduplázódik.
Az Attiny és a HC14 negatívjának úthosszát csökkentettem a két átkötéssel. Ezzel a zavarérzékenység csökkentése a cél, a hosszú tápvezeték jó antennaként összeszedhet egy csomó zajt.
Persze hosszú tápvezetékek (konkrétan a vezetékek) maradtak még, az ezek által összeszedett zavarok elnyelését, vágását szolgálják a vezetékekre húzott ferrit gyűrűk, valamint a bemenetekre (enkóder A B, STEP, DIR) forrasztott 100pF-ek. Ezek a forrasztási oldalon, a rajzon jelölt helyekre kerültek. A táp bevezetések, valamint a RESET bemenet pedig 330nF kerámiákat kaptak, szintén SMD a forrasztási oldalon.
Szintén került egy 2k ellenállás a forrasztási oldalra, ez az IR2184-ek SD bemeneteit húzza fel 5V-ra. Ez tervezési hiányosság, szerepelnie kellett volna a terven is, mint ahogy a néhány hozzászólással korábban említett UHU vezérlőn szerepel is.

Tegnap végeztem az átalakításokkal, és X tengelynek beállítva egy korábbi fájl volt a teszt. Persze üresjárásban, mert a gép léptetős, a DC szervó hajtás még csak a jövő.
Kb. 18 ezer irányáltás és hosszabb-rövidebb járat, gyorsítás, lassítás után a motor tengelye a jelölt pozícióban állt meg. Ez ugyen nem hiteles lépésvasztés teszt, minden esetre bíztató :-)

Ennyire sikerült jutni, nem igényel különösebb belenyúlást a konstrukcióba az átalakítás, ellenben biztató az eredménye.
Sok mindent, amiről írtam, én is most tanultam - tapasztaltam, remélem nem írtam nagy butaságokat.

svejk

Gondolom IRF540-eket használsz.
A gate ellenállások ekkor úgy 33-47 Ohm estén az ideálisak.
A túlzottan kis gate ellenállás igaz hogy gyorsabb töltést kisütést eredményezhet de egyben túl nagy lesz árammeredekséget eredményez a drain körben, mely a gerjedések, zajok melegágya.
Esetleg lehet még játszani az asszimetrikus gate körrel.

A szürke encoder vezetéken a ferritgyűrűnek ebben a formában semmi értelme.

ks46twg3x

IRF 640 el érdemes próbálkozni?

s73tgf9vg

A Tuba István féle áttervezett UHU vezérlő engem is érdekel (5 db)!