Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

xkbv3nx0d

e240-es motornak mi a kényelmesen hasznosítható max fordulata? gondolok itt arra, hogy a gépemen (lézer) kb 500-2500rpm tartományban dolgozna.... bírja a 2500-at kényelmesen vagy az már sok lehet neki?

Rabb Ferenc

xkbv3nx0d

akkor e szerint még 2000rpm-en állandó nyomaték vesztése nélkül tudom üzemeltetni, efölött is használható csak nyegül jobban...

köszi

svejk

Önmagában a motort, feszültséggenerátoros tápról hajtva.
De esetedben egy visszacsatolt servo körbe kerül, ami lényegesen kitolja a határt.
Jól beállított áramkorlát esetén javarészt csak a thermikus túlterhelésre kell figyelni.

xkbv3nx0d

ebből kb a felét sem értem:) az a lényeg, hogy 1:3 áttétel mellett tudjak mozgatni egy kb 500gr-os fejet kb 600-1000mm/sec-el... egy olyan fogazott tárcsával, ami egy fordulatra 70mm elmozdulást generál a szíjhajtásban... na úgy gondolom, hogy akkor ez kb nem elérhetetlen.

vagy esetleg 1:2 áttétel is jólehet még szerintem felbontásügyileg is

Rabb Ferenc

Én úgy látom, hogy kb 1000 f/p-ig állandó a nyomaték

xkbv3nx0d

igen a csúcsnyomaték... de az állandó az 2000-ig (az alsó zöld rész)

Rabb Ferenc

Szalai György

A rotor inercia dinamikaromboló hatása miatt pedig alacsonyan kéne tartani a forgórész fordulatszámát. 1000n/min fölé nem tervezném megmunkálás közben. Akkor még bőven van fordulatszám tartalékod a gyorsjárati levegőszántásra is és még mindég nem vagy max. közelében.

svejk

Ma már elég jól tudjuk az adott motorhoz illeszteni a hajtást. (köszönet a gyártóknak és pár fórumtársnak érte)
Jobb lenne a hajtáshoz motor választani, de hát ugye a motorok a legdrágább elemei a hajtásnak, nem lehet nagyon válogatni.

Ha bizonytalan vagy számolgass, vagy keresd meg Tibor45-ot.

xkbv3nx0d

egyenelőre adottak az alkatrészek, még az áttétellel lehet játszani hogy 1:2 vagy 1:3 legyen... az e240-ek sneci vezérlőivel már megvannak....

azért azt nem gondolom, hogy egy ilyen motor ne tudna dinamikusan nagy sebességgel mozgatni egy kb 500gr-os fejet, ami ráadásul egy lézergravírozó és nem maró, ahol a forgácsoláshoz szintén nem kell energia...

akkor a kínai rosszok a nema17-es léptetőkkel, 1:1 áttételben hogy a picsába mennek? 1000mm/sec-el

svejk

Jobb ha már a tervezésnél tudod mire számíthatsz majd és nem csak gondolod.
Attól hogy valami kínai, még nem sz@r, ha léptető akkor meg főleg nem evidens az előbbi jelző.

Neked is minden bizonnyal fog menni mindkét variációban, csak kérdés mekkora gyorsulást fog megengedni a rendszer.
Lézernél még lényegesebb mint marónál ez a tulajdonság.

xkbv3nx0d

nem a léptetőre írtam, hogy rossz, hanem azokra a kínai csodákra, amire még egy vagyont kell költeni miután megveszed, hogy folyamatosan lehessen használni...
hát egy viszonylag nagy gyorsulást szerintem el lehet érni mondjuk kb 8000mm/sec2 lehet a cél

c2nsu773m

http://cnctar.hobbycnc.hu/TTamas/Elado/4/Img_0097.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/TTamas/Elado/4/Img_0098.jpg" border=0>
Vagy 2 éve valaki foglalkozott ezekkel a dc motorokkal.
Nincs meg véletlen ezen tipusú motorok adatai valakinek?